Maminka.czDěti

Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy

Barbora Vajsejtlová 1.  9.  2020
Máte ho do tekutin nutit, nebo se spolehnout na jeho pocit žízně? Zjistili jsme všechno, co by maminky měly vědět o pitném režimu svých dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za mého dětství pojem „pitný režim“ vůbec neexistoval, to jsem si jistá. Pili jsme, když jsme měli žízeň a dost často až tehdy, když jsme žízní padali. Jednoduše proto, že jsme na to buď neměli kvůli extrémně zajímavým hrám čas, nebo proto, že ve školce se pití nabízelo pouze a jen k obědu. Konkrétně v mojí školce bylo pití mimo stanovený čas považováno za příšerně nemorální záležitost, kterou učitelky rozhodně odmítaly respektovat.

U dnešních dětí je to úplně jinak. Hlídáme, kolik, kdy a co naše děti vypijí. Jestli je to dost, ve správné frekvenci a v ideálním načasování. Ale nepřeháníme to náhodou s dozorováním pitného režimu dětí? Máte třeba představu, kolik by toho vaše dítě ve skutečnosti mělo vypít?

Pitný režim na míru: Spočítejte si, kolik by mělo vypít vaše dítě

Čím menší, tím více

Voda tvoří v dětském těle mnohem větší podíl než u dospělých, a děti jsou proto při dehydrataci více ohrožené. Zároveň je ale dodržování pitného režimu u dětí složitější, protože nejsou vždy schopné rozpoznat pocit žízně. „Zatímco dospělým se doporučuje denně vypít dva a půl až tři litry tekutin, dětský organismus má potřebu tekutin větší, protože je tvořen větším podílem vody než organismus dospělého člověka.

Množství tekutin pro dítě je závislé na jeho věku a tělesné hmotnosti. Platí, že čím je dítě menší, tím více tekutin na jeden kilogram své váhy potřebuje,“ říká Dana Růžičková, nutriční terapeutka z poradenského centra Výživa dětí.

Množství tekutin, které by mělo dítě vypít, se ale nedá jednoduše zevšeobecnit. Je samozřejmě rozdíl mezi tím, kolik tekutin potřebuje dítě, které aktivně sportuje, a tím, kolik potřebuje dítě, které má spíše odpočinkový režim. Spotřeba tekutin se liší i podle okolní teploty.

Ovocno-zeleninové šťávy dodají v horkých dnech potřebnou energii

Orientačně by však roční dítě mělo vypít mezi 1–1,3 litru tekutin za den. U dvouletého dítěte je to 1,3–1,5 litru za den. Tříleté až sedmileté děti by měly vypít kolem 1,6 litru za den a sedmileté až desetileté děti potom 1,8 litru za den. „Vždy je ale nutné přihlížet i k řadě dalších faktorů: Zda je dítě zdravé, jakou má fyzickou aktivitu, jaké je počasí, v parném létě bude vyšší nárok na příjem tekutin než v zimním období apod.

Dostatečnost pitného režimu zjistíme také podle množství a zbarvení moči. Pokud má moč tmavou barvu, je to známka nedostatečného zásobení organismu tekutinami. Pozor ale, některé doplňky výživy mohou také moč zbarvit tmavě,“ uvádí Dana Růžičková.

Pitný režim je základ. Zabránit dehydrataci pomohou i některá jídla

Pozor na minerálky a džusy

Jenže není tekutina jako tekutina. V případě dětí víc než kdy jindy platí pravidlo, že největší díl přijímaných tekutin by měla tvořit voda, která jednak nemá žádné kalorie, jednak nezatěžuje dětský organismus žádnými přidanými chemickými látkami.

Naprosto nevhodné jsou jakékoli sycené a slazené nápoje typu Cola, ale například i džusy, protože například litr stoprocentního džusu obsahuje jen o dvě kostky cukru méně než stejné množství Coly.

„Často děti chybují, pijí-li ve větším množství minerální vody. Pokud děti aktivně nesportují, jsou zdravé nebo se nepohybují dlouhou dobu v horkém prostředí, nemá jejich organismus na přívod minerálních látek zvýšené nároky. Pokud zařadíme do pitného režimu dítěte minerální vodu, neměl by její denní příjem překročit přibližně jednu skleničku za den.

Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?

Také je důležité střídat jednotlivé druhy,“ varuje Dana Růžičková.
„Pro pitný režim dětí není vhodné ani velké množství silně koncentrovaného černého čaje. Tento nápoj působí močopudně, což má za následek odvodňování organismu,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Zkrátka žádná tekutina neposlouží zdraví vašeho dítěte tolik, jako obyčejná čistá voda. Je ale potřeba zvykat na ni děti odmalička, protože ty přirozeně preferují sladkou chuť a přechod ze slazených nápojů na čistou vodu je mnohem složitější.

Pitný režim na míru: Spočítejte si, kolik by mělo vypít vaše dítě

Odborník radí: Věra Boháčová, nutriční terapeutka, verabohacova.cz

 Je potřeba u malých dětí hlídat pitný režim?

U kojenců, pokud jsou výlučně kojeni, pokryje kojení i pitný režim. Se zařazováním prvních příkrmů je už však důležité tekutiny doplňovat, dětem je nabízet a pravidelný pitný režim u nich „pěstovat“ jako důležitou součást správné životosprávy.

Může se naopak stát, že dítě pije příliš?

U starších dětí k něčemu podobnému může dojít, ale podle mého názoru spíše vzácně. Případně v souvislosti s nějakým onemocněním. Nebezpečný může být extrémní nadměrný příjem tekutin, ale také například dlouhodobý příjem slazených tekutin.

Liší se nějak doporučení pro děti a dospělé?

Ano. Shodné zůstává to, že pít je potřeba v průběhu celého dne po menších dávkách. Rozdíl je však v doporučovaném množství tekutin a v některých případech i ve složení pitného režimu. Základ pitného režimu se u dětí a dospělých lišit nemusí, s výjimkou těch nejmenších, u kterých je důležité používat kojeneckou vodu. U dětí bych však zdůraznila riziko slazených nápojů.

Dehydratace

Podle následujících příznaků poznáte, že je vaše dítě ohrožené dehydratací, proto je nikdy neberte na lehkou váhu: Dítě je neklidné nebo naopak výrazně spavější a unavenější než normálně, méně močí, má sucho v ústech, má výrazně suchou kůži, točí se mu hlava nebo si stěžuje na bolesti hlavy, může mít zvýšenou teplotu, může se objevit zimnice, má tmavou a zapáchající moč, rty dítěte jsou suché, případně popraskané, má propadlé oči, ruce a nohy jsou studenější, dítě se hůř soustředí, je mrzuté, apatické.

Tipy pro rodiče

Noste s sebou vždy láhev s pitím, aby se dítě mohlo napít, kdykoli potřebuje. Nečekejte až na pocit žízně a nabízejte dítěti pití průběžně celý den. Nezapomínejte dát dítěti napít před fyzickou aktivitou a také po ní.

Pokud vaše dítě odmítá čistou vodu, zkuste mu do sklenice s vodou vymačkat dílek pomeranče nebo přidat pár kousků nakrájeného ovoce, například melounu, jahod… Experimentujte s teplotou. Zatímco některé děti mají raději vodu pokojové teploty, jiným víc vyhovuje studená.

Video: Podle čeho si vybírat zmrzlinu?

Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Pitný režim, Recenze, Pravidlo, Načasování, Minerál, Nutriční terapeutka, Vít, Dehydratace, APA, Výživa dětí, Horké prostředí, Dvouleté dítě, Dlouhá doba, Nakrájené ovoce, Fyzická aktivita, Správná životospráva, Pojem, Známka, Zdraví na Heureka.cz