[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vážné i nevážné povídání o zaručených receptech, potravinách či produktech zdravé výživy, o nichž jejich autoři, výrobci a prodejci tvrdí, že díky nim budeme zdravější, šťastnější a plní energie. Pořadem Rozum v troubě, který uvádí internetová televize Mall.tv, provází šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a výživový specialista Petr Havlíček. Oba se snaží uvádět mnohdy rozporuplná tvrzení na pravou míru.
Jak zjistíte, kolik máte vážit? „V minulosti se říkalo, že ideální váha pro muže je jeho výška minus sto a pro ženu její výška minus sto deset. To může poskytnout orientační hodnotu, ale nepostihuje somatický typ konkrétního člověka. Pro robustnějšího jedince toto bude znamenat, že ačkoli na sobě nemá nijak zásadní množství tuku, bude mít nadváhu. To stejné se dá říct o tzv. BMI indexu, tedy indexu tělesné hmotnosti, který taktéž hodnotí výšku a váhu a používá se jako měřítko obezity,“ uvádí ing. Petr Havlíček.
„Řada lidí již vyzkoušela analýzu složení těla pomocí ultrazvukové metody nebo bioimpedančního měření za pomoci slabého elektrického impulsu. To, co tímto způsobem posuzujeme, je množství aktivní tělesné hmoty a přiměřeného množství tělesného tuku. A právě díky tomu jsme schopni zjistit, jaká je naše ideální tělesná váha,“ objasňuje Petr Havlíček.