Maminka.czPorod

Kolik stojí porod? Aneb za co vše v těhotenství platíte

Dana Packová 4.  3.  2015
I když jste na samém počátku těhotenství nebo se příchod vašeho dítěte na svět už blíží, myslíte na to, kde a jak budete rodit. A také na to, kolik vás bude porod stát, ať už si vyberete státní, anebo soukromou porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminko ve vašem životě spoustu věcí změnilo a ještě změní. Je pochopitelné, že cítíte obavy, jak vše zvládnete, a to i finančně. S jakými výdaji je tedy dobré počítat předem?

Regulační poplatky za pobyt v porodnici se vás jako rodičky už netýkají, byly zrušeny na začátku roku 2014. Ve státním zdravotnickém zařízení se většina služeb poskytuje bezplatně, protože se hradí z veřejného zdravotního pojištění. Ovšem i tak zůstává řada služeb, za které budete platit, pokud se pro ně rozhodnete – spadají totiž do kategorie takzvaného nadstandardu.

V rámci něj hradíte např. 3D ultrazvukové vyšetření, předporodní kurzy, prohlídku porodnice či porodního sálu, účast otce nebo jiné osoby u porodu, laktační poradnu a samozřejmě nadstandardní pokoje. Ceny těchto služeb se mohou v jednotlivých nemocnicích značně lišit, vyplatí se je dopředu zjistit a porovnat. A rovněž začít přemýšlet, které z nich opravdu chcete využít a bez kterých se obejdete.

Mohu si k porodu zvolit "svého" doktora?

Pokud se zaregistrujete k porodu ve státní porodnici, za vlastní porod neplatíte. Ovšem hodně žen řeší dříve či později otázku, zda mít u porodu „svého“ doktora a koho jiného si mají vybrat, jestliže jejich gynekolog není zároveň porodníkem. Pokud jde o legislativu, je to stále nevyřešená záležitost, jelikož ve státním zařízení si rodička oficiálně lékaře nevybírá. A upřímně řečeno, není zákonně vyřešena ani platba za takovou službu. A tak mnohé ženy tápou, jak tuto situaci řešit.

„Na začátku těhotenství jsem chtěla, abych měla u porodu svého gynekologa,“ uvádí svou zkušenost dvaatřicetiletá Karolina, která se zaregistrovala v jedné pražské porodnici. „Ale jak jsem získávala větší jistotu a cítila jsem, že všechno zvládnu, jsem o to už tolik nestála. Od kamarádek jsem se navíc dozvěděla, že se to většinou platí, a z toho jsem měla docela nervy. Nakonec jsem začala rodit dřív, můj lékař by to byl k porodu vůbec nestihl, a tak se mi Mikuláš narodil úplně ‚normálně‘, bez placení a nervování, jak to zařídit.“

Stejně jako u mnoha důležitých věcí i zde zkrátka platí: Líná pusa, holé neštěstí. Váš gynekolog vás zná asi nejlépe, tak se s ním poraďte. Pokud to bude možné, určitě vám vyjde vstříc. „Zeptala jsem se své gynekoložky, jestli by mohla moje dítě odrodit, protože jsem vůbec nevěděla, za kým jiným jít,“ popisuje sedmadvacetiletá Tereza svoje dilema. „Paní doktorka mi na rovinu řekla, že ona porody nedělá, ale že pokud budu chtít, doporučí mě k porodníkovi.

Přiznám se, že jsem chtěla, protože mi šlo hlavně o to, abych byla v klidu.“ Na druhou stranu, vždy záleží na lidech a na tom, jaký mají přístup. „Můžete mít domluveného gynekologa, ale narazíte na neochotné sestry, jako se mi to stalo při druhém dítěti. Nebo nemáte dopředu domluveno vůbec nic a starají se o vás perfektně,“ shrnuje pětatřicetiletá Vendula, která si ze tří porodů odnesla i kvůli „lidskému faktoru“ odlišnou zkušenost.

Státní nebo soukromá porodnice? 

Aby si mnohé budoucí maminky zajistily, že o ně bude dobře i příjemně postaráno, vyhledávají soukromou (nestátní) porodnici. To ale neznamená, že tam se platí úplně všechno. Mnohé kliniky mají pro své klientky připravené tzv. balíčky, v rámci nichž se o pacientky starají po celou dobu těhotenství včetně porodu. Pacientky zaplatí jednorázově za tyto „balíčky“ a poté připlácejí za nadstandardní poporodní pokoje, případně za podobné služby jako ve státních porodnicích.

V jiných soukromých zařízeních se porod může platit zvlášť a jeho cena je pevně daná. V čem spočívá asi největší výhoda soukromých klinik? Porod vede zkušený porodník, který je schopen jej ukončit i operativně. Zpravidla je to gynekolog, který se o budoucí maminku po celou dobu těhotenství stará a ke kterému chodí žena do poradny. „Měla jsem od začátku pocit, že jsou to dobře investované peníze, protože jsem se pana doktora i personálu mohla kdykoli na cokoli zeptat,“ objasňuje třicetiletá Lída, která by si soukromou porodnici s klidem vybrala znovu. 

Za co v porodnici zaplatíte 
(služby i ceny se v jednotlivých zdravotnických zařízeních liší) 

  • Ultrazvukové vyšetření + foto 100–200 Kč 
  • Genetické ultrazvukové vyšetření v 1. trimestru 800–1500 Kč 
  • Fotografie 3D + 1 ks CD nosiče 900–1400 Kč 
  • 4D ultrazvuk + foto 500–1200 Kč 
  • Předporodní kurzy 350–700 Kč/jeden 
  • Balíček předporodních kurzů 1000–3100 Kč 
  • Exkurze porodnice/porodního sálu 50–180 Kč 
  • Inhalační analgezie 500 Kč/hod.–1200 Kč/porod 
  • Otec/jiná osoba u porodu 300–1500 Kč 
  • Nadstandardní pokoj (i s možností doprovodu) 500–2000 Kč/den 
  • Doprovod na poporodním pokoji 500–1000 Kč 
  • Nadstandardní stravování 200–240 Kč/den 
  • Laktační poradna pro nehospitalizované pacientky 300 Kč/hodina 
  • Prodej mateřského mléka 900 Kč 
  • Dula – doprovod k porodu 5000 Kč (standardní taxa) 
  • Dula – předporodní/poporodní návštěva doma 400–500 Kč/hodina 
  • Porodní asistentka – péče před + doprovod k porodu 1500–6500 Kč 
  • Porodní asistentka – konzultace před porodem/po porodu 250–500 Kč 
  • Gynekolog-porodník – porod 5000–30 000 Kč (neoficiálně) 
  • Soukromá (nestátní) porodnice 17 000–25 000 Kč, balíčky 
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Peníze a kariéra, Zkušený porodník, Sto, Stoj, Nadstandardní pokoj, Pór, Plat