Kolik stojí vychovat dítě?

Renata 18. 2. 2016 08:16
Přijde mi to trochu přehnané, např. bavlněné pleny se v obchodech i na internetu prodávají od 25 Kč, nikoliv 40 Kč, a stačí Vám 50 plen. Dále 1000 Kč za balík oblečení mi přijde trochu moc, na internetu se dají sehnat balíky pěkného oblečení za 300 Kč. Pěkný NOVÝ kočár seženete i za 7 tis a použitých, ale zachovalých vajíček za 300 - 500 Kč je na internetu spousta. Přebalovací kalhotky si mužete objednat z Číny za 2 dolary, ty samé se pak na Aukru prodávají 3x dráž. Hodně věcí také dostanete od kolegů a známých. Nezapomeňte, že řadu věcí, které si pořídíte pak můžete opět prodat. Také počítejte se slevou na dani kolem cca 1300 měsíčně (výše závisí na počtu dětí). To co se opravdu vyplatí si pořídit/ nebo půjčit v porodnici je monitor dechu. Vanička stojí 200 Kč a lehátko do vaničky nepoužívejte, lepší je ponořit díte do vody a držet mu hlavičku nad vodou - dítě si koupání více užije. Závěrem bych dodala, že radost z dítěte se nedá přepočítat na peníze a navíc budete mít někoho, kdo se o Vás ve stáří postará.
Karolin 27. 2. 2016 14:33
Já když odečtu věci, které mi někdo vnutil po svém dítěti a já je nakonec nepotřebovala a nebo jsem si koupila věci zbytečně drahé tak mě dítě vyšlo do začátku do 10 000, ted když nad tm přemýšlím do půl roku kdy dítě jen kojíte mužete si vše vypujčit- postýlku i s matrací, povlečení, židličku, fusak, látkové pleny, vaničku i lehátko. Takže výdaj 0. Koupit max šamponek, a mastičku na opruzeniny, prací prášek. Spoustu jsme toho také dostali darem nového. A vše zase vrátit, od půl roku pak příkrmy. Já jsem toho dostala půjčeného opravdu hodně a maličká to ani neunosila a neříkám, že dítěti nic nekoupíte. Myslím si že výdaje jsou spíše v elektřině- víc mytí nádobí, více praní prádla, více úklidu. Myslím že ty výdaje celkově jsou v pár korunách měsíčně. :) Na to jak je dnešní doba nastavena na plítvání si myslím že se to dítko tam uplně v pohodě ztratí. :)
Vladimír 17. 3. 2016 21:29
Mne vždycky toto téma "nadzvedne", zvláště když se agituje proti tomu, aby lidé měli děti. My jsme vychovali dvě, ve snu by nás nenapadlo počítat si dopředu, kolik to "bude stát". Neměli jsme svůj byt, neměli jsme v garáži SUV a necestovali do exotických zemí. Neměli jsme takovou materiální úroveň, jako je dnes. Přesto jsme děti chtěli. Ne, to není nezodpovědnost, to je JISTOTA že děti CHCEME a že jsme SPOLEČNĚ schopni děti vychovat i kdybychom měli omezit své osobní potřeby v zájmu naplnění smyslu rodiny. A to bohužel dneska už mladí nemají. Uzavírají povrchní, nestálé vztahy a vítězí sobectví.
Katka 28. 6. 2016 07:26
Docela s Vámi souhlasím, co se týče nastavení dnešních "mladých" a docela bych chtěla taky taková být.
S partnerem chceme mimčo a taky řešíme, jestli na to máme. Ale v mých očích je spíš problém, jestli to dítě vůbec mít v dnešním světě... a to ani nemyslím války, který můžou přijít, jako spíš sucho, boj o pitnou vodu, přírodní katastrofy a vůbec idiocie lidstva, který se svou nenažraností žene do pekla /a nejen toho metafyzickýho/
Šuri 29. 8. 2017 23:07
Pěkně napsáno. Akorát s vámi nebudu souhlasit v tom, že to dnes mladí takto nemají. My jsme s manželem dítě chtěli, i když jsme neměli jistotu bydlení, aj. Prostě jsme věděli, že se to nějak zvládne. Dnes máme dvě školkáčky, spoustu radosti a víru, že spolu budeme až do smrti - oba jsme z úplných rodin a pevnost rodinného pouta je pro nás nejvyšší hodnota.
A mimochodem dítě (děti) nás zatím nestály ani zdaleka tolik jak se uvádí v článku (kočárek trojkombinace 7400 z Polska vydržel obě děti, postýlka z IKEA za 700 a ještě ji zdědil synovec, papírové pleny do roku a půl odnaučeny i na noc, vaření příkrmů, autosedačky Cybex, kvalitní za rozumnou cenu). Odsávačka mateřského mléka absolutní zbytečnost, mlíko se dá v případě potřeby odstříkat rukou, monitor dechu a jiné vymoženosti nekomentuju. Co jsme ušetřili na blbostech investujeme do kvalitní obuvi pro každou dceru zvlášť. Potřeby pro dítě jsou dnes jeden velký byznys.
radek 2. 1. 2018 10:11
Nepodceňoval bych ty "mladé". Zařídili jsme jim tu konzumní kapitalismus, tak není fér se divit, že to tak berou. Práce se dá (zatím) bez problému najít, školy máme (zatím) zadarmo, ale jistot určitě nepřibylo, naopak rozhodování na každém kroku.
Ano, zodpovědnost a láska jsou základní předpoklady, pak můžeme disktuovat, jak moc by měl pomáhat stát (a jak moc nám by nám pak opátkou mluvil do výchovy), ale bez peněz to holt jde ztuha.
Naopak by podle mně bylo ZODPOVĚDNÉ, kdyby si budoucí rodičové zhruba spočítali, co vydělají, a zamysleli se, jak si rodinný život (tj my namísto já) představují. A zatím to vypadá, že tohle bue čím dál aktuálnější.
6