Koliky a jak na ně

Neustávající pláč a v postýlce se vrtící miminko, které není k utišení. Kojenecké koliky dokážou přivést k zoufalství snad každého rodiče. Jak dítěti pomoci a jak koliky přežít?
Koliky a jak na ně

Kdo to zažil, ví své, a koho to teprve čeká, měl by pořádně utužit nervy. Ano, koliky jsou doslova o rodičovské nervy. Rádi byste miminku pomohli, ale není mnoho způsobů jak, a přestát srdceryvný i několikahodinový pláč je zkouška trpělivosti a lásky.

Jak je poznat

Koliky trápí velké procento novorozenců a kojenců. Statistiky hovoří až o 30 % dětí. Vyznačují se dlouhodobým neutišitelným pláčem, který se někdy stupňuje až do záchvatů. Objevují se v pravidelnou hodinu, často pozdě odpoledne nebo v podvečerních hodinách. Dítě při pláči střídavě napíná a přitahuje nožičky k břichu. Nereaguje na běžné uklidňující techniky jako nošení, kolébání, mluvení. Pláč trvá nezřídka i několik hodin. Koliky se začínají objevovat mezi 2.-4. týdnem věku miminka a trvají přibližně 3 měsíce, ale není to pravidlem, mohou trvat i déle. Zajímavé je, že trápí více chlapečky než holčičky a častěji se vyskytují u nedonošených dětí a dětí s nižší porodní váhou.

Co je způsobuje

Koliky jsou potíže se zažíváním, ale jejich jednoznačnou příčinu je těžké určit. Většinou se jedná o kombinaci některých z následujících faktorů:

  1. Z důvodu nezralosti části trávicí soustavy se potrava ze žaludku vrací zpátky do jícnu, což miminku působí zažívací potíže, někdy i časté blinkání.
  2. Miminka, která při kojení či krmení doslova hltají, spolykají při jídle více vzduchu a ten je pak v bříšku tlačí.
  3. Neschopnost po jídle si odříhnout.
  4. Nerovnováha složení střevní mikroflóry.
  5. Nadýmavá strava kojící maminky.

Zkusit se má všechno

Zařídit, aby miminko kolikou trpět přestalo, se nedá. Můžeme ale zmírnit příznaky a snažit se mu alespoň trochu ulevit. Pokud víme, že se našeho dítěte týká některá z výše uvedených příčin, pak se nám pomoc bude hledat snáze. Pokud miminko při kojení hltá, a spolyká tak koliku způsobující vzduch, může být příčinou příliš velký časový interval mezi krmením. Miminko je hladové, a proto hltá. Pokud zkrátíte interval, mohlo by to pomoci. Také odříhnutí je důležité. Mějte trpělivost a držte miminko ve svislé poloze tak dlouho, dokud si neodříhne. Někdy to může sice nějakou dobu trvat, ale klidné bříško za to stojí. Často k říhnutí pomůže s dítětem chodit. Pokud kojíte při jednom krmení z obou prsů, pak se doporučuje, aby si dítě odříhlo mezi střídáním prsů. Na některá miminka zabírá jemná masáž bříška kolem pupíku ve směru hodinových ručiček nebo jemné přitahování nožiček k bříšku. Pomoci může i teplý hadřík položený na bříško (pozor, ať není příliš horký), fenyklový čaj nebo rektální rourka, kterou miminku opatrně zavedete do konečníku. Příznivě mohou působit také probiotika, která pomáhají vyrovnat střevní mikroflóru a množství laktobacilů. O jejich užití se ale poraďte s pediatrem. Nezapomeňte také, že pokud kojíte, měla byste ze stravy vynechat všechno, co by vašeho drobečka mohlo nadýmat. A rada pro vás? Obrňte se trpělivostí a láskou a uklidňujte se vidinou, že po třech měsících koliky většinou odezní.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články