[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kolostrum je první mateřské mléko, které vaše tělo začíná produkovat hned po porodu. Oproti mateřskému mléku, které bude vaše miminko dostávat za týden či dva, se kolostra tvoří sice málo, ale jak říká laktační poradkyně a porodní asistentka Eva Šlingová, malé množství překoná jeho vysoká kvalita.
Ne nadarmo se kolostru říká „tekuté zlato“. Jeho barva je totiž obvykle nažloutlá, může být ovšem i čirá, bílá či oranžová. Jeho konzistence je hustá a lepkavá, připomínající med. Pro novorozené miminko má spousty výhod. „Obsahuje vysoký podíl významných bílkovin, vitaminů, minerálů, stopových prvků, má nízký obsah cukrů a méně tuků. Je lehce stravitelné a kaloricky vydatné,“ vysvětluje laktační poradkyně Eva Šlingová. Složení mleziva je skvěle přizpůsobené potřebám novorozence, jehož ledviny ještě nejsou schopné vyloučit větší množství tekutiny.
Odborníci o mlezivu říkají, že je to taková menší domácí nutriční elektrárna, která dodává miminku silné protilátky k vybudování silného imunitního systému. „Mlezivo obsahuje imunoglobuliny, složky buněčné imunity a bílé krvinky. Vysoký obsah IgA pokrývá sliznici nevyzrálého tenkého střeva dítěte, čímž pomáhá chránit před průnikem mikroorganismů do jeho těla. Sekreční IgA pomáhá předcházet i vzniku potravinových alergií,“ říká laktační poradkyně. Novorozenci mají velmi nezralý imunitní systém, takže kolostrum je pomáhá chránit, zatímco jejich tělo si začíná vytvářet prostředky, jak se samo chránit.
Kolostrum má i řadu dalších benefitů, které jsou pro novorozence důležité. „Mlezivo obsahuje řadu protilátek, které bojují proti bakteriím, virům a plísním,“ říká Eva Šlingová. „Urychluje také osídlení trávicího traktu mikroflórou L. bifidus, takže dojde k rychlejšímu vyloučení smolky a snadnějšímu odbourání bilirubinu, který je zodpovědný za novorozeneckou žloutenku. Mlezivo je i nejlepší prevencí a léčbou hypoglykemie u novorozence,“ dodává odbornice. Zvláště tehdy, když je maminka diabetička.
I když se mlezivo produkuje nepřetržitě od poloviny těhotenství až do prvních dnů po porodu, během několika dnů po narození dítěte začne přecházet ve zralé mateřské mléko. Obecně platí, že mlezivo se tvoří první 2 až 4 dny po porodu. Pak přichází fáze přechodného mléka, jde o směs kolostra a zralého mléka. „Vyrábí se“ od sedmého do čtrnáctého dne. Pak se teprve začne tvořit zralé mléko.