Maminka.czZdraví

Kolostrum – zázrak, který předává matka svému dítěti

Martina Machová 20.  3.  2014
Prvním pokrmem, který dostane novorozenec od své matky, je takzvané kolostrum (mlezivo). Nezralé mléko, které je unikátní svým složením, které u novorozenců přirozeně zajišťuje pasivní imunitu, když se jejich organismus v prvních dnech ještě nedokáže bránit infekci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kolostrum (mlezivo) je žlutavě zbarvené mléko, které se v prsou budoucí maminky začne vytvářet již během těhotenství a v průběhu prvních zhruba 12 hodin po porodu. Pro maličkého novorozence je kolostrum prvním pokrmem v jeho životě. A je velmi důležité pro jeho imunitu.

Příroda je moudrá a nic nenechává náhodě. Kolostrum je svým složením naprosto unikátní. Vědci mu přisuzují spoustu předností - posiluje imunitu, má podpůrné účinky při léčbě celé řady onemocnění – od kožních, přes autoimunitní až po banální virózy. V odborné i populárně-vědecké literatuře bývá někdy s lehkou nadsázkou označováno jako „první očkování“.

Nastartuje imunitu organismu

Kolostrum je koncentrovaná potravina se značným obsahem obranných a ochranných látek (imunoglobulinů IgA, IgD a IgE) zajišťujících novorozenci účinnou ochranu před patogeny, viry a bakteriemi. „Tekuté zlato“patří mezi tzv. nezralá mléka, oproti zralému mléku obsahuje kolostrum více protilátek a bílkovin a méně tuků a sacharidů.

Dalšími velice důležitými látkami, které novorozenec v mlezivu získává, jsou tzv. růstové faktory. I tyto látky mají pozitivní vliv na imunitní systém a také na látkovou výměnu, provokují růst buněk i jejich obnovu a kladně ovlivňují regeneraci svalové tkáně i pokožky.

Mezi velmi významné složky kolostra patří i protein laktoferin, který je známý svými výjimečnými antivirovými i antibakteriálními účinky. Laktoferin má totiž značný vliv na vytváření vhodného prostředí pro růst „přátelských bakterií“ (lactobacillus bifidus) ve střevě, zdravé prostředí pak přirozeně eliminuje pomnožení nepřátelských, tzv. patogenních bakterií.

Některé části laktoferinu dokonce patogenní bakterie přímo likvidují! Protein laktoferin je také považován za podpůrný prostředek při infekčních i kvasinkových onemocněních, a dále při léčbě nádorů a dokonce i viru HIV. Ne nadarmo je tento protein stále cílem vědeckých výzkumů.

Za zmínku však stojí například i látky zvané cytokiny, ty brzdí růst nádorových buněk a umožňují koordinovaný boj proti nemocem. V mlezivu je samozřejmě i celá řada vitamínů a prakticky všechny minerální látky a stopové prvky! Mlezivo je úžasný chemický koktejl, dokonalý elixír zdraví, jehož dalších „ingrediencí“; aminokyselin, peptidů i životodárných enzymů existuje velmi dlouhý seznam.

Podporuje laktaci

Novorozenec získá z mléčné žlázy jen relativně malé množství kolostra (lze jej „počítat“ na lžíce), avšak i tato drobnost má možná paradoxně své pozitivní důvody. Malý objem získaného mléka totiž miminko „povzbuzuje – motivuje“ k dalšímu sání. Což je vzhledem k dobrému nastartování laktace nezbytné.

Mlezivo však plní ještě jednu důležitou roli; pomůže trávícímu systému vyloučit smolku
(mekonium), první dehtovitou stolici, jejíž rychlý odchod pomáhá v prevenci, urychlení léčby i k mírnějšímu průběhu novorozenecké žloutenky.

Kvůli jeho zázračným vlastnostem se začalo využívat i ve farmaceutickém průmyslu. Využívá se k tomu kravské kolostrum, které je tomu lidskému nejpodobnější. Využívá se jako potravinový doplněk pro stimulaci imunitního systému a zmírňování projevů alergií.

Témata: Zdraví, Matka, zázrak, Kolo, Vhodné prostředí, Děti, Potravinový doplněk, Lactobacillu, První očkování, Patogenní bakterie, Máť, Zdravé prostředí, Dlouhý seznam, IgA, Podpůrný prostředek, Vědecký výzkum, Zdraví na Heureka.cz