Maminka.czHračky pro děti

Jak vybrat ten správný kolotoč nad dětskou postýlku?

Simona Procházková 5.  12.  2020
Hrací kolotoč nad postýlku je jedna z prvních hraček, kterými rodiče nebo jejich příbuzní obdarovávají novorozené miminko. Na výběr je spousta typů a druhů a je jen na vás, jaký si nakonec zvolíte. Jak na to? Na co se zaměřit a jak ho správně používat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kolotoč nad postýlku je nejen zábavnou hračkou, ale plní rovněž řadu edukačních funkcí. Nejde sice samozřejmě o nezbytnou součást miminkovské výbavičky, maminky na něj ale obvykle nedají dopustit. Poslouží jako pomocník při uspávání miminka, zároveň jako užitečná hračka, která rozvíjí všechny smysly. Oblíbené jsou zejména kolotoče se zvukovými a světelnými efekty (přehrávají dětské písničky, zvuky přírody, zklidňující bílý šum či ukolébavky, promítají na stěny a strop hvězdičky a tak dále). Některé typy můžete přidělat též na stříšku kočárku, abyste děťátko zabavili i na cestách. Nabídka v obchodech je široká, jak ale vybrat ten pravý? Na co dávat pozor a podle jakých kritérií se rozhodovat? Poradíme.

Jak vybrat kolotoč nad postýlku?

Určitě je vhodné zajít do obchodu osobně a na vlastní oči si vybraný kolotoč prohlédnout, vyzkoušet, jaké funkce nabízí, jak se správně používá, a zeptat se na případné nejasnosti. Již naši předkové umísťovali kojencům nad postýlku nejrůznější předměty, aby dítě chránily před zlými duchy, uklidňovaly je, zabavily nebo přinášely zdraví. Dnešní moderní kolotoče jsou proto v podstatě přirozeným pokračováním těchto „rituálů“. Nejde jen o hračku, ale také předmět, který slouží k rozvoji dítěte, zejména jeho smyslového vnímání (sluch, zrak, hmat). Pomocí kolotoče se kojenec učí soustředit se, zaměřit svou pozornost, vnímat rozdílné zvuky, prostřednictvím závěsných hraček trénuje jemnou motoriku.

Hledáte originální české hračky? Tyhle učí děti používat emoce

Jaký typ kolotoče je nejlepší?

Záleží čistě na vás a vašich představách. Hračky na dětských kolotočích nad postýlku mohou buď volně viset, nebo se otáčet. Pohyb závěsných hraček zajišťuje samostatný mechanismus, který buď ručně natočíte, nebo funguje na baterie. A právě podle způsobu ovládání se kolotoče rozdělují na tři typy.

Klasické kolotoče nad postýlku

Jde o „nejstarší“ typ, většinou vyrobený ze dřeva. Hračky na něm volně visí, neotáčejí se, kolotoč nemá žádné zvukové ani světelné efekty. Je jednoduchý na ovládání, hračky jsou zpravidla dřevěné nebo textilní a nedají se měnit.

Mechanické kolotoče nad postýlku

Můžete si vybrat z mnoha druhů, materiálů, barevných provedení a motivů, hračky se obvykle otáčejí, což nastavíte ručně díky otáčecímu mechanismu („natáhnete strojek“). Doba přehrávání melodie bývá maximálně pět minut. Chcete-li miminko krátce zabavit nebo sedíte-li u postýlky s ním, pak je natahování ideální, nehodí se ale třeba ve chvíli, kdy máte kolotoč jako usínací rituál nebo chcete, aby zabavil dítě na delší dobu. Natahovací kolotoče také bývají nejvíce poruchové – a po stržení strojku obvykle neopravitelné.

Potřebuje miminko hračky? A jaké? Nejvíc ho stejně baví klíče a ovladač

Elektronické kolotoče nad postýlku

Jde o nejmodernější typy, které slouží jako multifunkční hračky a pomocníci. Otáčecí mechanismus funguje na baterie (je možné nastavit rychlost otáčení hraček), nechybí světelné efekty a výběr několika písniček či melodií. Vybrané typy elektronických kolotočů se dají dokonce ovládat na dálku. Ty, které jsou vybaveny světelným projektorem, přenášejí obraz na strop. Některé můžete používat rovněž jako malou noční lampičku.

Hodně maminek volí kolotoč na baterky hlavně z důvodů, že po zapnutí vydrží hrát delší dobu, třeba 15 minut v kuse. Nevýhodou je nutnost výměny baterek (u některých modelů i poměrně často), která občas bývá docela oříšek, protože z bezpečnostních důvodů je výrobci „schovávají“ opravdu poctivě.

Plastový, nebo plyšový?

Kolotoče se vyrábějí ve všech možných provedeních. Většina z nich má plastové rameno a na něm zavěšené různé hračky – plastové figurky nebo plyšová zvířátka. Plastové součásti se snadno omývají, plyšová zvířátka jsou ale tak nějak „hřejivější“. A hlavně, pokud náhodou spadnou do postýlky, miminku nijak neublíží. Praktické pak bývá pořídit kolotoč, jehož figurky jsou odepínatelné. Ve chvíli, kdy už dítě nebude zajímat kolotoč jako takový a bude chtít na předměty samo sahat, můžete je sundat a používat je jako klasické hračky.

ČTĚTE TAKÉ: 12 hraček, které jsou pro vaše děti skutečně nebezpečné. Překvapí vás to!

Za kolik peněz?

Stejně jako ostatní dětské hračky a další potřeby se ceny kolotočů mohou velmi lišit. Seženete je od tří stovek (třeba i v některých supermarketech) až klidně po tři tisíce. Ty nejdražší kolotoče pak nabízejí i třeba světelné efekty. Oproti levnějším mají obvykle celou řadu melodií na výběr, od klasických ukolébavek po vážnou hudbu. Ty nejlevnější naopak přehrávají jen jednu přednastavenou písničku. Určitě se také vyplatí pořídit kolotoč, kde si můžete sami nastavit hlasitost přehrávání – a tuto funkci mívají většinou také spíš dražší výrobky.

Jak kolotoč správně používat?

Na co byste měli dávat pozor, aby kolotoč sloužil přesně tak, jak má? Zde je malé shrnutí:

  • Barevné, nejčastěji plyšové či plastové hračky, zavěšené na kolotoči nad postýlkou, by se měly nacházet ve vzdálenosti 25 až 30 cm od obličeje miminka.
  • Hračky musí vždy viset nad hrudníkem dítěte, nikdy ne nad jeho hlavičkou.
  • Hračky by měly být odnímatelné z ramene kolotoče, abyste je mohli snadněji vyprat či vyčistit a navíc je používat i při samostatné hře děťátka.
  • Pokud kolotoč disponuje funkcí zvukových efektů, kontrolujte intenzitu zvuku, regulujte hlasitost. Vyberte proto takový model, který disponuje možností ovládání hlasitosti.
  • Pozor na kolotoče, které jsou vybaveny hračkami s drobnými součástkami nebo doplňky, které by dítě mohlo snadno utrhnout a spolknout. Všechny hrany musí mít oblé a hladké.
  • Při instalaci kolotoče nad postýlku nebo kolébku se přesně držte návodu a pokynů od výrobce, který musí být součástí balení při koupi výrobku. Předejdete tak nehodám.
  • Pokud se rozhodnete kolotoč používat pro novorozence, v prvních týdnech doporučují pediatři u takto malých miminek omezit používání na pět minut denně.
Pozor na narušitele motorického vývoje: Proč mohou škodit odrážedla?
Drahé hračky. Jsou pro dítě opravdu lepší?
7 pravidel, jak přežít první rok s miminkem. Spěte a nebojte se říct si o pomoc
Jaké hračky milují miminka? Kontrasty, pohyb a lesk děti baví nejvíc
Témata: Děti, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Hračky pro děti, Nehoda, Efekt, Dálkové ovládání, Novorozené miminko, Bezpečnostní důvod, Melodie, Světelný efekt, Ležící miminko, Provedení, Plyšové zvířátko, Předmět, Krátká vzdálenost, Fisher-Price, Stroj, Spousta druhů, Kika, Dlouhá doba, Post, Hlasitost, Závěs, Hračky na Heureka.cz