Maminka.czTěhotenství a porod

Komplikace s pupečníkem - na ultrazvuku opravdu nejsou vidět?

Zuzana Šustová 19.  8.  2013
Komplikace s pupečníkem - na ultrazvuku opravdu nejsou vidět?
Kamarádka rodila dceru skoro 24 hodin. Když se jí konečně podařilo miminko vytlačit, ukázalo se, že má krátkou pupeční šňůru. Moje první dítě se zase narodilo s pravým, naštěstí neutaženým, uzlem na pupečníku. Ani pupečník omotaný kolem krku mimina prý není na ultrazvuku vidět. Je pravda, že moderní medicína takový problém neodhalí?!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nečtěte to!

V internetových diskuzích se dovídám, že prý existují lepší a horší ultrazvuky. Na prvních jmenovaných pupeční šňůra miminka vidět je, na druhých údajně ne. Volám své gynekoložce, aby mi řekla pravdu. „Ježišmarja, to vůbec nečtěte. Informace z chatů jsou nesmysly. Samozřejmě, že pupečník je vidět na každém ultrazvuku.“

A pokračuje: „ale zobrazuje se v řezech. Tu kousek rovný, tu klička atd. Zkoumám, jestli tam jsou tři cévy a další zásadní parametry. Mimochodem mraky mimin se rodí s pupečníkem kolem krku nebo s uzlem. Ani jako porodník jsem nezažila jediný případ, kdy by taková situace znamenala problém. Nikdy se nic nestalo,“ uklidňuje mě zkušená ženská lékařka.

To jsem ještě nezažila

Stále je tu však případ jedné mojí přítelkyně, jejíž miminko si při porodu vyzkoušelo bungee-jumping, jak sama kamarádka a novopečená maminka říká. „Musela jsem Žofku vyloženě přetlačit. Porodní asistentka povídá: „No to jsem tedy ještě nikdy v životě neviděla, takhle krátkou pupeční šňůru.“ Všichni se divili. Zvláštní je, že mi to ani nenapsali do zprávy z porodnice, kterou jsem po šestinedělí odevzdávala na kontrole na gyndě. Tak nevím, co si o tom všem mám myslet.“

Může být

Stává se, že některá miminka mají neobvykle krátkou pupeční šňůru. Té mojí kamarádce dokonce dělali nedlouho před porodem dva velké ultrazvuky. Bez jakéhokoliv náznaku, že by bylo něco v nepořádku. Nuže jaké z toho plyne ponaučení?

Odměna za statečnost

Zkuste zapůsobit na gynekologa a každého specialistu, který vám během těhotenství bude provádět vyšetření ultrazvukem. Ať se zevrubně podívá na pupečník. Bohužel v břiše se stejně s ním pracovat nedá, přesto si pro jistotu můžete třeba vyjednat sekci čili císařský řez. Pohoda ženy při porodu je totiž ten nejdůležitější motor celé akce. Jednoznačně všem rodičkám tedy patří medaile za hrdinství!

Témata: komplikace, NEJ, Pupečník, Pupeční šňůra, Jíst muž, Vid, Ultrazvuk