Maminka.czTěhotenství

Komunikujte s miminkem v bříšku

Ivana Ašenbrenerová 29.  8.  2016
Dítě v bříšku vnímá nejen tlukot vašeho srdce, ale taky váš hlas a emoce. Víte, proč je dobré na miminko mluvit? A jak s ním co nejlépe komunikovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čtyři tipy, jak komunikovat s miminkem v bříšku

1. Mluvte s ním: Dítě vnímá hlas i pulz matky. Dokáže rozeznat, zda s ním mluví právě ona, nebo někdo jiný. Když miminko oslovíte přímo, může projevit radost nebo se uklidní. Důležitější je tón než to, co říkáte. Mluvte na něj laskavě, klidně a něžně.

2. Zpívání: Zpívající hlas vytváří vibrace, které se díky plodové vodě šíří celým tělem. Buňky těla se tak dokážou vyladit na určitou vibraci a dítě na tyto impulzy reaguje citlivě. Podle průzkumů bývají děti, kterým maminky zpívaly, po porodu méně plačtivé a zdravější.

3. Pohyb: Se sluchem se v uchu dítěte vyvíjí i ústrojí pro rovnováhu. Kolem 22. týdne se dítě v bříšku umí orientovat a odhadnout, kterým směrem vedou jeho pohyby. Prostřednictvím toho přichází do mozku dítěte spousta informací a díky pohybu se podporují duševní schopnosti. Takže se hýbejte, tančete, prostě cokoli vás napadne.

4. Dotyky: Nemusíte mluvit, když se vám do toho nechce, můžete ale zkusit hladit svoje bříško. Dítě cítí, že se ho dotýkáte, a vůbec se nemusíte bát, že byste to přeháněla. Prostě jen dejte miminku najevo, že ho milujete a myslíte na něj.


Mluvit, mluvit, mluvit, aneb co vše slyší miminko v bříšku?  

 

Témata: Těhotenství, Děti, Časopis Maminka, Miminko, Chování a vztahy, Tipy a rady v těhotenství, Nezapomínejte na sebe, První okamžik, Jemný tlak, Nenarozené miminko, Výběr jména, Prenatální období, Mimi, Meditace, Stavební kámen, Velké dítě, Vibrace, Komunikace s miminkem, Velký muž, Velký vliv, Prenatální komunikace