Maminka.czZe světa

Konec potratů v USA?! Na šokující rozhodnutí soudu reagovaly celebrity z řad rodičů. A nebraly si servítky

Dita Mrázková 4.  7.  2022
Amerikou rezonuje rozhodnutí zákonodárců, kteří po 50 letech zrušili právo na svobodný přístup k potratům. Zjednodušeně řečeno - verdikt umožňuje rozhodovat o tom, za jakých okolností žena smí, nebo nesmí podstoupit potrat. Bouří se nejen ženy napříč Amerikou, ale i známé osobnosti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu se dá očekávat, že interrupce zakáže až polovina amerických států, ve kterých žije něco přes 25 milionů žen v reprodukčním věku, na něž to může mít negativní dopad. Nejvíc ohrožené jsou sociálně znevýhodněné ženy žijící tzv. na okraji společnosti a ženy z nízkopříjmových skupin obyvatel.

Klepněte pro větší obrázek

Česká ženská lobby, která hájí práva žen v České republice, vyjadřuje podporu všem americkým ženám a mužům protestujícím proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který téměř po 50 letech zrušil ústavně zaručené právo na svobodný přístup k potratu, přičemž v některých státech je potrat jako takový zakázán úplně. Další americké státy zákaz potratů v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu veřejně deklarovaly.

"I v ČR sledujeme, jak si evropští konzervativci plíživě připravují půdu pro prosazení své agendy zaměřené na omezení přístupu k potratům, na odmítání antikoncepce či prosazení manželství pouze jako svazku muže a ženy. Ostatně Polsko, kde je přerušení těhotenství navzdory veřejnému mínění již rok a půl kriminalizováno, s námi sousedí,” řekla předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

Na rozhodnutí Nejvyššího soudu reagovala celá řada celebrit. Co na to řekli známí rodiče?

Jessica Biel

Klepněte pro větší obrázek

"Jsem rozzuřená. To, co se stalo, není jen nechutným krokem zpět pro ženy - podkopává naši schopnost rozhodovat se za naše vlastní tělo. Je to dost nebezpečné. Nezakázaly se potraty, zakázal se přístup k BEZPEČNÝM potratům!" reagovala na dění herečka a dvojnásobná maminka, kterou podpořil i manžel, zpěvák Justin Timberlake.

Témata: Slavní rodiče, herečka, zpěvačka, Celebrity, žena, USA, Potrat, policie, zpěvák, koně, Interrupce, Halle Berry, Justin Timberlake, Zákon, rozhodnutí, Jessica Biel, John Legend, Pink, Nejvyšší soud, Ze světa, verdikt soudu, Česká ženská lobby, zákonodárci, Alicia Keys, Řada rodičů