Maminka.czŠkolák

Jak vylepšit domácí wi-fi, aby utáhla i školu online?

Reklama 19.  8.  2020
V září se žáci vracejí do školy. Konečně, chtělo by se říct, protože letos si léto nedobrovolně prodloužili. Část z nich sice do lavic znovu usedla aspoň v červnu, ale i tak byla situace spíše rozpačitá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Změn jsme si všimli všichni

Tak nějak jsme kvůli koronavirové pandemii všichni začali tušit, že ani v oblasti školství už nebude všechno jako dříve. Školy totiž na jaře preventivně přijaly nové způsoby vzdělávání včetně videokonferencí, on-line diskusí a chatů. Žáci tak potřebují základ pro moderní vzdělávání a související přístup k datům a internetu.

A právě pro tyto účely bude možná vhodné popřemýšlet, zda máte v domácnosti dostatečné a vhodné připojení k síti, a zda svou dosavadní Wi-Fi neposílit a neupgradovat novějšími technologiemi. Zejména při hromadných videokonferencích žáků s učiteli totiž malá datová propustnost není úplně vhodná – jistě nechcete být jediným účastníkem, který se „seká“.

S úrovní připojení ze strany vašeho poskytovatele (ISP) vám neporadíme – případné problémy budete muset řešit přímo s ním. Poradíme vám však s tím, jak posílit síť přímo u sebe doma.

Řešení pro tyto účely nabízí TP-Link, tradiční výrobce síťových zařízení a jeden z lídrů vývoje v oblasti, jak si troufáme tvrdit při pohledu na jeho neustále doplňované portfolio produktů.

Asi nejideálnějším řešením hardwarového upgradu domácí sítě je pořízení tzv. mesh systému. Jedná se o systém plnohodnotných a vzájemně rovnocenných přístupových bodů (AP), jež dokážou nahradit router a rozšířit signál bezdrátového připojení v rámci domácnosti všude tam, kde je to potřeba.

Proč se spokojit s málem

Takový komplexní Wi-Fi systém nese v nabídce TP-Linku jednotný sériový název Deco. Z celé řady můžeme doporučit set Deco M5, který dokáže vytvořit rychlé a stabilní připojení do celkové rychlosti 1 267 Mb/s, z toho 867 Mbit/s v pásmu 5 GHz a 400 Mb/s v pásmu 2,4 GHz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Deco M5

Zásadní výhodou mesh systémů je však plynulé připojení v podobě jednotné Wi-Fi sítě v rámci celého připojovaného prostoru, kdy jako uživatel pohybující se domácností vlastně ani netušíte, ke kterému z přístupových bodů jste v dané chvíli připojeni. Systém dokáže nejvhodnější AP volit sám a automaticky podle toho, od kterého z bodů k vám právě směřuje nejsilnější a nejstabilnější signál.

Po videohovoru s učitelem nebo klidně celou třídou si váš potomek může klidně ještě zahrát on-line hru se spolužákem, aniž by vám blokoval celou šířku pásma. Vy si k tomu klidně můžete streamovat třeba televizní přenos. Tedy za předpokladu, že na to ve vaší lokalitě bude stačit kapacita operátora.

Velkou výhodou zejména pro rodiče mladších žáků je „přiložený“ balíček TP-Link HomeCare™, jenž byl vyvinut ve spolupráci s bezpečnostní firmou Trend Micro™. Jeho součástí jsou totiž mimo jiné i funkce rodičovské kontroly, díky nimž můžete dítěti omezit čas strávený on-line, případně rozsah stránek, jež může na internetu navštívit.

Kupte si pořádný router

Menší domácnosti, případně ty, které už nakoupily „do zásoby“ přístupové body nebo extendery a mesh systém by tak pro ně byl nadbytečný, mohou popřemýšlet aspoň o koupi výkonnějšího routeru. Znovu je v této souvislosti možné myslet na budoucnost a zvolit takový model, který vám vydrží déle. Takže ideálně s podporou Wi-Fi 6.

Z nabídky TP-Linku v tomto směru vybíráme třeba model Archer AX50, technologickou novinku, která svými rychlostními parametry (do 3 000 Mb/s) zásadně převyšuje schopnosti většiny řešení nabízených na trhu. Díky technologii OFDMA je kapacita připojení čtyřnásobná a současný bezproblémový přenos je tak možný na více koncových zařízení. Právě videochaty a konference ulehčí také extrémně nízká odezva (latence) a technologie formování paprsku Beamforming. Již samozřejmostí pak je integrace zmíněného balíčku HomeCare™.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Archer AX50                                 Archer C80

Pro „normální smrtelníky“ má TP-Link v nabídce třeba router Archer C80, jenž sice nedosahuje až tak závratných rychlostí, ale na druhou stranu si přiznejme, že maximum 1 900 Mb/s je pro domácí provoz Wi-Fi sítě naprosto dostačující. Přenos a příjem dat je zde možný ve třech proudech (3 x 3 MIMO) a technologie MU-MIMO pak vašim zařízením pomůže dosáhnout optimálního výkonu efektivnější komunikací.

A jak je na tom vaše domácnost? Jste připraveni na budoucnost?

Témata: Školák
r