Maminka.czDěti a jídlo

Konec vyhazování svačin! Tyhle dobroty budou vašim dětem spolužáci závidět

Veronika Zenklová 23.  5.  2021
Školní a školkový režim se pomalu začínají vracet do normálu a vy opět řešíte, co svým dětem zabalit k svačině? Poradíme vám, co by v ní nemělo chybět a jak zaujmout i největší svačinové odpůrce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny jsou základ

Tak jako u každého jídla platí, že čím kvalitnější suroviny použijete, tím lépe. Využívejte proto především ty jednoduché a sezónní. Co nejvíc se vyhýbejte kupovaným bagetám, sendvičům, lahůdkovým salátům nebo cukrovinkám a zaměřte se na domácí výrobu. 

Podívejte se na video, jak si s úkolem sestavit nutričně vyváženou svačinu poradili gamer Jarda a influencerka Pavlína:

Namažte chleba

Experimentujte s domácími pomazánkami, jejichž základem budou čerstvé sýry typu žervé, lučina, ricotta či cottage. Jsou svou výrobou daleko přirozenější, obsahují méně soli i nezdravých tuků. Stačí k nim přidat jednu další surovinu a máte vyhráno. Mrkvová, hrášková, rybičková s tuňákem... fantazii se meze nekladou. Výborná je i květáková, brokolicová nebo třeba avokádová. 

Chutně i výživně

To, že je svačina zdravá, ještě nemusí znamenat, že je zároveň výživově vyvážená. Zvlášť pro školní děti je potřeba, aby složení bylo v poměru ¼ sacharidy, ¼ bílkoviny a ½ ovoce či zelenina.

VIDEO: Svačinové rituály zná každá máma a obvykle kvůli nim vstává i o hodinu dřív.

Ovoce a tvaroh

Že najdeme v ovoci a zelenině celou řadu vitamínů, které prospívají naší imunitě, vědí už děti ve školce. Aby se ale vitamíny mohly ve střevě vstřebávat a být skutečně k užitku, je potřeba zajistit jim tam kyselé prostředí. Tomu napomůžeme fermentovanými mléčnými výrobky jako například jogurty, kefíry, zakysanou smetanou, acidofilním mlékem, podmáslím nebo tvarohem. 

Past na nejedlíky

Na děti se musí chytře. Dejte si se svačinkou práci a trochu ji dětem vylepšete. Napíchejte ovoce na špízy, mixujte ho do smoothie, podávejte zeleninu s tvarohovým dipem, z chleba vykrájejte obrázky a podobně. 

Vyzkoušejte tenhle toust speciálně upravený pro děti:

To by bylo, aby se po svačinách nezaprášilo! Inspiraci najdete v naší galerii.

Svačina pro školáky. Všechno, co potřebujete vědět, a šikovné nápady a triky navíc
Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?
Témata: Galerie, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, koně, Vitamín k, Zelenina, Spolužák, Cottage, Lucina, Ovoce, Dobrota, Výroba, Smoothie, Děti, Jarda, Cukrovinka, Tuna, Chléb, Dip, Špíz, Vyhazování, Svačina, Pavlína