Maminka.czDítě je na světě

Konečně doma! Proč se nebát prvních dnů a nocí s miminkem?

Simona Procházková 29.  12.  2020
Držíte v náručí svůj vytoužený několikadenní uzlíček a konečně můžete odejít z porodnice. Trápí vás obavy, jak to sama zvládnete? Žádný strach, nikdo učený z nebe nespadl, a i když třeba nebudou společné začátky procházka růžovou zahradou, všechno zvládnete. Na co je dobré se připravit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podrobný manuál s návodem na to, jak pečovat o novorozence, na co dávat pozor, co funguje a co ne, jak správně koupat nebo podle čeho poznáte, že má hlad nebo zda křičí kvůli bolestem bříška, vám nikdo neposkytne. Pokaždé je to jiné a neopakovatelné, v tom je ale (i když často vykoupené pořádnou dřinou, únavou a nevyspáním) největší kouzlo prvních týdnů života s vaším dítětem. I přesto, že jste vyzbrojena radami kamarádek, kolegyň a babiček a nastudovala jste spoustu knih i internetových diskusí o potřebách kojence, vstupujete do neznámých vod a realita vás může poněkud zaskočit, vyděsit, ale také naopak příjemně překvapit. Paniku nechte stranou a nachystejte si vlastní „plán“.

Narození miminka může být šok! Jak vztah mezi vámi nastartovat?

Nenechte se zaskočit

Zajímejte se již během těhotenství o to, co přijde po porodu. Užitečné praktické informace získáte na předporodních kurzech, které pořádají přímo porodnice. „Dozvíte se něco o kojení a také, co si máte doma připravit, máte možnost si v praxi vyzkoušet správnou manipulaci s dítětem, jak správně koupat či přebalovat. Díky těmto poznatkům z velké části odpadne strach z péče o miminko, což má velký vliv na to, zda první dny doma budou v klidu a bez velkých překvapení. Je dokázáno, že informované maminky se po porodu cítí méně zaskočené a s novými situacemi se lépe vyrovnávají,“ je přesvědčena laktační poradkyně Lucie Marková.

Šestinedělí v klidu? Chce to kojení, dotyk kůže na kůži a dost jídla a pití

Je to normální!

Ne vždy musí být první chvíle zrovna idylické a nemusí naplňovat vaše představy a očekávání. Případné obavy, pocity úzkosti a nejistoty i chvilky zoufalství jsou zcela normální a nemusíte se za ně stydět. Hlavně se nedejte vystrašit předem a nechte vše přirozeně plynout, mateřský instinkt vám napoví. V prvních dnech svého života miminko obvykle většinu času prospí, problémy, jako jsou například koliky, přicházejí až později.

VIDEO: Zdají se miminkům sny a proč se ze spánku smějí? 

Mnoho dovedností a základy kojení jste si navíc pravděpodobně osvojila již v porodnici, takže doma si vše jen přetvoříte k obrazu svému. Chcete vědět, zda dost pije, a nemáte váhu? Kontrolujte plenku. Netušíte, jak často by mělo kakat? Většinou několikrát za den. Není mu příliš horko? Sáhněte na zátylek a zápěstí. Jak by mělo spinkat? Podle lékařů jednoznačně na zádech na pevné podložce. Chodíte ho roztřeseně co chvíli kontrolovat, zda dýchá? Nestresujte se a pořiďte monitor dechu do postýlky. Uvidíte, že postačí pár dní a vy si všechny potřebné úkony i manipulaci s miminkem bezpečně osvojíte.

Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

Nastavte domácí řád

Přinesli jste potomka domů, uložili ho do postýlky a najednou nevíte, co si s ním počít. Kdy má dostat najíst? A jak to bude s koupáním? Kam jste uložili náhradní plenky, líh na pupíček a dudlíky? Máte na noc v pokoji otevřít okno? Je nutné ho v noci budit na kojení, když bude spinkat? Tolik otázek se vám najednou honí hlavou… První dny doma jsou o nastolování určitého denního režimu a řádu, spíš ale v praktickém slova smyslu – jen praxí zjistíte, kde se vám nejpohodlněji přebaluje, v jak moc teplé vodě koupat, kde a co přichystat, abyste měla vše potřebné po ruce, a postupně si vytvoříte takové prostředí, které bude pro vás i miminko nejpříjemnější.

Návštěva? Jedině s kastrolem!

Pokud si chcete příchod z porodnice ulehčit, navařte si předem několik jídel do zásoby a uložte je do mrazáku, s novorozencem v zádech jako když je najdete. Dobré je mít doma už nakoupené základní hygienické potřeby – vlhčené ubrousky, plenky aspoň na tři týdny, přebalovací podložky, krém na opruzeniny, fenyklový čaj a kapičky na případné bolesti bříška a alespoň jedno balení náhradní mléčné kojenecké výživy pro případ, že by se nedařilo kojení. Požádejte partnera, ať zajistí nákupy, sousedku, zda by vyvenčila psa, a návštěvám naznačte, že největší radost vám udělají, když donesou místo desátého dudlíku nebo patnáctého bryndáčku hrnec navařené omáčky nebo švestkový koláč ke kávě.

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Žádný strach z první noci

Bojíte se, že samou nervozitou neusnete a budete očima hypnotizovat své děťátko, jak spinká a zda dýchá? Je jasné, že poprvé „bez dozoru“ ochotných zdravotních sestřiček a lékařů, kteří byli v porodnici k dispozici dvacet čtyři hodin denně, to je obrovský nezvyk, nenechte se ale ovládnout neopodstatněnými obavami. Myslete na to, že miminko je na svou maminku silně napojené a vycítí její nálady. Proto když budete vynervovaná, přenesete nervozitu a stres i na něj. Vaše první společná noc přeci nebude příliš jiná, než to bylo v porodnici. Jste doma, v bezpečí a pohodlí, můžete se obklopit tím, co vám dodá více klidu a pohody.

Nestaňte se otrokem sama sebe

Většina maminek se shoduje, že během několika málo dní se jim povedlo vytvořit si doma takové prostředí a denní řád, aby to vyhovovalo všem členům rodiny. Je samozřejmé, že ze začátku budete nejspíše běhat k postýlce okamžitě pokaždé, jakmile uslyšíte i sebemenší zakňourání, ze židle vás zvedne i jediný nespokojený pohled toho sladkého drobečka a při pouhém náznaku pláče se přistihnete, že už hledáte zavinovačku, dudlík, lahvičku s mlékem i kapičky na prdíky a přemýšlíte, co použít nejdříve. Miminka milují pravidelné rituály, stále se opakující činnosti je uklidňují a poskytují pocit bezpečí, tak jim je dopřejte. Dbejte na to, aby procházky ven, krmení, koupání i večerní usínání probíhaly víceméně ve stejnou dobu. Dítě si na to rychle zvykne a vy si tím usnadníte život. Novorozenec vás zaměstná naplno a nonstop, momentálně jste tu v první řadě pro něj, abyste naplnila jeho potřeby. Přesto se snažte neuplést si na sebe příliš nemilosrdný bič a neváhejte požádat o pomoc. Partnera, babičky, kamarádku, sestru…

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Zapojte tatínka. Hned!

Ano, je to tak, novopečeného tatínka zapojte do péče o miminko hned od začátku. Přirozeným způsobem si tak začne budovat silné pouto s dcerou nebo synem od prvních okamžiků. „Může vám pomoci například při přebalování nebo koupání. Jen ho do péče nenuťte, uvidíte, že zvědavost mu nedá a zapojí se rád,“ je přesvědčena Veronika Kaletová z Akademie rodičovství. Důvěřujte mu a možná budete překvapená, jak rychle posbírá rodičovské zkušenosti. Pravidelné rituály můžete zavádět postupně, s tím, jak si budete v péči o miminko jistá.

 Zpočátku vás může sužovat strach jako každého novopečeného rodiče, ale opakujte si, že vaše dítě je v těch nejlepších rukou. Vybralo si vás jako rodiče a i v tomto případě platí, že žádný učený z nebe nespadl.

Jsou zabalené děti šťastnější? Přečtěte si výhody i nevýhody zavinování miminek

Potíže s krmením

Nedaří se kojení podle vašich představ? Pokud trpíte bolestí při každém přiložení nebo se dokonce objeví horečka a nepříjemný zánět prsu, spojte se s vaším gynekologem. Existuje také možnost zavolat si přímo domů certifikovanou laktační poradkyni, případně můžete využít alespoň telefonické laktační poradny (kojeni.cz). Začátky kojení mohou být náročnější, zkuste ale vydržet. Tvorbu mateřského mléka podpoříte také pravidelným odsáváním mléka (v lednici ho můžete uchovávat 24 hodin, dá se i zamrazit) a popíjením speciální bylinné čajové směsi (koupíte v každé lékárně).

Novorozenecká žloutenka není důvodem k panice
Novorozenecká kolika. Jak si poradit s bolestí bříška a  co na ni zabírá
5 běžných problémů s miminky. Hlavně nepanikařte!
Témata: Kojení, Novorozenec, Porodnice, Mateřství, Miminko, Po porodu, Miminko, Praktické rady, Dítě je na světě, Od těhotenství k porodu, Šestinedělí, Strach, koně, Zahrada, Fenykl, Mateřský instinkt, Vlhčený ubrousek, Plenka, Stejná doba, Pořádná dřina, Náznak, Domácí řád, Pevná podložka, Přebalovací podložka, Pocit úzkosti