Maminka.czGalerie

Kontroverzní atrakce: Farma, kde děti jezdily na živých aligátorech a mazlily se s nimi

Vanda Stöckbauerová 26.  4.  2023
Dokážete si představit, že byste své potomky pustili hrát si s aligátory? Nebo na nich dokonce jezdit? Jakkoli se vám to zdá bizarní a nebezpečné, rodiče amerických dětí na počátku 20. století to brali jako skvělou zábavu. Návštěvníci kalifornské aligátoří farmy mohli k plazům vstupovat do ohrad a hladit si je.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kalifornská aligátoří farma, která byla otevřena v roce 1907, byla domovem více než tisícovky aligátorů, od mláďat až po dospělé jedince. V parku se nacházelo dvacet výběhů a vodních ploch, ve kterých plazi žili a denně předváděli neuvěřitelná představení pro davy návštěvníku. Nebyla to však obyčejná ZOO, hlavní atrakcí parku byla možnost interakce s aligátory z bezprostřední blízkosti. A nejednalo se jen o mláďata do ruky, někteří jedinci dosahovali délky až 4,5 metru.

VIDEO: Šokující video: Uvnitř krajty byl aligátor!

Jak se děti bavily na farmě plné nebezpečných plazů?

Před sto lety byl aligátoří park jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Los Angeles. Děti si tam mohly užít (z dnešního pohledu těžko uvěřitelnou) jízdu na aligátorech. Jedním z vrcholů parku pak bylo vystoupení, kdy ošetřovatelé lákali vycvičené aligátory nahoru po schodech na skluzavku, ze které pak sjeli do bazénu s vodou. Propagační brožura farmy tvrdila: "Jsou zde k vidění stovky aligátorů všech velikostí, od malých mláďat, sotva velikosti ještěrky, až po obrovská monstra stará 500 let." To je však nepřesné, protože aligátor americký se dožívá přibližně jen 50 let.

Přestože byly na stěnách umístěny cedule varující návštěvníky, aby "neházeli na aligátory kameny, neplivali na ně a nijak je neobtěžovali", mohli lidé vstupovat do jejich výběhů. Do parku si dokonce brali své domácí mazlíčky, takže na historických fotografiích je vidět například pes odpočívající na zádech ohromného plaza. Vzhledem k tomu, co dnes víme o povaze aligátorů, je celý koncept skutečně děsivý. A i z hlediska ochrany zvířat je neetické, aby aligátoři sloužili jako „poníci“ pro děti. Posuďte sami, dobové snímky v galerii v úvodu článku zachycují unikátní pohled do historie parku.

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Historie aligátořího parku

V roce 1907 přestěhovali Joseph "Aligátor Joe" Campbell a Francis Victor Earnest starší aligátoří farmu z Hot Springs v Arkansasu do Los Angeles, kde se nacházela zoologická zahrada a filmové studio. Odtud se zvířata pronajímala filmovému průmyslu. V květnu 1953 se farma přestěhovala do Buena Parku v okrese Orange a pokračovala v provozu pod názvem California Alligator Farm až do roku 1984, kdy návštěvnost klesla pod 50 000 osob ročně a nájemní smlouva nebyla prodloužena. Aligátoři pak byli prodáni soukromým vlastníkům na Floridu.

GALERIE: Návrat do minulosti, kdy bezpečnost nebyla prioritou. Historická dětská hřiště, která by dnešní rodiče vyděsila
Témata: Galerie, Kuriozita, Zajímavosti, zábava, Odvaha, USA, Zvířata, smlouva, Atrakce, farma, Arkansas, Plaz, Los Angeles, Brož, Průmysl, Florida, Mládě, Návštěvníci, Obrovská, Park

Video