Maminka.czTěhotenství a porod

Kontroverzní triple test: Děsí špatné výsledky těhotné zbytečně?

Michaela Karavarakis 5.  10.  2013
Lenka (33) se až do minulého týdne bez obav těšila na své nenarozené miminko. Velký screening na konci prvního trimestru dopadl dobře a tak radostnou zprávu o druhém potomkovi začali s manželem pomalu rozšiřovat po známých a kamarádech. Ono taky bříško Lence v sedmnáctém týdnu už pomalu roste. Jenže pak přišla studená sprcha. "Moje gynekoložka mě k sobě objednala na triple test. A ten mi vyšel pozitivní," vypráví Lenka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Screening na konci I. trimestru dobrý. Triple test ovšem pozitivní

Triple test se provádí z krve matky a má odhalit případné genetické postižení dítěte, například Downův syndrom. "Nerozuměla jsem moc důvodu, proč podobné vyšetření znovu opakovat, když už jsem přece jedno genetické vyšetření z krve absolvovala při prvním velkém screeningu na konci prvního trimestru," pokračuje Lenka. "Moje doktorka se mě ale na nic neptala a na odběry krve mě jednoduše objednala. A pak mi zavolala, vezla jsem akorát dceru na tancování, že prý výsledky nejsou úplně v pořádku a že se mám objednat na jednu speciální kliniku na další vyšetření. Ujistila mě sice, že se nemám nervovat a bát, ale to mě moc neuklidnilo. Spíš právě naopak."

Zastaralá metoda s nepřesnými výsledky

Pravda je ovšem taková, že triple test je zastaralý, jeho výsledky nepřesné a lékaři se ho už mnoho let snaží nahradit jinou - dražší, ale také přesnější metodou. Tu ovšem naše pojišťovny stále odmítají proplácet, takže i přesto že v ostatním vyspělém světě již od triple testu upouští, u nás stále nemáme nic, co by ho široké veřejnosti nahradilo. Tedy máme - mnohem přesnější screening, který se provádí kolem 12. týdne těhotenství - ovšem za příplatek.

Pochybnosti zůstávají

"Samozřejmě hned, jak jsem přijela domů, otevřela jsem počítač a začala si o tomhle testu zjišťovat, co se dalo," pokračuje Lenka. "Trochu mě to uklidnilo. Názory gynekologů na jeho zastaralost a nepřesnost, všechny ty ženy, kterým vyšly pozitivní výsledky jako mě, a ukázaly se úplně v pořádku… jenže stejně. Když nepočítám to, že celou tu dobu - od telefonátu doktorky až do večera, kdy jsem se dostala k počítači - jsem byla jak uzlíček nervů se staženým žaludkem a nejčernějšími myšlenkami, ani teď, když už jsem trochu poučena, nejsem rozhodně bez obav.

Nemine mě amniocentéza?

Neustále řeším dilema amniocentézy - odběru plodové vody. Jít, nejít? Pořád to obracím v hlavě, omílám na jazyku, neustále mám potřebu řešit to s manželem a se sestrou, ale zároveň si uvědomuju, že nakonec stejně udělám to, co budu považovat za správné já. Od známé, co byla se stejnou anamnézou ve stejném zdravotním zařízení, vím, že tam na odběry plodové vody matky dost tlačí. Jsem objednaná na 15. října a hned další den jsem se objednala na ještě jeden podrobný ultrazvuk do jiné vyhlášené nemocnice. Jsem rozhodnutá, že toho 15. do sebe jehlu hned vrazit nenechám. Jen kdyby i následný ultrazvuk nebyl stoprocentní, tak pak asi…" uzavírá s obavami v hlase Lenka.

Témata: Děs, SPA, Podrobný ultrazvuk, Test