Maminka.czNemoci

Koronavirus a rodiny s dětmi: 10 otázek aneb Čeho se bát a čeho ne?

Radka Wallerová 28.  1.  2020
Zprávám o tom, jak se z Číny do dalších zemí šíří koronavirus, nelze uniknout. Bohužel se spolu s nimi šíří i různé nepravdy, které vzbuzují zbytečné obavy. Jaká opatrnost je na místě a co je zbytečné? Tady máte malého průvodce v podobě deseti otázek, které nejspíše rodiče napadají, a odpovědi na ně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koronavirus 2019-nCoV,  o kterém se teď všude mluví, je známý pouze několik málo měsíců. Vědci ho teprve zkoumají, a tak se mohou informace o něm časem zpřesňovat a doplňovat. V článku logicky vycházíme z toho, co se o viru ví teď. 

Mimochodem, bojíte se chřipky? Ta skutečná, jejíž sezóna právě nabírá na síle a blíží se ke svém vrcholu, jen v Česku ročně zabije kolem dvou tisíc lidí. Převážně oslabených například chronickou nemocí, v tom se neliší od koronaviru, jeho dosavadní oběti také byly spíše mezi oslabenými lidmi. 

Mimochodem - a to je hodně zajímavé - první podrobné studie nákazy ukazují, že virem se nenakazují děti pod patnáct let. Nebo u nich má nákaza tak lehký průběh, že se neobjevují mezi hlášenými nemocnými. 

Koronavirus u dětí: Příznaky, průběh, léčba a komplikace - Mojezdraví.cz

Koronavirus vs. chřipka

Chřipkou jen v Česku každoročně onemocní několik set tisíc lidí, ve světě několik set milionů až miliarda a zhruba půl milionů lidí každoročně kvůli chřipce zemře. Například proto, že se k nákaze chřipkovým virem přidá bakteriální zápal plic, což se klidně může stát. 

Není kašel jako kašel. Jeho typ zásadně ovlivní léčbu. Kdy vyrazit k lékaři?

Ale zpět ke koronaviru, kterým zatím podle dostupných údajů onemocnělo šest tisíc lidí a přes sto třicet jich zemřelo na komplikace s nákazou spojené, většinou rovněž na zápal plic. Je samozřejmě možné, že v izolovaných čínských městech jsou počty nemocných vyšší, navíc ne každý jde s nákazou k lékaři. 

1. Hrozí, že se koronavirus rozšíří po celém světě a že se dostane i do Česka? 

Ano, to se může stát, ale zatím to nevypadá, že vypukne pandemie, spíše může jít o jednotlivé desítky až stovky případů. je pravda, že světová zdravotnická organizace už vyhlásila kvůli koronaviru stav zdravotní nouze, ale stále jde především o preventivní opatření. 

Pro zajímavost, nemoc je - zdá se - o něco nakažlivější než chřipka, ale je podstatně méně infekční než třeba infekce spalničkami. 

2. Jak vysoké riziko je, že se naše rodina infikuje? 

Naprosto minimální, zvláště pokud se nechystáte cestovat. Jet do Číny by samozřejmě riziko výrazně zvyšovalo. Relativně rizikové je i cestování letadlem, a to i když poletíte jinam, protože se v něm mohou setkat lidé z celého světa, přičemž uzavřený prostor šíření infekcí napomáhá. Ostatně, je to právě letecká doprava, která stojí za rychlým šířením podobných nákaz po celém světě. 

Jinak platí, že má smysl dodržovat stejné zásady, jako když se například nechcete nakazit chřipkou - nechodit tam, kde se shromažďuje mnoho lidí (což jsou třeba nákupní centra nebo kina), mýt si ruce nejen před jídlem, dbát na dostatek odpočinku a spánku a podobně. 

Koronavirus ohrožuje i sportovce. Čtěte VÍCE

3. Mám rodině pořídit roušku? 

Ne, nemá to smysl. Jednak tu po ulici nechodí lidé s koronavirem, navíc rouška stejně před nákazou nechrání, viry jsou příliš malé a pronikají jí. Navíc roušky stejně netěsní. 

Virózy už začínají! Proč horečku u nejmenších nemusíte hned srážet?

Roušky mají smysl v případě již nakažených lidí, kteří například při kašlání tolik nešíří kapénky po okolí. Ale lepší než ty obyčejné jsou certifikované roušky vyrobené s použitím nanotechnologií, kterými viry neproniknou, ale musí těsně přiléhat na obličej a musí se s nimi umět dobře manipulovat.

Ještě účinnější jsou respirátory, ale k jejich použití v Česku není sebemenší důvod. 

4. Nemocných je zatím relativně málo, tak proč se virus tak řeší? 

Protože jde o nový virus, který se dost rychle šíří - na druhou stranu je pro takové viry typické, že nákaza není tak často fatální. V tom se liší od virů způsobujících SARS nebo MERS, což jsou také koronaviry, ty se sice před několika lety šířily podstatně pomaleji, ale zato zabíjely až desetinu nakažených. 

Spálová angína postihuje zejména předškoláky. Jak ji poznáte a proč jsou potřeba antibiotika?

Koronaviry napadají lidi i zvířata, právě od nich se začaly šířit dále, nyní už se umí šířit i mezi lidmi navzájem. Záludnost koronaviru 2019-nCoV spočívá v tom, že infikovaný člověk dokáže nemoc předávat už v inkubační době, kdy o své nemoci neví, ta je navíc nezvykle dlouhá, až čtrnáctidenní. 

Virus může zmutovat, což ale nemusí znamenat zvýšení rizika, může se naopak - laicky řečeno - oslabit natolik, že přestane být nebezpečný.

5. Není možné, že v Číně je situace strašná a země ji tají? 

Nevypadá to, protože například přední světová média mají v Číně reportéry a ti nic takového neregistrují. Čína naopak nyní podle všeho informuje lépe než například v případě epidemie MERS před několika lety. 

Tamní opatření, například izolace celých měst či urychlená stavba speciální nemocnice, vypovídají o snaze situace řešit a zabránit dalšímu šíření nemoci. 

Koronavirus v Česku: Příznaky a jak postupovat při podezření

6. Ale co snímky nemocných, kteří padají na ulici, mrtvých, které nikdo neřeší? 

Bohužel, na internetu může zveřejnit kdokoli cokoli. Může jít o nahrané záběry, snímky z nějakého filmu, o záběry z úplně jiné situace. Světová média nezaznamenala, že by se v zemi dělo něco takového. 

7. Když u nás doma začne někdo kašlat, mám se bát? 

Skoro jistě nepůjde o koronavirus, ale o nějaké běžné nachlazení nebo o chřipku, jejíž sezóna je v plném proudu. I ta nicméně vyžaduje odpovídající léčbu, základem je klid, dostatek tekutin, tlumení horečky, kašle a bolesti hlavy či svalů a kloubů. 

8. Jak moc je po nákaze pravděpodobné, že nakažený zemře? 

Relativně malé, riziko je dvě až tři procenta. U většiny lidí nemoc proběhne bez větších potíží jako nachlazení spojené s kašlem. Ve skutečnosti je nejspíše riziko nákazy ještě nižší, protože zatímco počty zemřelých bývají přesné, počty nakažených jsou ve skutečnosti vyšší a zemřelí tak činí ještě menší podíl. 

9. Dá se proti nemoci očkovat? 

Bohužel ne, protože jde o nový virus a vakcína zatím objevena nebyla. A očkování proti chřipce v tomto případě nechrání, protože jde o úplně jiný typ viru. Proto nemá ani smysl užívat antivirotika, jako jsou Relenza nebo Tamiflu, která se před několika lety objevila jako odpověď na hrozící pandemii ptačí chřipky. 

10. Jak se infekce léčí? 

Rozhodně ne antibiotiky, protože ta jsou určena na léčbu bakteriálních infekcí. U nákazy koronavirem se, stejně jako u jiných virových  infekcí, tlumí příznaky, tedy kašel, horečka a podobně.  

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?
Nachlazení a chřipka: Jak posílit imunitu u dětí?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Chřipka, Ota, Infekce, NECHODIT!!!, Kašlání, Pandemie, Rouška, Česká republika, Respirátor, Nákaza, Šíření, SARS, Čína, Internet, Reportér, Vir, Milión lidí