Maminka.czKoronavirus

Koronavirus: Kde se nechat testovat? A kolik lidí už testem prošlo?

Gabriela Kolinová 16.  3.  2020
V souvislosti s šířením koronaviru stále vyvstává spoustu otázek. Například: Kde se nechat testovat, kolik to stojí a zda mě otestují i bez nařízení lékaře či hygienické stanice? Známe odpověď! A také počty těch, kteří se již nechali testovat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česká republika je od půlnoci v karanténě. Co to znamená? Lidé budou muset omezit svůj pohyb s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou.

Nařízení platí od pondělí 16. března do 24. března do 6:00 (prozatím). Vláda tak chce zamezit šíření koronaviru a ochránit starší a oslabené lidi.

Jak se chránit proti koronaviru? Více TADY

Jak to v současné době vypadá s testováním, lze se nechat testovat na vlastní náklady? 

Kde se nechat testovat? Kolik test stojí a přispívá na něj pojišťovna? 

Na stránkách koronavirus.mzcr.cz najdete seznam laboratoří, které na koronavirus testují. Pokud je testování nařízeno lékařem nebo hygienickou stanicí, je také hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Kdo má nárok na ošetřovné, když děti kvůli koronaviru nemohou do školy?

Pokud si test chcete nechat udělat sami, tedy bez doporučení lékaře nebo hygieny, zaplatíte za něj i několik tisíc, dle ceníku dané laboratoře. Například na pražské Bulovce stojí test 2900 korun. Bohužel, některá zařízení jsou maximálně vytížená a nemohou zaručit odběr vzorků pro vyšetření Covid-19.  "Laboratoř v tuto chvíli nemá kapacitu provádět vyšetření COVID-19 pro samoplátce," stojí například na stránkách zařízení SPADIA LAB. 

Všechno o rouškách: návod, pravidla použití, praktické tipy na výrobu ZDE

Chcete probrat koronavirus s ostatními rodiči? TADY můžete

Některé zdravotní pojišťovny už oznámily, že svým klientům na tento test přispějí.

„Zavedením příspěvku reagujeme na postoj Ministerstva zdravotnictví, které umožnilo testování na přítomnost nemoci COVID-19 i lidem, kteří nemají žádné klinické potíže, tedy nemají horečku, dušnost či obdobné příznaky, a nejsou tak indikováni pro vyšetření od ošetřujícího lékaře nebo hygienika a test tedy podstupovat nemusejí, ale přesto o něj mají zájem,“ dodává Radovan Kouřil, generální ředitel OZP. Ta svým klientům přispěje pevně stanovenou částkou ve výši 500 korun. 

Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Mezi příznaky koronavirové infekce patří horečka, suchý kašel, bolest hlavy či krku, únava, bolest kloubů a svalů, někdy bolest v krku. Rýma mezi příznaky koronaviru nepatří. 

Jak se test provádí? Odhalí nákazu v inkubační době? 

Jde o test PCR (polymerázová řetězová reakce z anglického Polymerase Chain Reaction) na průkaz nukleové kyseliny. Nejedná se o test preventivní, nýbrž test, který jednoznačně prokazuje, zda je daný jedinec infikován, to znamená jestli má virus v krvi nebo například ve výtěru z dýchacích cest. Národní referenční laboratoř má k dispozici přesnou metodiku Světové zdravotnické organizace, jak vyšetření provádět. Stejně tak ostatní laboratoře, které jsou k provádění testů Ministerstvem zdravotnictví zplnomocněny, mají přesné instrukce. Testů je v České republice dostatek, píše se na stránkách Ministerstva zdravotnictví. 

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Kolik lidí se nechalo testovat? Kolik je pozitivních? 

Dobrá zpráva je, že počet testovaných lidí stoupá, jak se můžete přesvědčit v grafu na webu onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19. Zde také najdete aktuální počet nemocných – podle krajů, věkové skupiny a pohlaví. A můžete si být jistí, že data se pravidelně aktualizují. "Celkový počet testovaných je hlášen každý den v ranních hodinách s aktuálními čísly ke konci dne předchozího," píše se v metodice měření. Pozitivní případy jsou doplňovány 2x denně v 7:00 a 18:00 hodin. 

Jak se koronavirus šíří? 

Další důležité odkazy:

Pro aktuální informace sledujte také sociální sítě Ministerstva zdravotnictví a případně další důležité webové stránky Státního zdravotního ústavu, Světové zdravotnické organizace či Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Nemoci, Sociální sítě, Bulovka, Výtěr, Hygienik, Mimibazar, Spousta otázek, MZČR, Cube, Agel, Polymer, Měření, OZP, Vyšetření, Hygienická stanice, Dany, Česká republika, Fakultní nemocnice Plzeň, Fakultní nemocnice Brno, Testování, Test, Šíření, Ostrava, FNB

Video