Maminka.czZdraví

Jsem těhotná, mám se bát koronaviru? Rady lékaře

Čekáte miminko a začínáte propadat strachu, abyste se nenakazila? Panika ze šíření nového koronaviru už propukla i v Česku. Podle odborníků je opatrnost na místě. Co můžete preventivně dělat, čemu se raději vyhnout a kdy se mít na pozoru?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před často hororovými informacemi, které na nás útočí ze všech stran a podporují šíření všeobecného strachu, v podstatě nelze uniknout. Média nás denně zásobují děsuplnými příběhy a informují o raketově rostoucích počtech nakažených a mrtvých. Nákaza se již objevila i u nás v České republice, což míru stresu, nejistoty a úzkosti u spousty lidí ještě znásobilo. Ano, obavy o vlastní zdraví jsou v pořádku, zejména pokud právě nosíte pod srdcem poklad nejcennější, vytoužené děťátko. Jste ve větším ohrožení jen proto, že jste v jiném stavu? 

Má to smysl! Buďte doma, noste roušky, vyhýbejte se prarodičům. Proč?

Jak velké je riziko nákazy?

O novém koronaviru (který už má své jméno, Covid-19) se posledních několik měsíců mluví úplně všude. Vědci ho teprve podrobněji zkoumají, a informace se tak den ode dne mění. Navíc se zvyšují počty nakažených v evropských zemích i u nás. Máme se skutečně začít bát?

Těhotné ženy by měly být podle lékařů určitě opatrnější. Jejich imunitní systém je v době těhotenství slabší, a tudíž i náchylnější k infekci, ať už jde o chřipku, či koronavirus. Data o nové nemoci COVID-19 jsou velmi omezená, vědci nemají dostatečný vzorek těhotných žen, ale na základě dostupných informací to vypadá, že těhotenství nezvyšuje pravděpodobnost nákazy. Žádná z pacientek, které byl diagnostikován koronavirus, neměla vážnější průběh nemoci a žádná nezemřela. A to ani ty pacientky, které měly zápal plic: „Průběh zápalu plic u těhotných žen s nemocí COVID-19 byl podobný jako u netěhotných dospělých pacientů se zápalem plic způsobeným COVID-19,“ uvádí autoři ve studii pro vědecký časopis Lancet. 

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?

Koronavirus v ČR:

V České republice se aktuální počty nakažených rychle mění, aktuální přehled najdete TADY. Zde je i přehledný graf, kde najdete onemocnění podle věkové skupiny a pohlaví. A jak se situace vyvíjí v krajích. 

Jak se chránit? Jako by šlo o chřipku

Co můžete pro sebe udělat a před čím se mít na pozoru, když nechcete ohrozit sebe ani nenarozené miminko? Jsou nutná nějaká zásadní preventivní opatření? Lékaři se shodují, že platí v podstatě stejná pravidla jako v případě prevence před nákazou chřipkou nebo sezónní virózou. „Těhotné ženy nemusí přijímat žádná extra preventivní opatření navíc. Zatím sice není úplně zřejmé, zda jsou nastávající maminky k nákaze náchylnější nebo zda se nákaza může přenést na plod, typicky ale viry, kterými se nakazíme prostřednictvím dýchacích cest, tedy respirační viry, neprocházejí přes placentu. Nedávno se sice objevila zpráva o nemocném čínském novorozenci, k nákaze ale v tomto případě téměř jistě došlo během porodu nebo po něm,“ vysvětluje Dr. Isaac Bogoch, který se zabývá výzkumem infekčních chorob ve Všeobecné nemocnici v kanadském Torontu.

Vědci se zabývají i souvislostí COVID-19 a předčasnými porody. Stále však není jasné, zda má souvislost s touto chorobou. V současné době se totiž rodí zdravým ženám předčasně přibližně každé desáté dítě.

Koronavirus: 10 oficiálních příznaků, že máte Covid-19 - Mojezdraví.cz

Přenos nemoci z matky na plod

Lékaři stále nedokážou s určitostí říct, zda se nová nemoc COVID-19 přenáší z matky na plod. „V současné době se zdá, že neexistuje žádný důkaz přenosu z matky na dítě u žen, u nichž se v pozdním těhotenství vyvinula infekce COVID-19. Ale množství informací je omezené,“ píše se v oficiálním stanovisku České společnosti pro ultrazvuk v porodnictví a gynekologii.

Ve světě však bylo zaznamenáno několik případů, kdy byl novorozenec pozitivně testován na koronavirus. Naposledy se tak stalo v Londýně. Jde o miminko, které se narodilo matce hospitalizované kvůli podezření na zápal plic, testy u ní později potvrdily nákazu koronavirem. I zde však není jisté, zda se novorozenec nakazil při porodu, nebo už v děloze.

V Číně zveřejnili výsledky porodů devíti nakažených žen, novorozenci však známky infekce nenesli, k přenosu nemoci tedy nedošlo. Neexistují  tedy důkazy o tom, že by se virus mohl přenášet skrze placentu nebo krátce po porodu. K přenosu z matky na dítě nedocházelo ani u smrtících koronavirů, jako byl SARS a MERS.

Koronavirus a rodiny s dětmi: 10 otázek aneb Čeho se bát a čeho ne?

Nejlepší prevence: Mýdlo, voda, opatrnost

Jak už bylo řečeno, těhotné maminky mají často oslabený imunitní systém, obecně tedy mohou být v některých případech „choulostivější“, pokud jde o nákazu viry nebo bakteriemi. Určitě je proto důležité dodržovat obecné hygienické standardy, případně zpřísnit osobní hygienu. Tedy mýt si ruce co nejčastěji (před jídlem, po použití toalety, při návratu domů například z nákupu, po jízdě hromadnou dopravou), a to mýdlem pod tekoucí teplou vodou, od věci není pořídit si dezinfekční roztok (gel) speciálně určený na ruce, který můžete nosit neustále v kabelce a použít kdekoli a kdykoli. Stejnou službu prokážou antibakteriální vlhčené dezinfekční kapesníčky. Pozor také na místa s vysokou koncentrací lidí a půjčování osobních věcí (mobilní telefon, tablet, příbor, hrneček na kávu…).

Koronavirus u dětí: Příznaky, průběh, léčba a komplikace - Mojezdraví.cz

Co radí gynekolog?

Podle lékařů by se měly těhotné v první řadě vyhýbat, pokud možno, zalidněnějším prostorám (hromadná doprava, nádraží, čekárny…), tím se minimalizuje riziko nákazy. V současné době je nařízená celostátní karanténa, což znamená, že lidé musí omezit svůj pohyb jen na cesty do zaměstnání, k lékaři, nebo za rodinou. Například do městské hromadné dopravy se smí pouze s rouškou, tímto doporučením by se měly nastávající maminky rozhodně řídit. Pokud však mohou zůstat doma a nechodit mezi lidi, udělají nejlépe. 

Rouška z trička: Jednoduchý návod bez šití! Video s postupem

"Aktuálně zatím neexistují validní data a studie popisující vliv koronaviru na těhotenství (vývoj plodu) a rizika pro maminky s touto infekcí spojená. Jelikož však jde o virovou nákazu s příznaky více či méně podobnými ostatním virózám (zejména suchý kašel, dýchací obtíže, únava, horečka, nechutenství...), je jistě na místě dodržování základních režimových opatření jako například přísný klidový režim, tlumení horeček antipyretiky (v těhotenství paracetamol v běžném dávkovacím schématu), dostatečný pitný režim (více než 2,5 litru za den), suplementace vitaminy a výživovými doplňky na podporu imunity,“ uvádí MUDr. Jan Jonáš, lékař na klinice Iscare.

KORONAVIRUS AKTUÁLNĚ

Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Koronavirus, Porod, Miminko, Novorozenec, Nemoc, Isaac, WHO, Česká republika, Krajíc, ISCARE, Toronto, SARS, Těhotná žena, Jistá opatrnost, Zápal plic, Londýn, Rada lékaře, Itálie, Rakousko, NECHODIT!!!, Čína, Covid, MZČR, Zdraví na Heureka.cz