Maminka.czKoronavirus

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Gabriela Kolinová 10.  1.  2021
Když má dítě rýmu nebo kašel, musí zůstat deset dní doma. Co kdyby mělo koronavirus? Jenže vědci teď přišli s novým zjištěním, že Covid-19 se u dětí nemusí projevovat jen kašlem a ztrátou čichu, ale také průjmem, zvracením a bolestmi břicha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Studie vědců ze Severního Irska zjistila, že průjem, zvracení a bolest žaludku by měly být považovány za oficiální příznaky Covid-19 u dětí. Znamená to tedy, že příznakem nemusí být pouze kašel či jiné respirační onemocnění, případně ztráta chuti nebo čichu. 
 
Úředníci výzkum odmítli s tím, že není přesvědčivý a že by mohla nastat situace, že by se každý s bolestí břicha obával, že má Covid-19.
 
 
Severoirští vědci však trvají na svém a zastávají názor, že střevní potíže jsou opravdu jedním z příznaků koronaviru u dětí a mělo by se s ním počítat. Naproti tomu kašel, jeden z hlavních příznaků nemoci u dospělých, není podle nich spolehlivým ukazatelem nemoci u dětí. 
 
„Zjistili jsme, že průjem a zvracení jsou často hlášené příznaky u dětí, a myslíme si, že jejich přidání na seznam známých příznaků nemoci Covid-19 stojí za zvážení,“ říká k výzkumu doktor Tom Waterfield z Queen's University v Belfastu.
 
Společně s kolegy sledoval 992 dětí, z nichž 68 mělo koronavirus. Průměrný věk dětí byl deset let. Ovšem pouze polovina dětí, tedy 34, jevila nějaké příznaky nemoci.
 
Nejčastějším příznakem byla horečka. Střevní potíže byly hlášeny u 13 dětí, u 21 dětí byla nahlášená horečka. Zajímavé je, že pouze šest dětí ztratilo čich nebo chuť, což Národní zdravotní služba (NHS) uvádí jako jeden z hlavních příznaků. 
 
 
Doktor Waterfield přiznává, že určení diagnózy není nic lehkého: „Tato studie mimo jiné ukazuje, že přibližně polovina dětí je asymptomatická. Pokud jsou infikovány SARS-CoV-2, současné britské testovací strategie selhávají,“ říká. 
 
Při pohledu na děti s horečkou, kašlem a změnami čichu nebo chuti, což je oficiální příznak nemoci Covid-19, vědci správně identifikovali 76 procent dětí s koronavirem. Když přidali děti, které měly žaludeční potíže, vzrostlo procento správně odhadnutých případů na 97 procent, tudíž podle vědců stojí za to vzít tento příznak v potaz. 
 
VIDEO: Jak poznat rozdíl mezi chřipkou a Covid - 19? 
 
 
 
 
 

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Kašel, Průjem, Covid, Příznaky, NHS, Queen, Nik, SARS CoV, JEN, Čich, Zvracení, Přidání, Vědec, Bolest, Zdraví na Heureka.cz