Maminka.czVaše příběhy

Koronavirus válcuje podnikání mladého kreativního páru. Nevzdávají se!

Hana Langrová 13.  5.  2020
Krize kolem koronaviru se dotkne nás všech, to už je jisté. Hodně to odnášejí drobní podnikatelé. S finančními i existenčními problémy se teď potýká i mladá rodina, kterou tvoří David (29), Gábi (28) a Rozárka (2). Před třemi lety začali budovat podnikání svých snů. Nevzdali se, ani když se jim narodila dcera, a i teď se snaží přežít koronavirovou krizi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jejich seznámení připomíná románový příběh. Poznali se náhodou, a přestože za sebou měli už jistá zklamání, hned si padli do oka a rozuměli si nejenom ve volnočasových zájmech, ale hned v prvních měsících vztahu se začali navzájem obohacovat i profesně.

Zhruba tři roky budujeme podnikání v oboru fotografie, grafiky, ilustrace a videa jako ColorPix Production. Když jsme se potkali, jeden se učil od druhého a teď spolu vymýšlíme další projekty, které s uměním souvisí.  Jedním z nich je například náš e-shop Příběh na kousku papíru, kde nabízíme ilustrovaná přání a svatební tiskoviny, nebo karetní hra pro děti Vobludárium – zrůdičky a fujtajblíci,“ vyjmenovala Gábi Hájková (28).

Máma dvou holčiček zachraňuje svůj sen o obchodě jen s českými návrháři

Dostali se ale i k větším projektům a spolupracím. „Například politicko-satirická desková hra Chyťte Bureše, která sklidila v Čechách obrovský úspěch. Tvořili jsme k ní téměř všechno od ilustrací přes grafiku až po fotky a videa. Dalšími projekty, na které jsme pyšní, je grafika a video pro charitativní projekt Galavečer na Draka, kde se povedlo vybrat přes půl milionu korun na pomoc dětem s onemocněním SMA, nebo videoklipy například pro Vojtu Drahokoupila,“ vykládá nadšeně Gabriela.

Jako učitelka se Gábi trápila

Oba si prošli klasickými zaměstnaneckými poměry a nevyhovovaly jim. „Já jsem byla jako učitelka vyloženě nešťastná a Davida práce taky nenaplňovala. Oba jsme kreativní duše a chtěli jsme dělat to, co nás baví. Když dělá člověk sám na sebe, má možnost se dostat k zajímavým projektům, sám si buduje vlastní jméno a cítí pocit úspěchu po každé malé i velké zakázce,“ doplňuje osmadvacetiletá žena.

Tohle jsou patronky soutěže Maminka roku. I ony rozhodnou o vítězce

Rodilý Pražák David Borovička (29) přirovnává podnikání ke studiu na vysoké škole, kde sbírají studenti kredity. „Každá zakázka je ta, která vás posune o kousíček blíž k cíli, a je to velice naplňující. Cítit uznání, moct říct svůj názor, vybírat si, být zodpovědný za to, jak si své podnikání budujeme, učit se nové věci a každým dnem se zlepšovat – to je to, co nás žene dopředu. Občas je stresující starat se o dceru a zároveň řešit například nespokojeného klienta nebo zakázku, která „hoří“, ale to se stává málo. Většinou usínám s pocitem, že jsem na nás na oba neskutečně pyšný. Nikdy bych neměnil a partnerka taky ne.“

Jako loni mělo přijít jaro plné zakázek

S příchodem koronaviru se nad společným snem Gábi a Davida začala stahovat mračna, ale protože jsou kreativní, zatím si poradili.

„Naše práce je hodně flexibilní, někdy pracujeme i čtrnáct dní v kuse od rána až do noci, to se stává hlavně ve chvílích, kdy fotíme nebo natáčíme různé akce, kdy je potřeba vše odevzdat co nejrychleji a k tomu nám klapne nějaké větší natáčení  třeba videoklip, promo video a podobně. Na začátku roku ale bývá volněji a tam jsme zvyklí „odpočívat“ klidně i celý leden,“ vysvětluje, jak fungují malí podnikatelé, David.

Proto je podle něj situace pro většinu fotografů těžší ve srovnání s jinými obory. „Po zimě se těšili na silnější jarní měsíce, a přesně ve chvíli, kdy měly dorazit první poptávky, přišel nouzový stav,“ říká smutně mladý fotograf a kameraman.

Fotí hlavně rodiny s dětmi a svatby

Mladá maminka a jeho partnerka ho doplňuje. „Změna režimu pro nás nebyla až tak razantní, jako když někdo musel ze dne na den přestat chodit do práce nebo zavřít obchod. O to větší byla rána z finančního hlediska. Focení nepřipadalo v úvahu už jen proto, že fotíme hlavně rodiny s dětmi nebo třeba svatby. Produkty fotíme hlavně s modely, a to teď taky nešlo,“ postěžovala si mladá žena.

GALERIE: Sourozencům vstup zakázán! Reakce dětí na nového člena rodiny vás pobaví

Focení tvoří zhruba padesát procent příjmů malé rodinné firmy. „My ale přišli i o všechny ostatní zakázky. Za duben jsme si vydělali pouhé dva tisíce. Zkrátka se všechno stoplo nebo přerušilo a my v tuto chvíli doufáme, že se to zase rozběhne a bude pokračovat tam, kde to všechno skončilo,“ doufá David a je vidět, že má strach, jak svoje dvě holky uživí.

Chtěli začít budovat společný domov

Mladý pár se konečně rozhoupal, že si zrekonstruuje svoje společné bydlení a v plánu bylo i první auto. Bohužel půjčku si vzali v tu nejméně vhodnou dobu.

„Měli jsme našetřenou malou rezervu a těsně před touto „podnikatelskou apokalypsou“ jsme si brali půjčku na rekonstrukci bytu. Část z půjčky jsme si pro jistotu nechali. Proto jsme v tuto chvíli finančně v pohodě, ale samozřejmě nás užírá, že utrácíme těžce vydřené peníze, i když jsme zdraví a mohli bychom pracovat,“ připomíná Gábina největší nevýhodu koronavirové krize, na kterou dojíždí většina lidí.

Bez nemocenského příspěvku

„Normálně totiž podnikatel nemá nárok ani na nemocenskou, a pokud si neplatí nad rámec důchodového i nemocenské připojištění, nemá nárok ani na mateřskou a další zaměstnanecké benefity,“ doplňuje ji David a je jasné, že tento stát podnikatelům příliš nefandí, což se nyní ještě více potvrdilo.

Díky soutěži Maminka roku jsme více v povědomí, říkají podnikatelky

Podnikatelé musí mít jednu ze zásadních vlastností, a to umět nakládat rozumně s časem i penězi. „Téměř dvouměsíční výpadek nás tedy nepoložil, ale otázkou je, jak to bude teď? Budou mít lidi peníze, aby se nechali fotit? Nebudou mít firmy strach utrácet za externí kreativce? Ono to souvisí všechno se vším a nikdo neví, co bude dál,“ vyslovila mladá žena otázku, která teď visí ve vzduchu nad každým podnikatelem.

Trpí i dvouletá Rozárka a mladá maminka má strach

Koronavirová krize se hodně dotýká dvouleté Rozárky, ale i přátel nadějného páru. „Zhruba dva měsíce neviděla žádného vrstevníka. Byli jsme převážně jen na té zahradě, a když bylo ošklivo, tak doma. Dva měsíce ze dvou let života je dlouhá doba a já doufám, že se to na ní nějak nepodepíše. Další hrozná věc je ta, že někteří lidé kolem nás dostávají výpovědi,“ řekla Gábi Hájková.

David ji záhy opět doplňuje. „A nezapomeň na naši maličkost, že nemůžeme objevovat nové kavárny a restaurace a zapisovat je do naší gastromapky, což je teď Gábi největší koníček. Držím všem těm šikovným a dobrým podnikatelům v pohostinství palce, aby to přežili a my je mohli navštívit.“

Příspěvek od státu už dorazil

První příspěvek 25 tisíc od státu přišel mladé rodině poměrně rychle. „Jsme za něj opravdu rádi, i když nám nepokryl ani jeden měsíc. Platíme pronájem ateliéru, programy na úpravu fotek, střih a grafiku, splácíme kameru a další drahé vybavení. K tomu máme jako každý klasické náklady na bydlení a jídlo. Příspěvek ale pomohl a přišel opravdu rychle, zhruba týden po podání žádosti,“ pochvaluje si hlava rodiny David pro Maminku.cz.

Doufají, že podpora ze strany státu bude pokračovat i další měsíc a budou na ni mít nárok i ti, kterým byla živnost už povolena, protože netuší, zda ještě nejméně měsíc nebudou téměř bez příjmu. 

I když už mladí podnikatelé mohou rozjet zase svou činnost, lidé se teprve nyní začnou objednávat a než se celá zakázka zrealizuje a vystaví se první faktury, uběhne nejméně 14 dní a dalších 14 dní běží splatnost. „Je to i v zájmu státu – podpořit všechny, nejen podnikatele, kteří teď strádají. Pokud budou mít všichni peníze a nezačnou se zbytečně bát utrácet, ekonomika se udrží v chodu, navážeme na předchozí život a tím pádem budeme odvádět do státní kasy peníze zpět,“ připomíná důležitost drobných živnostníků David Borovička.

Konečně si po letech pořádně zalenošili

I na koronavirové krizi vidí mladá rodina pozitivita, nechce si jen stěžovat. „Ano, po x letech jsme si konečně pořádně odpočinuli. Pořád jsme to jen plánovali, a teď nám to bylo tak nějak „přikázáno“. Předtím jsme byli dlouho přepracovaní a s odstupem jsme zjistili, že jsme dělali hodně zakázek, které nás nenaplňovaly, a ani za to nebyla taková finanční odměna, aby se to výrazně podepsalo na našem příjmu. Uvědomili jsme si, že záleží opravdu nejvíc na rodině. Opravdu není od věci dát si chvíli oraz,“ pochvaluje si David.

Gábi přirovnává změny okolo koronaviru k nadechnutí se čerstvého vzduchu. Pokud tedy zrovna nemáte roušku. „Zaměřili jsme se sami na sebe, začala jsem cvičit, trávila čas s Rozárkou na zahradě a měla radost z maličkostí. Třeba z toho, že si můžu doma udělat dobré kafe nebo si zvelebit bydlení."

PODCAST: Poučí se školy z toho, co se ukázalo během koronaviru při učení doma?
Den matek jsme oslavili s VIP maminkami z titulních stran časopisu

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Vaše příběhy, Student, podnikání, David, Grafik, Koronavirová krize, Gábi, Gabi, Pronájem, Mládě, Zakázka, Odstup, Mladá rodina, Výpadek, Podání žádosti, Bureš, Čechy, Podnikatel, Ošklivo