Maminka.czNovorozenec

Kosmetika pro gurmány

Pavla Millerová 25.  12.  2009
Kosmetika pro gurmány
Každý rok vznikají nové a nové superingredience, které nám mají pomoci zachovat si krásnou pleť či vlasy. Všechny kosmetické firmy při vývoji nových preparátů vycházejí z ověřených domách receptur, a tak někdy stačí inspirovat se vlastní kuchyní...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše má svůj prapůvod v přírodě, dokonce i botoxové injekce nebo kyselina hyaluronová. A dokud ty nebyly, využívaly naše babičky a prababičky k péči o svůj zevnějšek jednoduše to, co našly ve vlastní domácnosti: levná a účinná zkrášlovadla v podobě medu, salátové okurky, vajíčka... Na léty ověřené domácí receptury dnes sází i většina kosmetických firem. Své produkty upravují, množství uměle vytvořených látek omezují a chemikálie nahrazují přírodními složkami.

„Návrat ke kořenům“ se totiž vyplácí. „V současné, někdy až příliš komplikované době si svůj život rádi zjednodušíme, ať už se to týká funkcí mobilního telefonu nebo složení kosmetiky. Hi-tech produkty jsou sice zajímavé, ale v podstatě nám stačí zcela,obyčejné‘, časem prověřené věci, které fungují stejně, ne-li lépe. V případě kosmetiky hraje navíc slovo,přírodní‘ velkou roli. Dává nám pocit, že pro sebe děláme to nejlepší,“ říká psycholožka Sylva Biedlová. A pokud nám přírodní suroviny dělají dobře zevnitř, proč by neměly být prospěšné také zevně? Stačí jen popřát své pleti „dobrou chuť“!

MANDLE

V řecké mytologii znamenaly mandlovníky mládí, křehkost a panenskou krásu. V současnosti jsou především zdrojem jedlých ořechových plodů – pro někoho suroviny k výrobě sladkého marcipánu, pro jiné k produkci zkrášlujících složek kosmetiky.
Účinky: Ať už se jedná o mandlový olej, mléko nebo proteinové extrakty, všechny podoby mandlovníku se mohou pochlubit vysokým podílem bílkovin, vitaminem B, E a obsahem kyseliny listové. Z minerálních látek mají mimořádně velké množství vápníku a hořčíku, nechybí ani fosfor, draslík, železo a zinek. „Extrakty z mandlí mají protizánětlivé účinky, hydratují, zjemňují a vypínají pleť, zlepšují elasticitu kůže a využívají se také pro zpevnění a zeštíhlení těla a v boji proti celulitidě,“ říká kosmetička Lenka Vavřinová.
Využití: Mandlový olej najdeme často jak v běžné, tak v luxusní kosmetice. Jako součást pleťových krémů pomáhá suché a zralé pleti, pro regeneraci a docílení lesku se přidává i do vlasové kosmetiky. „V čisté podobě je možné jej použít k masážím nebo namísto tradičního tělového mléka,“ doplňuje kosmetička.

OLIVY

Ve středozemních státech symbolizuje olivový strom vnitřní sílu, plodnost a dlouhověkost. Jeho plody jsou plné výživných látek, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, a nejenže se dají využít na sto způsobů v kuchyni, ale také jako součást různých druhů kosmetiky.
Účinky: Rostlina olivovníku nabízí několik možností využití: olivový olej se již po staletí používá jako přirozený hydratační, regenerační a zvláčňující látka. Eliminuje toxiny a chrání kůži před útokem volných radikálů, zlepšuje pružnost pleti a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí. Olivová voda má antioxidační vlastnosti a chrání kůži před znečištěným prostředím. Dodává pokožce odolnost a svěží vzhled. Extrakt z listů olivovníku nabízí optimální, dlouhodobé zavlažení a udržuje pleť hebkou a vláčnou.
Využití: Složky olivovníku najdeme v krémech určených pro normální, dehydrovanou a suchou pleť, která potřebuje prozářit a najít rovnováhu. Kosmetika je vhodná také pro pokožku zánětlivou, alergickou, podrážděnou, poraněnou či jinak poškozenou, doporučuje se rovněž k péči o velmi jemnou kůži dětí. V případě vlasové kosmetiky se hojně využívá do kondicionérů, zábalů a balzámů určených pro poškozené a suché vlasy.

MED

Stejně jako mléko, i med patřil údajně mezi nejoblíbenější zkrášlovací prostředky slavné egyptské královny Kleopatry. Pro své protizánětlivé a antibiotické vlastnosti se však v době antiky využíval také k dezinfekci a rychlejšímu zahojení ran vojáků.

Účinky: Med, jako jedna z nejstarších kosmetických ingrediencí, jejichž produkce je 100 % přírodní, je bohatý na cukry, minerální soli a vitaminy. „Jeho největším plusem je schopnost zadržovat molekuly vody na povrchu epidermu, čímž posiluje hydrolipidový film, přirozenou bariéru vůči vnějšímu prostředí, a chrání tak kůži před vysušením. Má také zklidňující vlastnosti a je vhodný i k péči o citlivou a dětskou pokožku,“ říká odbornice na péči o pleť.
Využití: Oblíbený sladicí prostředek najdeme téměř v každém typu kosmetiky od mýdla a krému na ruce přes pěny do koupele a pleťové masky až po šampony, krémy a peelingy. Přírodní med se často používá také k detoxikačním tělovým masážím. V současnosti se zvažuje i využití medu jako základu pro vytvoření AHA kyselin a jako součást opalovací kosmetiky, která stále častěji kromě blokace záření mívá i zklidňující a hydratační vlastnosti.

KAVIÁR

Známku luxusu představuje už na talíři, a co teprve v kosmetice! Ovšem nejsou jikry jako jikry. Nejvzácnější a také nejkvalitnější druh kaviáru je beluga. Tento druh se získává ze vzácných jeseterů, kteří žijí výhradně v panensky čistých vodách Kaspického moře.
Účinky: Kaviár sám o sobě představuje úžasný mix vitaminů, především skupiny A a B, vzácných minerálů, proteinů, esenciálních mastných kyselin a stopových prvků, které kromě jiného stimulují produkci neuropřenašečů zodpovědných za posílení struktury pleti. Což znamená větší hustotu kolagenu, lepší hydrataci, méně ochablosti a vrásek, na pohled mladší pleť. Čistý kaviár podporuje přirozené funkce pleti, zvyšuje její obranyschopnost, vypíná a rozjasňuje unavenou pokožku, likviduje známky stárnutí. Ne nadarmo se mu říká „elixír mládí“.
Využití: Jako účinná anti-aging složka se kaviár přidává zejména do pleťových krémů a tělové kosmetiky, na trhu ovšem najdeme také šampony a balzámy, které pro vlasy představují užitečnou vysokou koncentraci ozdravných živin.

MOŘSKÉ ŘASY

Je dokázáno, že minerály, stopové prvky a proteiny jsou nezbytné pro krásu pleti i správnou funkci celého těla. Jedinečným zdrojem těchto látek je právě mořská vegetace, která je nejen základem oblíbeného sushi, ale také mnoha kosmetických produktů.
Účinky:Protože se živí bohatstvím oceánu, obsahují v sobě řasy až 50 000násobek výživných látek obsažených v moři a ve svých tkáních mají tisíckrát více jodu, stokrát více kalcia a desetkrát více magnezia a mědi než pozemské rostliny. Přesto nejsou extrakty z mořských řas pro pokožku pouze zdrojem výživy. Lenka Vavřinová vysvětluje: „Jako součást balneoterapie a kosmetiky mají stimulační, zpevňující, hydratační a detoxikační účinky. Zlepšují kvalitu kůže, stimulují produkci kolagenu a elastinu a posilují podkožní vazivo.“ Využití: Díky svým účinkům se řasy nejčastěji přidávají do zeštíhlující a zpevňující tělové kosmetiky (nejrůznější krémy, peelingy, koupelové soli...) a přípravků proti celulitidě. Často je najdeme i v pleťových maskách a krémech pro rozjasnění a okysličení pleti.

HROZNOVÉ VÍNO

Čerstvé, sušené, tekuté... Hroznové víno je oblíbené nejen kvůli své sladké chuti, ale i díky svým ozdravným účinkům. Navíc přirozeně detoxikuje, revitalizuje a regeneruje. Jak celý organismus, tak naši pokožku.
Účinky:Vysoký obsah vitaminů skupiny B, vápníku, draslíku, široká škála esenciálních aminokyselin a vzácných polyfenolů, to vše má vliv na posílení přirozené rovnováhy a obranyschopnosti kůže. Jako bohatý zdroj přírodních antioxidantů má hroznové víno pozitivní vliv na odbourávání volných radikálů a tím působí proti předčasnému stárnutí.
Využití:Zrníčka hroznů se objevují v peelingových přípravcích, kde jako přírodní složka zaručují mechanické obroušení kůže. Extrakty z bobulí a olej ze semínek hroznového vína najdeme v pleťových krémech, které mají za úkol obnovovat ochrannou vrstvu kůže a posílit její odolnost proti faktorům urychlujícím stárnutí.

MLÉČNÉ PROTEINY

Mléko možná nepatří mezi vaše oblíbené nápoje. Vězte však, že obsah výživných látek, které obsahuje, můžete pro své blaho využít i jiným způsobem. Že se něco nelíbí žaludku, ještě neznamená, že se si na tom nepochutná vaše pleť!
Účinky: Stejně jako v případě pití mléka, i zevně má na nás obsah bílkovin pozitivní vliv. Jsou bohaté na laktózu a esenciální aminokyseliny a jejich benefitem v případě kvality pleti je výživa a její hloubková hydratace. „Mléčné proteiny poskytují pokožce blahodárnou vlhkost a svěží, hedvábný pocit, dokážou také zacelit praskliny kůže a urychlují hojení drobných ran,“ dodává kosmetička Vavřinová.
Využití: V pleťové a vlasové kosmetice nejsou zcela obvyklé, zato v tělové kosmetice mají mléčné proteiny významné postavení. Bývají součástí hydratačních tělových mlék i přípravků k běžné hygieně (mýdla, gely), často se objevují ve sprchových gelech a mléčných pěnách do koupele.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Kosmetika, Botox, Koš, Přírodní složka, Olivovník, Široká škála, Podkožní vazivo, Kos, Antioxidační vlastnost, Přírodní antioxidant, Mýto, Zdraví na Heureka.cz