Maminka.czLéto s dětmi

Kam s dětmi vyrazit na koupaliště? Tady je 13 tipů na ta nejlepší

Simona Procházková 6.  7.  2023
Prázdniny začínají, a tak určitě přijdou vhod tipy, kam se můžete s dětmi vydat k vodě a kde si užít společně den plný parádního koupání a zábavy. Tady je máte, stojí za vyzkoušení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Veřejná koupaliště a plovárny se začátkem prázdnin otevřely naplno své brány, tak přinášíme inspiraci, kam můžete vyrazit s rodinou během horkých letních dní za koupáním a zábavou. 

VIDEO: Nejkrásnější česká přírodní koupaliště

Kníže

Oblíbené koupaliště v Jičíně v srdci Českého ráje má dlouhou historii. Postaveno bylo před téměř sto lety na břehu stejnojmenného rybníka. Dnes na tomto místě najdete moderní vodní areál, lemovaný zelení. K dispozici je vnitřní a venkovní plavecký bazén, skluzavky i tobogán, relaxační bazén s masážními lavicemi a vodními gejzíry, dětský bazén i oddechová zóna. Nechybí občerstvení ani travnatá plocha na slunění. Součástí areálu je aquacentrum se saunovým světem.

Mladá Boleslav

Areál koupaliště v Mladé Boleslavi nabízí zábavu ve vodě i na souši. Vodní plochy jsou vyhřívané, díky tomu je možné koupání v bazénech i za chladnějšího počasí. Koupaliště je rozdělené do čtyř částí: na vodní svět s multifunkčním bazénem, skluzavkami, tobogánem a brouzdalištěm, dětské hřiště a sportovní hřiště a písečnou pláž s nafukovací trampolínou. Nechybí ani občerstvení a půjčovna sportovního náčiní. V hlavní sezoně tu funguje potápěčské centrum.

Veselské pískovny

Koupání skoro jako na břehu blankytného moře si užijete na jihočeském Třeboňsku, nedaleko Veselí nad Lužnicí. Ve zdejších zatopených pískovnách vzniklo po těžbě štěrkopísku celkem pět samostatných jezer a voda je v nich dokonale průzračná. Užít si můžete malé plážičky ukryté v trávě nebo ty písečné, na těch větších je k dispozici občerstvení.

Jureček

Legendární prvorepubliková plovárna Jureček v Říčanech, kousek za hranicemi Prahy, kterou kdysi s oblibou navštěvoval třeba herec Oldřich Nový, nabízí skvělé koupání i další vyžití pro celou rodinu. Deku si můžete rozložit na travnaté pláži, k posezení láká restaurace s venkovní terasou. K dispozici je také kiosek s občerstvením, dětské hřiště a hřiště na plážový volejbal. Výborný oběd nebo večeři si dopřejte v místní restauraci, vyhlášené v okolí svou špičkovou kuchyní.​

19 nejhezčích přírodních koupališť. Objevte kouzelné lomy, pískovny a biotopy, nadchnou vás i děti

Pasohlávky

V malebné krajině jihomoravské Pálavy, na břehu Novomlýnských nádrží, najdete areál, jehož součástí je kemp Merkur a přírodní koupaliště Laguna. V kempu se můžete ubytovat v chatkách, bungalovech, stanech i karavanech. Najdete tady bohatou nabídku vodních sportů, půjčit si můžete loďku i šlapadlo. Ke koupání slouží dvě samostatné oddělené laguny, velká a malá. Příjemný je pozvolný vstup do vody, pláže jsou písčito-travnaté. Samozřejmostí je několik možností občerstvení, nechybí dětský koutek ani hřiště na volejbal. V blízkosti se nachází také oblíbený aquapark Aqualand Moravia.

Džbán

Pražské venkovní koupaliště, známé svou čistou vodou, se nachází v blízkosti populárního výletního cíle, přírodní rezervace Divoká Šárka. Můžete si tu zaplavat nebo jen odpočívat a slunit se na travnatém břehu. K dispozici jsou lehátka zdarma, půjčí vám tu šlapadlo a paddleboard, v areálu je stánek s občerstvením. Využít je možné venkovní převlékárny, nechybí ani sprchy s pitnou vodou. Rodiče malých dětí potěší pozvolný vstup do vody, k dispozici je i dětské, volejbalové a paintballové hřiště.

Lhota

Zatopený lom nedaleko Nymburka je vyhlášeným a zejména o víkendech velmi vyhledávaným místem, kam se vyráží koupat a relaxovat lidé z dalekého okolí. A není divu. Jezero se pyšní křišťálově čistou vodou, krásnými písečnými plážemi, deku si můžete rozložit také na travnatém břehu nebo ve stínu borovic. Počítejte se vstupným, zaplatíte i za parkování. Pokud jde o zázemí, nechybí celá řada stánků s občerstvením, půjčovna lodiček, dětské a volejbalové hřiště. Část pláže je vyhrazena pro nudisty.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

 Barbora

Populární vodní nádrž nedaleko severočeských Teplic vznikla zatopením stejnojmenného povrchového dolu na hnědé uhlí a nabízí veškeré pohodlí, krásné koupání, kvalitní sociální zázemí, několik možností občerstvení, a hlavně spoustu zábavy. Kromě plavání můžete zkusit potápění (potápěčská škola), windsurfing, paddleboard nebo plachtění, půjčí vám tady i kajak. Kdo chce sportovat, může na plážovém hřišti pro míčové hry. Koupání je možné na dvou písčitých plážích, na té hlavní nechybí převlékárny, restaurace a plážový bar. Přespat můžete v kempu.

Lipno nad Vltavou

Rozlehlá písečno-travnatá pláž v Lipně nad Vltavou je jednou z nejkrásnějších na březích „českého moře“. Táhne se po celé délce obce, je precizně upravována a vstup do vody je písečný a velmi pozvolný. V bezprostřední blízkosti najdete několik restaurací i stánků s občerstvením (včetně cukrárny se zmrzlinou), půjčovnu loděk a šlapadel i dětské hřiště. A když se náhodou zkazí počasí, jen o kousek vedle se pak nachází další lákavá atrakce, a to Aquaworld Lipno. V menším aquaparku je krytý bazén s vířivkami, skluzavkami a vodními vodotrysky pro děti a také saunový svět. Můj tip: Pokud toužíte po soukromí, naprosto unikátní písečnou plážičku objevíte na protějším Králičím ostrově. Dostanete se tam na loďce, člunu nebo šlapadle, ale chce to vyrazit hned po ránu.

Žamberk

V podhůří Orlických hor, rozprostřené v údolí řeky Divoká Orlice i na okolních kopcích, leží malebné městečko Žamberk. Místní koupaliště je příjemným areálem, velkým tak akorát, kde nechybí plavecký bazén s dětským brouzdalištěm, venkovní aquapark se skluzavkami a třemi tobogány, sportovně-zábavní prostor ani autokemp. Děti si vyhrají na pískovišti a otužilci se můžou vykoupat také v řece. Nechybí bufet, restaurace a hřiště na plážový volejbal.

5 tipů na letní výlety, které si užije celá rodina!

Milada

Velké jezero vzniklo zatopením hnědouhelného dolu Chabařovice a voda je tu tak čistá, že dohlédnete až několik metrů pod hladinu. Kromě skvělého koupání je tady oblíbené také rybaření a jachting. Kolem jezera vede cyklotrasa, po které dojedete do Ústí nad Labem nebo Teplic.

Hejnice

Venkovní koupaliště uprostřed nádherné horské přírody najdete v obci Hejnice (Liberecko). Jen tady se můžete při plavání nebo lenošení na pláži kochat panoramaty okolních Jizerských hor. Areál má velikost tak akorát a najdete tady příjemné travnaté pláže. Nechybí dětské brouzdaliště ani bufet s možností občerstvení. Navíc hned vedle koupaliště je kemp, kde se můžete ubytovat v chatce, stanu nebo obytném přívěsu.

Vápenka

Dokonalé rodinné koupaliště v retro stylu se vám bude líbit. Najdete ho na okraji Liberce v části Hanychov, nedaleko od tramvajové zastávky „Vápenka“ ve směru z centra města na Ještěd. K dispozici jsou zelené travnaté plochy pro odpočinek, dětské brouzdaliště, skluzavka i hřiště pro nejmenší. Na veškeré dění tu dohlíží plavčík, samozřejmostí jsou sprchy a převlékárny, příjemná je rovněž zastřešená terasa. Otevřeno tu mají podle počasí.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější
Jak naučit děti plavat? Naučte je splývat a s chválou to nepřehánějte
Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Rodina a vy, Retro, Tipy na výlet, zábava, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Pláž, Léto s dětmi, Výlety, Bazén, Cestujeme, Koupání, aquapark, Ústí nad Labem, Léto s tebou, vodní svět, Nymburk, restaurace, kam s dětm, biotop, Bazény na Heureka.cz