Maminka.czSoutěže

Koupání miminka: tipy čeho se držet + soutěž

Reklama 27.  3.  2017
Koupání miminka je často činnost, které se s radostí a zájmem účastní celá rodina. Zatímco dříve se doporučovalo koupat denně, dnes už víme, že stačí, když novorozence pořádně vykoupeme jednou až dvakrát za týden. Ale malé tělíčko se samozřejmě musí očišťovat i jinak a to několikrát během dne, vždy v rámci přebalování. Jaká jsou pravidla miminkovského koupání?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koupat každý den? Dávno ne!

Kůže je největší orgán lidského těla a musí se o něj patřičně pečovat. Obzvláště pokud mluvíme o pokožce novorozeného miminka, která je náchylnější na různá podráždění, opruzeniny, vyrážky a infekční onemocnění. Nárůst alergických projevů u dětí a výzkumy lékařů vedly k tomu, že z koupání se stala méně frekventovaná činnost. Každodenní koupání miminko vysušuje, zbavuje ho ochranného filtru a poté jeho kůže praská a je podrážděná. Pokud pokožka u našeho novorozence nebývá začervenalá, odřená či vysušená, můžete koupat optimálně jednou za tři dny. Pokud ovšem zaregistrujete pozitivní reakce - jednou týdně úplně postačí!

Klepněte pro větší obrázek

Metody čištění miminka bez koupání

Miminko čistíme vždy, když přebalujeme. Kontrolujeme všechny záhyby na končetinách, krčku, tříslech, zadečku, genitálu a dalších místech, kde se často usazují nečistoty. Výsledkem zanesených zbytků kůže a potních výměšků jsou u novorozenců opruzeniny. Ty jsou dítěti nepříjemné a následují probrečené dny i noci.  Tedy v rámci výměny kvalitních plenek, věnujeme pozornost i očišťování jemnou tkaninou nebo odličovacím tamponem, navlhčeným v dětském oleji.

Klepněte pro větší obrázek

Koupeš, koupu, koupeme

Před koupáním si připravíme vše potřebné, včetně plenek, abychom si tím ulehčili práci a koupání nám šlo hezky od ruky. Celý proces by měl trvat něco okolo pěti minut a na dítě po celou dobu promlouváme vlídně klidným hlasem. Co všechno si připravit ke koupání? 

  • dětskou vaničku nebo koupací kyblík
  • žínku
  • lehátko do vaničky, pokud používáte
  • hračky do vody
  • dětskou osušku, dětský ručník
  • dětskou kosmetiku - dětské mýdlo, které používáte
  • mast na opruzeniny
  • vatové tyčinky do uší
  • teploměr do vody
  • kvalitní plenky a dětské oblečení

Soutěžní otázka:

Jak dlouho je vhodné miminko koupat?

a) Přibližně 5 minut

Balení plen Pampers a roční předplatné časopisu Maminka vyhrála Hana Schillingová z Holýšova, gratulujeme!

Soutěž probíhala ve dnech od 27. 3. 2017 do 2. 4. 2017, pravidla naleznete zde

Témata: Soutěže, Pleny, Pleny na Heureka.cz