Maminka.czTěhotenství

Co hrozí miminku, když v těhotenství kouříte? Vývojové vady i předčasný porod!

Martina Machová 15.  12.  2017
Víte, jaká konkrétní rizika hrozí maminkám kuřačkám? Co dělat, když se nelze zlozvyku zbavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kouření samozřejmě nikdy nebylo a nebude zdravé a o době početí, těhotenství a období kojení to platí dvojnásob, ne-li trojnásob. A nejen pro maminku a dítě, ale samozřejmě i pro otce dítěte. Kouření potenciálních rodičů totiž snižuje pravděpodobnost otěhotnění!

„Z výsledků studií vyplynulo, že už dvě vykouřené cigarety denně mají na svědomí nedostatečné prokrvení mužského přirození a zhoršenou erekci. Pokud muži kouří 10 cigaret denně, je u nich o 27 % vyšší pravděpodobnost poruchy erekce. Pokud vykouří až 20 cigaret denně, zvyšuje se toto riziko na 45 %,“ říká doktorka Jana Cermanová z Centra pro závislé na tabáku při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

Mnohé studie navíc prokázaly, že muži kuřáci mají v ejakulátu méně spermií, navíc horší kvality, než nekuřáci! Méně známý je možná i fakt, že kouření olupuje své vyznavače o řadu cenných vitaminů, zejména vitaminu C a vitaminů B.

Velmi negativní vliv na organismus ženy má kouření v kombinaci s hormonální antikoncepcí. Možná také netušíte, že kuřačky častěji trpí menstruačními bolestmi než nekuřačky.

„Kuřačky mívají až o dva roky dříve menopauzu, která zahajuje období přechodu,“ tvrdí například gynekolog a porodník Antonín Pařízek. To vše a mnoho dalších známějších problémů spojených s kouřením se však netýká pouze nás dospělých, ale bohužel naprosto nedobrovolně a nespravedlivě i našich dětí!

Sociální sítě zvyšují vaše šance při odvykání kouření

Fakta o těhotenství a kouření

Následující stručný přehled těhotenských komplikací spojených s kouřením je odstrašující, bohužel je však podložen řadou výzkumů i zkušeností z odborné praxe:

  • Zvyšuje se riziko mimoděložního těhotenství.
  • U kuřaček jsou častější samovolné potraty.
  • Zvyšuje se pravděpodobnost poškození plodu (např. deformity prstů na rukou).
  • Děti kuřaček mají v průměru o 250 g nižší porodní hmotnost.
  • Kouření v těhotenství zvyšuje riziko poškození placenty a předčasného porodu.
  • Děti kuřaček ohrožuje častější nemocnost; v anamnéze se objevuje zejména astma, ale kupodivu i opakované záněty středouší, a dokonce i problémy s chováním!
  • Zhruba 50 % kojenců, kteří podlehli tzv. syndromu náhlého úmrtí, mělo maminku kuřačku nebo bylo dlouhodobě a opakovaně vystaveno negativním vlivům pasivního kouření.
Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?

Co dělat, když se nelze zlozvyku zbavit?

„Nikotin není v těhotenství úplně neškodný, ale jeho nebezpečnost je malinkatým zlomkem nebezpečí z více než 4000 chemikálií, které obsahuje tabákový kouř. Proto nejprve zkuste přestat bez nikotinu, ale když je to pro vás nesnesitelně těžké a nemůžete přečkat abstinenční příznaky, klidně si nikotin vezměte,“ radí známý gynekolog Antonín Pařízek. Nikotin lze v současné době zakoupit v podobě náplastí, žvýkaček, inhalátorů a mikrotablet. Více vám však v tomto ohledu poradí a pomohou specialisté na odvykání.

Užitečné informace i pomoc při odvykání:

VIDEO:  Agátě nevadí, že je nastávající maminka. Na večírku kouřila cigarety

Kouření a těhotenství: 5 nejčastějších otázek
Sociální sítě zvyšují vaše šance při odvykání kouření
Matky kuřačky - proč nedokážou přestat?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Než otěhotníte, Předčasný porod, Vývoj, Vývojové vady, Pasivní kouření, Cigarety, Špatná kvalita, Maminka, Negativní vliv, Erekce, Náplast, Jana Č, Opakovaný zánět, Porodní hmotnost, Odvykání, Problém spojený, Mimi, Náhlé úmrtí, Dáma, Současná doba, Vývojová vada, Potenciální rodič, Zdraví na Heureka.cz