Maminka.czVýživa a stravování

Kouzlení s dýněmi: 5 nejlepších receptů

Věděla jste, že dýně u dětí prakticky vždy zaboduje? Jestli ne, tak ji zkuste!
, Časopis Maminka
13. 10. 2012
Kouzlení s dýněmi: 5 nejlepších receptů

Dýňová polévka se smetanou

Porce: 4 , Příprava: 10 minut + odležení, Vaření: 10 minut

1 kg dýně hokkaidó, zbavené semínek a nakrájené na větší kostky
500 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
1–2 stroužky česneku

Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.

Tip: Polévka z dýně hokkaidó je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.

Další skvělý recept na dýňovou polévku naleznete zde: Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýňové rizoto

Porce: 4, Příprava:15 minut, Vaření: 20 minut

1 středně velká dýně hokkaidó
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný najemno

Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.

Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

Dýňové ravioly

Porce: 4, Příprava: 30 minut, Pečení dýně:30 minut, Vaření:4 minuty

500 g hotového nudlového těsta
1 kg dýně
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
olivový olej
200 g ricotty
100 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Na přelití: máslo, 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C. Podle velikosti i druhu dýně se může doba pečení lišit. Dýni oloupeme, hokkaidó loupat nemusíme. Kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme. Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.

Tip:Receptů na nudlové těsto je velké množství.
Vyzkoušejte například 300 g mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.

Dýňové řezy

Příprava: 25 minut + chlazení, Vaření dýně: 20 minut, Pečení:40 minut

Na korpus:250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce cukru, špetka soli
kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno
Na náplň:1 malá dýně hokkaidó
2 vejce
5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem
2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany
šťáva z poloviny citronu

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu.

Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme doplněné kysanou smetanou.

Tip:Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.

Treska s dušenou dýní

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření:15 minut

1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 chlazené filety tresky
máslo a sůl na smažení

V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Tip: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Cestujete s dětmi do zahraničí? Poradíme vám, jaké cestovní doklady potřebujete
Na těhotenské nevolnosti pomáhá sušenka po ránu, ale i banány nebo zázvor
S mateřstvím život nekončí, ale začíná!
„Nechodťe spát s mokrou hlavou, vlasy se poškodí a pokožka zapaří,“ radí odbornice

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu