Maminka.czZdraví

Vyrážka, rudé skvrny, ekzém, seborea... Nejčastější kožní problémy u dětí a co s nimi

Simona Procházková 18.  1.  2023
Vyrážky, nevzhledné flíčky, zarudlá místa, mokvající stroupky, odlupující se šupinky kůže… Objevily se podobné potíže u vaší ratolesti? Zachovejte klid, ale jednejte. Pokožka malých dětí je až o polovinu tenčí, citlivější a náchylnější k podráždění než kůže dospělých. Které problémy a onemocnění se u nejmenších vyskytují nejčastěji? Vysvětlíme, kdy je na místě obrátit se na lékaře a jak lze obtíže řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Citlivou dětskou kůži mohou snadno podráždit nejrůznější vnější vlivy, například tkaniny z oblečení, nevhodné kosmetické přípravky, některé potraviny, počasí a nejrůznější alergeny (pyly, prach, plísně nebo roztoči). Viníkem některých potíží bývá rovněž určitá genetická zátěž.

VIDEO: Podcast Maminka: Péče o dětskou kůži - ekzém

Alergická reakce 

Kožní alergii u dětí může způsobovat úplně totéž, co u dospělých. Větší riziko vzniku kožní alergie mají děti rodičů alergiků a také děti narozené do plné pylové sezony. Alergická reakce může být v organismu předem vlivem dědičnosti nakódovaná a pak je jen otázka, zda ji něco spustí, nebo ne,“ vysvětluje MUDr. Jarmila Seifertová, pediatrička, a dodává: „Alergicky reagujeme na to, s čím se opakovaně setkáme. U velmi malých dětí jde nejčastěji o přecitlivělost a následně alergické reakce na kůži způsobené alergií na bílkovinu kravského mléka a vaječný bílek. Dobrá zpráva je, že tyto alergie většinou vymizí s věkem.“

Vnější vrstva kůže, epidermis, je velmi lehce zranitelná. Z tohoto důvodu je u pacientů, dětí i dospělých potřeba dávat pozor na to, aby pokožka nebyla ještě více drážděna, například nevhodnou kosmetikou či pracími prostředky. 

Atopická dermatitida

Pod termín „atopie“ se zařazují vedle atopického ekzému i další klinické projevy, jako jsou alergické záněty spojivek, senná rýma a astma. Ekzémy obecně jsou kožní onemocnění, která vznikají na genetickém podkladě a na jejichž vzniku se podílí mnoho příčin. Na kůži se obvykle projevují zarudnutím, suchostí pokožky, prasklinkami, objevují se mokvání, šupinky. Správnou a cílenou léčbou lze potíže do značné míry omezit, ale nelze zabránit jejich recidivám, tedy opětovnému objevení se.

Až do tří let je atopie nejčastější alergické onemocnění dětí. V batolecím věku se mohou příznaky rozšířit na celé tělo. Onemocnění doprovází konstantní svědění, které je nebezpečné tím, že pokud se dítě škrábe, mohou vznikat až krvavé rány. „Když je kůže nadměrně vysušena, zbavována ochranného filmu, pak je křehká, popraskaná a velmi snadno do ní pronikají škodliviny. Což může způsobit zanícení, a to nazýváme ekzémem,“ vysvětluje MUDr. Seifertová. „Tato kůže je pak citlivá na chemické látky v kosmetice a pracích prostředcích. Proto bychom měli používat hypoalergenní kosmetiku a prací prášky i aviváž,“ upozorňuje lékařka dále.  

Seborea není ekzém. Jak se projevuje a jak ji správně léčit?

Seboroická dermatitida

Jde o vůbec nejčastější kožní onemocnění u novorozenců a batolat, které je způsobeno nadměrnou tvorbou mazových žlázek a projevuje se především zarudlými šupinatými místy na hlavě či na obličeji nebo v ohybech kůže (podpaží, podkolenní jamky), která mohou též mokvat. Nejedná se o alergickou reakci a se speciálními šampony a gely se snadno vyléčí.

Seborea patří mezi kožní záněty a její vznik pravděpodobně způsobuje výskyt určitých druhů kvasinek na povrchu kůže, a to nejvíce v oblasti mazových žláz. U děťátka můžete rovněž zpozorovat žlutavé mastné šupinky, a to nejčastěji na hlavičce v oblasti vlásků.

Poraďte se v lékárně a pořiďte krém nebo případně šampon s dezinfekčními nebo antimykotickými (protiplísňovými) účinky, které dokážou utlumit růst kvasinek a zmírní zánět na kůži. Seženete je bez receptu. U dětí, kterým se objeví mastné šupiny ve vlasech, vyzkoušejte k jejich odstranění krém nebo olej s obsahem urey nebo salicylu. Intenzivnější formy seborey raději řešte přímo s kožním lékařem.

Podráždění a kožní vyrážky

Bývají nejčastěji alergickými reakcemi na vnější podněty. „Tyto alergeny se ale těžko rozeznávají. Nejlépe to poznáme okamžitě po kontaktu s nimi, kůže opakovaně zarudne, začne svědět a tvoří se drobné pupínky a dále suché krustičky. K tomuto kožnímu projevu bývá dítě také mrzuté, snaží se drbat, ale nemá teplotu a má obvyklou chuť k jídlu i ke hře,“ vysvětluje lékařka a dodává: „Alergenem může být parfémovaný krém, prací prášek, aviváž či tkaniny.“

Ani zdravá kůže dětí nemusí být plně odolná proti škodlivým látkám. Dokud totiž není plně vyvinutá, potřebuje plnou ochranu. Natož pokožka alergická, ta by měla mít vedle domácí péče i lékařský dohled. Z domácí péče je důležité vybrat vhodnou hypoalergenní kosmetiku, jemné prací prostředky a také je třeba se zamyslet nad materiály, které nedráždí kůži, ideální je bavlna.

Svědí vás kůže? Toto jsou nejčastější kožní problémy v těhotenství!

Hemangiom

Nelekejte se, i když někdy vypadá hemangiom opravdu děsivě, zpravidla jde jen o kosmetický problém, nikoli o závažnou komplikaci. Červená skvrnka, nafialovělý nevzhledný uzlík, krvavý podkožní výron, jakási rudá bradavička – tak všelijak může vypadat.

Hemangiom je vrozený nezhoubný nádor, který se může objevit již u několikadenních miminek ještě v porodnici. Vytvoří se na povrchu kůže nebo pod ní, může ale vzniknout i jinde v těle (na vnitřních orgánech, kde pak může v závažnějších případech narušovat jejich funkci). Někdy je nazýván „jahodovým“ nebo „karmínovým znaménkem". Příčina vzniku hemangiomů není jasná, zajímavé ale je, že se mnohem častěji vyskytují u holčiček než u chlapců a na vině jsou zřejmě zejména genetické dispozice. Obyčejně dochází k jejich spontánnímu vymizení mezi pátým a sedmým rokem věku.

Pokud hemangiom neohrožuje funkci orgánů a neznamená pro dítě těžký kosmetický defekt, většinou se neléčí (v některých případech je možná léčba laserem). Postupně se smršťuje a sám vymizí až v 90 % případů. Dítě by ale mělo být pravidelně sledováno dermatologem, důležité je i sonografické vyšetření břicha k vyloučení možnosti dalších hemangiomů na orgánech. Malé procento hemangiomů může totiž působit funkční a kosmetické vady.

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Atopický ekzém, Nemoci, Alergie, onemocnění, Dětské nemoci, Atopici, Kosmetika, kůže, Ekzém, Příčina vzniku, Podráždění, Seborea, Vyrážka, Dermatitida, Jarmila Seifertová, Alergická reakce, Kožní problém, Lékař, Zdraví na Heureka.cz