Maminka.czKrálovská rodina

Královna Alžběta (†96): Všechny své děti porodila doma, ustála synův skandál, smrt snachy i vnukovu kontroverzní lásku

Dita Mrázková 9.  9.  2022
Čtyřnásobná matka, osminásobná babička a dvanáctinásobná prababička. To je úctyhodné rodinné „skóre“ zesnulé britské panovnice. Jaká byla Alžběta máma? Co se na ní nelíbilo synovi Charlesovi? Čím bavila vnučku Beatrice? A jaký netradiční dárek poslala pravnoučkovi Archiemu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svého prvorozeného syna Charlese – následníka trůnu, který nyní převezme její žezlo – porodila princezna Alžběta ve svých dvaadvaceti letech. To ještě netušila, že už zanedlouho usedne na trůn a stane se nejdéle vládnoucí panovnicí Velké Británie. O dva roky později přivítala na svět dceru Annu, za dlouhých jedenáct let syna Andrewa a po čtyřech letech benjamínka Edwarda. Všechny své potomky porodila doma.

Klepněte pro větší obrázek
​Královna Alžběta po čtvrtém domácím porodu

VIDEO: Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?

Rodinné otěže tak musel do svých rukou převzít Alžbětin manžel, princ Philip. Královnina oddanost povinnostem totiž znamenala čím dál méně času pro její děti. 

Stále více se spoléhala na svého manžela, aby učinil hlavní rodinná rozhodnutí, a byla závislá na chůvách, které dohlížely na každodenní život jejích čtyř dětí,“ napsala historička Sally Bedell Smithová v knize Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life.

Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí: Jak by mohly vypadat děti z královských rodin za několik let?

Rodinná idyla (jen) u snídaně


Kvůli nabitému programu vídala své děti jen během snídaně a odpoledního čaje. Ale zdá se, že ani tyto krátké okamžiky nebyly naplněny náklonností. Královně prý vůči dětem chyběla vřelost, na což si ostatně stěžoval ve své biografii provorozený Charles. Ten se svěřil, že tím, kdo jej coby malého kluka skutečně vychovával, učil ho hrát si a dostávat pamlsky, byli kromě chůvy zaměstnanci školky. To mu ale měli za zlé jeho sourozenci, údajně prý žádnou odtažitost ze strany matky nepociťovali. Svorně tvrdí, že to byla hravá máma, která ráda vtipkovala, měla ráda tradice a každý svátek dokázala něčím ozvláštnit.

Kopie Alžběty II.? Podívejte se, jak moc se princezna Charlotte podobá své prababičce!

Zvídavá babička, přání plnící prababička


Královna měla celkem osm vnoučat. Kromě princů Williama a Harryho byla babičkou Petera, Zary, Beatrice, Eugenie, Louise a Jamese. Princezna Beatrice o své babičce řekla: „Je pro mě každý den inspirující, protože její ohromující smysl pro povinnost je spojen s ohromující zvědavostí. Každý den je zvědavá, aby se naučila nebo udělala něco nového.

Alžběta byla dvanáctinásobnou prababičkou, což je i na královskou rodinu celkem úctyhodné číslo. Prababičku zažili malý George, Charlotte, Louise, Mia, Leny, Lucas, Isla, Savannah, Sienna, August, Archie a Lilibet.

Královna svá pravnoučata zbožňovala. Nedávno odhalil vnuk Harry jeden speciální dárek, který jeho babička darovala pravnoučkovi Archiemu. „Babička se nás zeptala, co chce Archie k Vánocům, a Meg řekla, že vaflovačku. Tak nám pro Archieho poslala vaflovač... Takže teď míváme každý den ke snídani vafle, Archie je prostě miluje.

Ať už svou mateřskou roli zvládla královna Alžběta jakkoliv, je potřeba říci, že byť byla mocnou ženou, na růžích ustláno zrovna neměla. Oscilovat mezi pracovními povinnostmi a rodinou je oříšek pro každou mámu, natož pro hlavu státu. Možná jí ta jistá odtažitost a neprojevování emocí, které zmiňoval její syn Charles, pomohly s grácií ustát sexuální skandál syna Andrewa, tragickou smrt její snachy a miláčka národa, princezny Diany, i revoltu vnuka Harryho, který si domů přivedl partnerku bez kapky modré krve. A to není na jednu drobnou ženu zas tak málo.

Témata: Slavní rodiče, Láska a vztahy, Mateřství, Rodina a vztahy, Životy slavných, Rodičovství, Královská rodina, Syn, Babička, slavné děti, Tradice, Rodiče, monarchie, Vánoce, Princezna Diana, Historie, Smrt, Princ George, královna Alžběta, Princ Harry, prababička, Princ William, Následník trůnu, Pravnoučata, vnuk