Maminka.czSlavní rodiče

Království za dítě!

Šárka Schmidtová 21.  7.  2009
Království za dítě!
Někteří z nás mají dítě nebo kupu dětí a skoro ani nevědí, jak k nim přišli. Jiní musí o to, aby dítě měli, bojovat, a když příroda potomka nedopřeje, požádat o pomoc lékaře a jejich um.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít dítě je snem téměř každé ženy. Ale to samo o sobě nestačí, vždyť na otázku, zda by si přála holčičku, nebo chlapečka, odpovídá každá nastávající maminka: „To je jedno, hlavně aby bylo děťátko zdravé.“ Některá žena se rozhodne vychovávat svého potomka sama, ale většinou další, neméně důležitou touhou ženy je mít hezké a fungující manželství či partnerství a muže, který se bude o jejich dítě starat a strachovat o ně spolu s ní, který je bude vychovávat jako skutečně milující otec. A konečně, mít dítě je dar, vždyť dnes se ke slovu stále častěji dostává umělé oplodnění a víc a víc žen má problémy s otěhotněním.

Mnohdy musí žena podstoupit x zákroků a doslova bojovat o to, aby dítě měla. Je dobré uvědomit si, že to, že váš syn či dcera právě teď halasí ve vedlejším pokoji, není zas taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Ne každému se totiž podaří mít dítě ve chvíli, kdy si to přeje, a někdy to dokonce ani není přirozenou cestou možné.

=====Páreček na objednávku=====

In vitro se nechala oplodnit například herečka a zpěvačka Jennifer Lopezová.
„Vidím v tom jednu z posledních možností, jak mít s manželem Markem Anthonym děti. Pokud by se těhotenství nezdařilo, asi by nám nezbývalo nic jiného než adopce,“ prohlásila předtím, než podstoupila zákrok. Manželé o adopci dokonce před časem uvažovali a rozhodli se tehdy pro první dítě z Portorika, ze kterého oba pocházejí. Filmová hvězda, která byla skvělá například po boku Richarda Gera ve filmu Smím prosit?, se totiž nikdy netajila s tím, že by ráda měla dvě děti. Ale oplodnění se podařilo, do světa se dostala zpráva, že je Jennifer těhotná, a dnes je už všeobecně známo, že se její sen splnil - narodila se jí dvojčátka. A jak se budou jmenovat, věděl bulvární tisk snad ještě dřív, než přátelé šťastného páru. Jennifer Lopezová totiž byla přistižena v klenotnickém obchodě při nákupu zlatých náramků, na kterých byla napsána dvě jména: pro chlapce Max a pro děvčátko Emme. Jennifer je na své ratolesti dokonce tak pyšná, že je ukazovala na pódiu při koncertě svého manžela Marka Anthonyho. Aby nebyla - využila jednu z posledních šancí, jak mít děti, vždyť letos bude světoznámé krásce, která má pojištěné pozadí na 27 milionů dolarů, už neuvěřitelných čtyřicet let!

Jinou americkou hvězdou, která si „na objednávku“ pořídila rodinu, jeJulia Robertsová. Tak dlouho nemohla otěhotnět, až se s manželem Dannym Moderem - kterého mimochodem doslova vyplatila penězi od jeho ženy - rozhodli pro umělé oplodnění. Podařilo se poměrně brzo, takže už dva roky po sňatku s Dannym porodila Julia před termínem dvojčátka, kterým dali jejich rodiče neobvyklá jména - Hazel a Phinnaeus. Dnes jim je něco málo přes čtyři roky. A jako by péče o dvě děti nebyla málo, usmyslela si Julia, že chce další dítě. „Rodina se pro mě stala prioritou, je to úplně jiný život,“ září. Proslýchalo se, že opět podstoupila oplodnění in vitro, ale ona sama se k tomu odmítla vyjádřit. „Nikomu není nic do toho, zda dítě bylo počato přirozenou cestou, nebo uměle,“ prohlásila. Přibližně dva roky po dvojčátkách se tedy Julii Robertsové a Dannymu Moderovi narodil syn Henry. Julia, která se původně chtěla úplně vzdát své herecké kariéry, se poté rozhodla, že bude točit maximálně jeden film ročně a veškerý svůj čas jinak věnuje svým dětem. „Záře reflektorů a pronásledování bulváru mi opravdu vůbec nechybí,“ oznámila novinářům, kteří brzy přestali jevit zájem o poměrně poklidný život Juliiny rodiny.

===== Umělé oplodnění jako móda?=====

Problém s tím, stát se matkou, měla hodně dlouho i hvězda amerického seriálu Přátelé Courteney Coxová. Když to nebylo možné přirozenou cestou, snažili se s manželem Davidem Arquettem o umělé oplodnění, ale ani to nedopadalo dobře. Courteney se několikrát nepodařilo dítě donosit, a tak byla při posledním, konečně už úspěšném těhotenství pod drobnohledem lékařů a nějaký čas před porodem ležela v nemocnici. Manželům se narodila dcera, které dali jméno Coco Riley Arquette; brzy jí bude pět let. O jméně se dlouho dohadovali - Courteney vyrostla na americkém jihu, kde dcery dostávají jména svých maminek, David je zase židovského původu - a tato víra nepřipouští dávat jména žijících lidí. Proto se nakonec shodli na jméně Coco - přezdívce, kterou měla babička malé Coco jako dítě. A protože rodiče malé Coco Riley nechtěli, aby byla jedináček, znovu se začali s pomocí lékařů pokoušet o dítě, ale zatím bez úspěchu.

A protože Courteney stárne, bude jí už pětačtyřicet, asi Coco už jedináčkem zůstane.

Koncem loňského roku se spekulovalo o těhotenství jiné hvězdy seriálu Přátelé, Jennifer Anistonové, která se opakovaně scházela a rozcházela se svým přítelem zpěvákem Johnem Mayerem, a dokonce se mluvilo nejen o umělém oplodnění, ale i o tom, že čeká dvojčata. Brzy se však ukázalo, že jde jen o novinářskou kachnu. Počátkem roku se Jennifer s Johnem definitivně rozešli; snad i proto, že Jennifer opakovaně teskní po Bradu Pittovi, který uvízl v tenatech krásné Angeliny. A tak svoje čtyřicetiny oslavila Jennifer bez muže i bez dítěte, po kterém už dlouho touží.

Po umělém oplodnění sáhla také jedna ze Zoufalých manželek, Marcia Crossová. Dlouhá léta dávala přednost kariéře před soukromým životem. Stále půvabná, stále mladá… až si jednoho dne uvědomila, že její biologické hodiny tlučou silou gongu. Překvapivě krátce poté, co si loni vzala burzovního makléře Toma Mahoneye, otěhotněla. Když ale zjistila, že nečeká jedno, ale rovnou dvě děti, vyvedlo ji to dokonale z míry. „Když na ultrazvuku přišli na to, že čekám dvojčata, byla jsem zděšená. Vůbec jsem si nedovedla představit, jak všechno zvládnu,“ vzpomíná herečka. Jejím dvojčátkům, děvčátkům Edeně a Savannah, jsou už dva roky, takže nějak to asi zvládnout musela. Marcia se později přiznala, že do jiného stavu přišla díky umělému oplodnění - ale fakt je, že je to zvláštní, když šlo všechno tak rychle… svatba i těhotenství.

Vždyť to ohlásila už dva měsíce po svatbě! Novinářům se zkrátka často nedá věřit… A možná že se oplodnění in vitro dostává v Hollywoodu do módy…

=====Trend, nebo nutnost?=====

V dnešní době, kdy řada žen odmítá otěhotnět na začátku rozběhlé kariéry, stává se východiskem umělé oplodnění. Čtyřicítka klepe na dveře a dítě nikde. Kromě toho jsou oba partneři v mnoha případech tak zaneprázdněni, že se intimní chvilky stávají vzácností.

Jak pak má přijít vytoužený potomek? Lékaři tvrdí, že ideální věk pro početí dítěte je kolem dvacátého sedmého roku ženy - ty ale většinou nemají ještě na dítě ani pomyšlení, nemluvě o tom, že jim často chybí i partner. A tak čas letí a ke slovu později přicházejí lékaři. I u nás se najdou maminky, které natolik touží po dítěti, že podstoupí náročnou anabázi s umělým oplodněním. Jednou z prvních, která se na tuhle cestu dala a nijak to netají, je bývalá modelka Jarka Rytychová.

Na rozdíl od hollywoodských hvězd, které se na prahu čtyřicítky do oplodnění in vitro ženou, dala přírodě čtyři a půl roku. Když se nedařilo, rozhodla se požádat o pomoc lékaře. „Když jsem se po všech vyšetřeních dozvěděla, že umělé oplodnění je jediná možnost, jak mít děti, tak jsem se nijak zvlášť nerozhodovala a šla jsem do toho,“ svěřila se.

S partnerem souhlasili, aby jí byla implantována dvě embrya a obě se čile měla k světu - a tak má dnes dvojčátka, předškoláky Františka a Aničku.

O tom, jak otěhotněla, se nebojí mluvit; ví, že tím dává naději mnoha bezdětným párům. „Ale je to opravdu hodně náročné na psychiku,“ dodává. „Velice často je třeba zavádět embrya opakovaně, protože se neuchytí a těhotenství samovolně skončí.“ Umělé oplodnění podstoupila i herečka a moderátorka Míša Maurerová - a ani ona se s tím netají. Po dítěti toužila celé roky, dokonce se kvůli mateřství, které by výhledově mohlo přijít, vzdávala hereckých příležitostí. S partnerem Milanem Kožíškem se o dítě pokoušela čtyři roky a nakonec se - protože nechtěla riskovat vztah a trápit se, že vytoužené těhotenství nepřichází - rozhodla pro umělé oplodnění. Přiznala také, že se za ně nijak nestydí... Proč taky? Vždyť není první ani poslední maminka, která se rozhodla ho podstoupit. Míša otěhotněla hned napoprvé a letos začátkem roku se jí narodila dvojčátka, Josífek a Madlenka.

Často padá otázka, proč Míša ještě chvilku nepočkala, vždyť měla, vzhledem ke svému věku, ještě spoustu času. „Proč? Byla jsem rozhodnutá, že chci mít první dítě určitě do třiceti let a mám hned dvě!“ Pokud jde o české herečky a zpěvačky, o umělém oplodnění se spekuluje v mnoha případech, ale často jsou to jen výmysly -a pokud ne, málokterá z nich má odvahu to přiznat. Zvlášť, když se to nepovede. Takže ke všem dalším ženám, které zde budou uvedeny, je nutno podotknout: prý, říká se, možná… Na klinice, která se specializuje na umělé oplodnění, byla prý viděna zpěvačka Iveta Bartošová. O umělém oplodnění se vyjádřil rocker Petr Jandav souvislosti s tím, že jeho mladičká manželka Alicene a ne otěhotnět. „Když nám to nepůjde, zkusíme umělé oplodnění!“ Zřejmě jim to šlo, protože čekají v létě holčičku.

Spekuluje se o herečce Ivaně Jirešové aViktoru Dykovi, že o pomoci lékařů uvažují… kdoví. Že k dítěti nepřišla přirozenou cestou, se šuškalo i o Báře Basikové, ta to však popřela. Vždyť je vlastně jedno, zda je dítě počato v posteli nebo ve zkumavce, hlavní jsou milující rodiče!

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Král, Julia Roberts, Courteney Cox, Jennifer Lopez, Phinnaeus, Danny Moder, Mark Anthony, Vytoužený potomek, Království, Bezdětný pár, Courteney, Savannah, Coco Riley, Vytoužené těhotenství, Petr Janda, Suška, David Arquette, Marcia, Jennifer Lopezová, Iveta Bartošová, Filmová hvězda, Courteney Coxová, Julia Robertsová

Video