Maminka.czZdraví

Křečové žíly v těhotenství? Hoďte nohy nahoru! Co dál pomáhá?

Michaela Láchová 31.  7.  2018
Těhotenství nám to občas pěkně vybarví, a to doslova. Obzvlášť na nohou dokáže vykouzlit nevzhlednou kresbu křečových žil hodnou umu renesančního mistra. Proč se s rostoucím bříškem mohou objevit a co s nimi kromě nežádoucí „parády“ naděláme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminky, kterým se tyhle potvory vyhnuly, ať si místo čtení tohoto článku jdou přerovnat do skříně své minisukně. Ne, to není závist, to se vám jen zdá. Ačkoli, vraťte se! I prevence je důležitá, tak čtěte taky. 

Někdo je poprvé objeví až během sladkého očekávání, a pokud jste je na sobě pozorovala už dřív, právě během těhotenství se můžou výrazně zhoršit. Křečové žíly neboli varixy jsou modře zbarvené cévy viditelné pod pokožkou. Někdy bývají tmavě modré až fialové, mohou vystupovat na povrch a často jsou i hmatatelné. Objevují se především na dolních končetinách, někdy také ale na stehnech a právě u těhotných žen často i na rodidlech. Výjimečný není ani vznik hemoroidů, postihujících cévní pletence kolem konečníku. 

Hemeroidy: Nepříjemný problém nejen v těhotenství. Co pomáhá?

Z čeho vznikají křečové žíly?

„Důvodem vzniku křečových žil jsou hormonální změny, které podporují rozšíření žil a propustnost cévní stěny, ale také zvětšující se děloha, jež utlačuje žilní plexy, a mechanicky tak zhoršuje žilní návrat. V oblasti pánve dochází ke zmnožení cévního řečiště, z něhož vyplývá objemové přetížení,“ vysvětluje MUDr. Eva Jirešová z angiologické ambulance Nemocnice Na Homolce s tím, že jejich tvorba je geneticky podmíněná. Pokud „křečáky“ zdobí nohy obou vašich rodičů, je bohužel velká pravděpodobnost, že se nevyhnou ani vám. Může ale za ně i sedavé zaměstnání nebo naopak to, když pracujete převážně vestoje. A právě kvůli tomu, že ke konci gravidity stoupá tlak v žilách, vznikají během tohoto období snadněji. 

Kde mají těhotné ženy přednost a jak ji mohou uplatnit?

Křečové žíly většinou nijak výrazně nebolí, spíš jsou vnímány jako mírný tlak nebo pocit těžkých nohou. Mnoho žen je proto bere především jako kosmetický problém, mohou ale být i pěkně nebezpečné. V určitých případech se totiž mohou vytvořit krevní sraženiny a hrozí trombóza, v horším případě i život ohrožující embolie. Pokud se vám tedy cokoli nezdá, výrazněji vás bolí určité místo, které je na pohmat horké a citlivé, pozorujete otoky a změnu barvy kůže končetiny, raději co nejdřív zamiřte k lékaři. 

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Kompresivní punčochy a další pomoc

Trápí-li vás křečové žíly, lékař vám pravděpodobně nasadí léčbu odpovídající vašemu (jinému) stavu. Dobře fungují kompresivní punčochy. „Pro nastávající maminky existují speciální punčocháče s podporou pro gravidní dělohu,“ doplňuje Eva Jirešová. K úlevě lze použít i mnohé gely. Od případných křečí může pomoci hořčík, který najdete v řadě potravin – třeba v banánech, oříšcích, ale i v čokoládě nebo kakau. Jako potravinový doplněk si jej můžete koupit i v lékárně. Od bolestí může ulevit i správně vybraná obuv. Zapomeňte na boty na podpatku, ale i úplně ploché balerínky. Boty by vás neměly nikde škrtit a ideálně by měly umožňovat povolení na nártu. Podpatek by neměl přesahovat tři centimetry, aby nezvyšoval zátěž přední části nohy. A když už jsme u bot, nezapomeňte na neklouzavé podrážky! 

Varixům se dá předcházet. Jak?

Pro to, aby se křečové žíly neobjevily, popřípadě nezhoršily, můžete leccos udělat. Zděděné dispozice bohužel neovlivníte, riziko křečových žil ale můžete alespoň minimalizovat a výrazně ovlivnit průběh dalšího onemocnění. 
Pokud vás trápí křečové žíly a hemoroidy během těhotenství, nevěšte hlavu. Se snížením váhy po porodu se do několika měsíců stav většinou výrazně zlepší. 
A patříte-li mezi výjimky, kterým se nedaří ty mršky ani po porodu zpacifikovat, neotálejte a vyhledejte odbornou pomoc. Včasná léčba znamená menší a jednodušší zákroky

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

DEVATERO na bolavé nohy: 

1. HOĎTE nohy na stůl, kdykoli je to možné! Napomůžete tak zpětnému průtoku krve a sníží se tlak působící na cévní stěnu. Vleže stačí podložit nohy polštářem. Nebo raději rovnou dvěma. 

2. NESETRVÁVEJTE dlouho v jedné poloze, křečovým žilám nahrává jak sedavé zaměstnání, tak i to, když jste v podstatě pořád na nohou. Snažte se pozice co nejvíce střídat. 

3. SPRCHUJTE si nohy střídavě vlažnou a teplou vodou, zrychlí se tím krevní oběh a uleví se vám. 

4. VYZKOUŠEJTE si jemně nohy namasírovat nebo ještě lépe – požádejte o to svou drahou polovičku. 

5. SNAŽTE SE alespoň trošku kontrolovat svou váhu. V těhotenství se to těžko ovlivňuje, ale hodně výrazné změny hmotnosti s sebou nesou větší riziko křečových žil. 

6. DBEJTE na dostatečný příjem vlákniny a tekutin, abyste zabránila zácpě. Pokud vás trápí otoky, poraďte se se svým gynekologem o množství vody, které můžete během dne vypít. 

7. ZAŘAĎTE do svého denního programu vhodné pohybové aktivity, napínáním svalů se totiž podpoří tok krve – skvělá je například těhotenská jóga, všemožných kurzů je na výběr přehršel. Rozhodně byste neměla podávat nějaké extrémní výkony, stačí i pravidelná svižná chůze, ideálně v přírodě. 

8. SPĚTE s kojicím polštářem, vyplatí se vám ještě dřív, než začne sloužit svému původnímu účelu. A to ideálně na levém boku s lehce zvýšenýma nohama. Při spaní v této poloze totiž není utlačována dolní dutá žíla, která vede krev do srdce a je uložena v pravé části těla. Spaní na levém boku tak odlehčuje od váhy dělohy, a následkem toho se snižuje tlak v žilách. 

9. DOBRÝM POMOCNÍKEM v boji s křečovými žilami jsou kompresivní punčochy, které napomáhají návratu žilní krve zpět do srdce. Nemusíte se bát jejich nevzhledného designu, naopak – v dnešní době seženete opravdu krásné a kvalitní, těžko rozlišitelné od těch, které nosíte běžně k sukni. Pokud vás ale trápí varixy na rodidlech, tam naopak stahující punčocháče příliš nesvědčí. 

Kdykoli je to možné, hoďte nohy nahoru! Napomůžete tak zpětnému průtoku krve a sníží se tlak působící na cévní stěnu. 

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Těhotné trápí křečové žíly. Víme, jak se jim vyhnete

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Dnešní doba, Žíla, Krevní oběh, Rostoucí bříško, Cévní stěna, Dostatečný příjem, Dobrý pomocník, Potravinový doplněk, Krev, Cévní řečiště, Těžká noha, Vybraná obuv, Křečová žíla, Nemocnice na Homolce, Denní program, Trombóza, Účel, Levý bok, Malý zákrok, Původní účel, Určitý případ, Zdraví na Heureka.cz