[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud najednou cítíte touhu po jídle, které jste nikdy ani neměla ráda, nebo vám naopak přestala vaše oblíbená jídla chutnat, neděste se – nejste sama. Extrémní změny chuti k jídlu jsou v těhotenství velmi časté. Ať už po něčem vyloženě toužíte nebo se vám něco doslova hnusí, vše má svůj důvod. Tělo si tak může žádat vitaminy, minerály a živiny, které mu chybí. Těhotenské chutě jsou pouze odezvou, jak zajistit, aby miminko v bříšku dostalo vše, co potřebuje.
VIDEO: Vitamíny v těhotenství: Jaké doopravdy potřebujete pro správný vývoj miminka?
Můžete se navíc cítit unavená, ve stresu nebo bojovat s ranními nevolnostmi. Je tak nad míru jasné, že nemůžete svůj volný čas trávit v kuchyni vařením zdravého jídla plného živin, o kterých víte, že je potřebujete, ale vlastně na ně vůbec nemáte chuť. Důležité je najít balanc, který bude vyhovovat vašemu tělu. To možná sice volá po brokolici, ale musí vyhovovat i vám, která toužíte po mastném jídlu z fast foodu!
Aplikace pro zdraví a fitness Lifesum se ptala svých uživatelů, aby zjistila, po čem ženy v těhotenství nejvíce touží. Výsledky jsou překvapivé, někdy až úsměvné. Navíc ale prozradí, proč nás tyto jednotlivé chutě tak často shodně přepadají.
Může se to zdát zvláštní, ale tato odpověď se v dotazníku objevovala velmi často. 14 % dotázaných uvedlo, že chuť na uhlí nebo křídu byla téměř neukojitelná. "Když ženy během těhotenství touží po nepotravinách, mohou trpět tzv. syndromem Pica," říká odbornice na výživu a fitness Lovisa Nilsson. "Ženy v tomto období mívají nízkou hladinu železa v krvi, proto jsou jejich chutě na uhlí, které je plné minerálů, vysoké. Když ženy touží po křídě, je to často proto, že potřebují vápník k podpoře kosterního růstu dítěte."
24 % oslovených uživatelů zaznamenalo chuť na slané a kyselé jídlo, jako jsou například chipsy nebo okurky. „Touha po slaných jídlech může znamenat, že máte málo sodíku, ale častěji to může značit jen to, že toužíte po samotné slanosti. Dejte však pozor, aby hladina sodíku v krvi nebyla příliš vysoká. Mohlo by to mít negativní účinky na zdraví, jako je zvýšení krevního tlaku. Proto byste této touze neměla příliš často podléhat,“ říká Lovisa. "Dalším běžným důvodem, proč sáhneme po soli, je, že jsme dehydratovaní, takže je důležité pít dostatečné množství vody."
"Mnoho žen v těhotenství zaznamená větší chuť na červené maso. To je totiž zdrojem bílkovin a železa, které jim často chybí," říká Lovisa. Jedna uživatelka v průzkumu tvrdila, že toužila po červeném mase, přestože je ve skutečnosti vegetariánka! Přesně jako postava Phoebe v legendárním seriálu Přátelé.
19 % uživatelů uvedlo touhu po citrusových plodech nebo kyselých potravinách, a to z jednoduchého důvodu. "Ženy v těhotenství touží po kyselých nebo kořeněných jídlech kvůli změně chuťových pohárků a často je rády dráždí, proto sahají po štiplavých citrusových plodech nebo kyselých sladkostech," uvádí Lovisa Nilsson tvrzení na pravou míru.
Chuťové pohárky jsou během těhotenství citlivější. Proto si ženy často mohou vypěstovat odpor k určitým jídlům a také to vysvětluje, proč se labužnická jídla stávají lákavější! Ale chuť na zmrzlinu nebo jakýkoli jiný mléčný výrobek může značit nízkou hladinu vápníku.
"Vysoké hladiny vápníku jsou potřebné k tomu, aby se dítě zdravě vyvíjelo. Vzhledem k tomu, že některé ženy během těhotenství nemohou cítit silnou vůni sýra, nebo dokonce mléka, často si dopřávají smetanovou zmrzlinu, aby si srovnaly hladinu vápníku v těle,“ vysvětluje Lovisa. "Navíc těhotné ženy obvykle nechtějí těžké vařené jídlo a zmrzlina s vysokým obsahem tuku a cukru je lehká, chladivá a poskytuje rychlou energii."
Stejně jako zmrzlina i čokoláda má vysoký obsah prázdných kalorií, které poskytují rychlou energii. Takže není překvapením, že 12 % uživatelů v průzkumu společnosti Lifesum během těhotenství toužilo po sladkém. Ačkoli je čokoláda příjemným jídlem, tato touha může znamenat něco zcela jiného.
„Čokoláda je bohatá na vitamin B, takže ženy, kterým tento vitamin chybí, ho logicky chtějí. Studie však ukázaly, že stejný vitamin můžete získat z lněného oleje, který je zdravější alternativou. I když je to pravděpodobně ta méně lákavá varianta! Touha po sladkých jídlech nebo sladkostech může být způsobena také poklesem hladiny cukru v krvi,“ uzavírá výzkum Lovisa.