Maminka.czKristýna Leichtová

Kristýna Leichtová otevřeně o domácím porodu: Byla to procházka růžovou zahradou, strach jsem si nepřipouštěla. Ale pro každou ženu to není

Simona Formánková 23.  2.  2022
Dvojnásobná maminka Kristýna Leichtová je známou propagátorkou kojení, ženství a v neposlední řadě domácích porodů. V pořadu Povídej na webu CNN Prima News se svěřila, proč i ona se rozhodla přivést na svět svou druhou dceru doma a co přimělo přítele Vojtu s tímto rozhodnutím nakonec souhlasit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"U nás v rodině je porod, těhotenství i šestinedělí věc, která se bere, že se to nějak přežije. Je to strašný. Je to příšerný. Ale zvládneš to. A já jsem nad tím přemýšlela a říkala jsem si: A proč? Vždyť to nemusí být takhle otřesná věc," popisuje Kristýna Leichtová chvíli, kdy se rozhodla změnit svůj pohled na mateřství a nejít úplně standardní cestou. 

Následovaly hodiny hledání informací z knih, videí nebo předporodních kurzů, kde ženy popisovaly zkušenosti s přirozenými i domácími porody. A pak, jak sama tvrdí, jí všechno začalo zapadat do sebe. 

VIDEO: 7 pádů Honzy Dědka: Proč nejsou Kristýna Leichtová a přítel Vojta svoji?

Rozhodně k jejímu přesvědčení rodit doma přispěl i fakt, že porod první dcerky nevyšel zcela podle jejích představ. "Rodila jsem bosá, nahá a na záchodě," řekla tenkrát o prvním porodu. Přiznala ale, že i tak to byl krásný zážitek. Přestože druhý porod ovlivnila bohužel covidová opatření, přála si ho mít už zcela ve své režii.

"Já jsem otěhotněla, v březnu se všechno zavřelo a vypuklo tohle. No a já měla rodit v červnu. My jsme potom byli na chalupě a tam přemýšleli, co s tím. Protože já jsem se dozvídala příšerný příběhy žen, které mi na sociálních sítích psaly, že jsou v porodnicích úplně samy bez svých partnerů, svých dul a porodních asistentek. Ve chvíli, kdy potřebují nejvíce bezpečí," vzpomíná Kristýna na moment, kdy se rozhodla, že za těchto podmínek pro ni porod v porodnici nepřipadá v úvahu. 

Herečka Kristýna Leichtová sdílela snímky z kojení. Beze studu a s grácií tak podpořila všechny ostatní maminky

Tohoto kroku rozhodně nelituje. Naopak porod popisuje jako procházku růžovou zahradou. Nepřipouštěla si ani žádné obavy nad tím, že by mohl skončit špatně. "Ve chvíli, kdy se tam pustí tenhle strach, tak to tělo samozřejmě začne fungovat tak, že se opravdu něco může stát. Začne se třeba zavírat, přestane vyplavovat hormony, které se mají vyplavit, aby to proběhlo hladce." Zároveň Kristýna dodává, že domácí porod není pro každého a rozhodně ne pro toho, kdo se příliš neinformuje. Je to věc, na kterou je potřeba se dobře připravit.

Přes veškeré pozitivní přístupy však přiznala, že přítel Vojta nebyl od začátku porodu doma zcela nakloněn. Přesvědčily ho až negativní zkušenosti žen, které Kristýně psaly, a fakt, že je v jiných zemích Evropy celkem běžné rodit doma. Možná i proto měli partneři vymyšlený rizikový plán. Byli domluveni, že pokud by něco bylo špatně, tak by Vojta zajistil odvoz do porodnice nebo případně přivolal sanitku. Nic z toho naštěstí nebylo potřeba. Celý porod proběhl hladce a trval pouhé dvě hodiny. Dceru Rozárku přivedla Kristýna na svět doma po boku přítele Vojty a starší dcerky Dorotky. 

Témata: Porod, Slavné maminky, herečka, Domácí porod, Strach, Porod doma, Kristýna Leichtová, přítel, Zahrada, procházka, CNN, Dorotka, Dom, Domácí, Evropa, Příběh žen, Zahrada na Heureka.cz