Maminka.czZdraví

Krok sun krok

Pavla Millerová 8.  7.  2009
Co oči nevidí, to srdce nebolí. Když jsou nohy schované v botách a ponožkách, moc si jich nevšímáme. Letní sandálky ovšem odhalí víc, než bychom chtěli…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše nohy ujdou za život asi 128 tisíc kilometrů. Pokud nás ale nezačnou bolet, moc pozornosti jim nevěnujeme. „To, že na ně často zapomínáme, je zcela přirozené. Když je zkrátka nevidíme každý den v zrcadle jako svůj obličej, nebo v práci jako své ruce, nestačíme si prostě vizuálně připomenout, že je vůbec máme,“ vysvětluje psycholožka Milena Hradilová. Naše nohy si přitom zaslouží pravidelnou péči stejně jako každá jiná část našeho těla, a to nejen proto, aby vypadaly hezky v otevřené obuvi, ale i ze zdravotních důvodů.

Nebo kvůli „ochraně osobnosti“. Podle některých teorií jsou totiž chodidla, zejména prsty u nohou, zrcadlem našeho vnitřního já. A jejich velikost, tvar, ale i výskyt mozolů, kuřích ok nebo plísně může o nás chtě nechtě mnohé prozradit. Podle Jane Sheehan, britské odbornice na čtení z nohou, znamená třeba delší ukazovák vůdčí osobnost, zmíněné mozoly zase zlomené srdce. Z laického hlediska ovšem prozrazují zejména to, že o své nohy nepečujeme a nosíme nevhodnou obuv… S obojím se naštěstí dá něco dělat.

Když chůze bolí

Podle průzkumů americké Asociace podiatrů více než polovina dospělých, zejména ve věku mezi 36 a 45 lety, pravidelně zažívá bolesti nohou. A s věkem se tyto problémy zhoršují. Vrstva tuku na chodidle, zejména na patě, se totiž postupně opotřebovává a po letech stání a chození se také zplošťují klenby a chodidla spolu s kotníky tuhnou. Rovněž tvar nohy se se stářím může měnit. V důsledku povolování vazů, které udržují nožní klenbu, se chodidlo obvykle rozšiřuje a prodlužuje, což může také přispívat k bolestem nohou. Nejčastěji ale řešíme problémy spojené s výskytem kuřích ok a s deformací kloubů prstů, jako jsou například tzv. kladívkové prsty či vychýlení palců. Tyto jsou však na rozdíl od léčitelných kuřích ok následkem změn v soustavě kostí chodidla, které jen tak nezmizí. „Kuří oka i kladívkové prsty jsou dědičné. Často jsou způsobeny dědičnou vadou mechanické struktury chodidla a mohou vést až k nepříjemným deformacím. Nedědíme samozřejmě konkrétní problém, ale predispozice. A ty může podpořit kromě nezdravého životního stylu také nošení nevhodné obuvi, která se podílí na většině zdravotních potíží s chodidly. V případě žen je to podle statistiky až čtyřnásobně více než u mužů,“ udává bratislavská ortopedka Katarína Forgáčová.

Řekni mi, v čem chodíš

„Vysoké podpatky opticky prodlužují nohy a dodávají tak sebevědomí zejména nižším ženám, které se často cítí kvůli své výšce méněcenné. Také nás nutí chodit vzpřímeně, takže pokud v nich umíme chodit, vypadáme sebejistěji,“ říká psycholožka Hradilová, která dodává, že podle některých průzkumů jsou ženy, které nosí podpatky, dokonce v životě úspěšnější. Se zdravím chodidel je to však horší. Vysoké podpatky, podobně jako atypické tvary obuvi, včetně módních špičatých a hranatých bot, které nohy deformují, toho mají na svědomí docela dost. Některé studie uvádějí, že časté nošení vysokých podpatků se podílí třeba i na vzniku celulitidy či na potížích s početím, nejčastěji však mají módní jehly na svědomí problémy s chodidly a páteří. „Vyvýšením paty se váha těla automaticky přesouvá na špičky.

Pánev se posouvá nepřirozeně dopředu, dochází ke změně držení těla, a tím k zatížení kotníků, nártů, kolenou i celé páteře, což v konečném důsledku může vést až k migrénám. Vysoké boty však mohou způsobit také deformace chodidel, třeba tzv. ploché nohy, dále se často objevují problémy s kyčlemi nebo zhoršení stavu křečových žil, o zkracování lýtkových svalů nemluvě,“ jmenuje možná rizika specialistka na ortopedii. Ovšem ani módní ploché balerínky nejsou zcela ideální volbou, zejména pokud jim chybí dostatečně silná a pružná podrážka, která dokáže tlumit tvrdé nárazy při chůzi. A co oblíbené letní žabky? „Pokud se jedná o klasické plážové boty vyrobené z gumy, ty jsou vhodné výhradně pro přechodné nošení na pláži nebo na koupališti. Neposkytují totiž nožnímu oblouku žádnou oporu a mohou vést k deformacím a bolestem nohou. Nedostatečná podpora klenby a kotníku navíc zvyšuje riziko výronů nebo zlomenin,“ varuje Katarína Forgáčová.

Po konečky prstů

Ještě než obujete oblíbené letní střevíce, věnujte svým chodidlům trochu zkrášlující péče. Jednou měsíčně můžete nohám dopřát profesionální salonní péči či jednou týdně provést klasickou domácí pedikúru, nebo každý den promasírovat chodidla pemzou během sprchy a následně je ošetřit hydratačním krémem. Záleží na vás, kolik času a financí svým končetinám věnujete.

Při domácí pedikúře nejdříve odstraňte starý lak, poté chodidlům dopřejte desetiminutovou lázeň, která nohy příjemně uvolní a připraví na další péči. V případě těžkých nohou přidejte do vody pár kapek esenciálního oleje z eukalyptu nebo borovice, antisepticky působí olej z čajovníku, relaxačně levandulová sůl. Chodidla vydrhněte žínkou a jemným mýdlem, nezapomeňte ani na prostor mezi prsty, kde se usazuje špína. Tvrdou kůži odstraňte tělovým peelingem, na extra drsná místa, jako jsou paty a bříška chodidel, použijte pemzu. Poté nohy pečlivě osušte, zejména mezi prsty, a zvláčněte je vrstvou hydratačního krému. Jednou za čas chodidlům dopřejte hydratační zábal ze 4 lžiček medu, 2 kapek čerstvé citronové šťávy a 100 ml kyselé smetany. Směs naneste na nohy, zabalte do igelitu a ručníku a relaxujte. Po čtvrthodině nohy důkladně omyjte. Na kůžičku kolem nehtů použijte speciální přípravek na její změkčení a odstranění a jemně ji zatlačte do lůžka. Nestříhejte ji! Nehty zarovnejte kleštičkami, poté ostré okraje zapilujte.

Pro zkrášlení nejdříve naneste podkladový lak, poté dvě barevné vrstvy. Když důkladně zaschnou, aplikujte svrchní lak, který dodá lesk a ochrání nehty před popraskáním barvy. Pokud dáváte přednost zkušeným rukám profesionálních pedikérek, doporučujeme vám vyzkoušet módní suchou pedikúru, která je podle odborníků nejen šetrnější, ale také účinnější. Provádí se bez předchozího namočení nohou v lázni pomocí přístroje se speciálními brusnými kotoučky, které šetrně a bezbolestně odstraní nejen tvrdou kůži na chodidlech, ale také pečlivě upraví nehty a poradí si i se zarůstajícími nehty, kuřími oky či povrchovými bradavicemi. Tento typ pedikúry je navíc vhodný také pro lidi s onemocněním žil či tepen dolních končetin, s lupénkou nebo cukrovkou, pro které není klasická pedikúra doporučována.

TIP: Velmi nekonvenční metodu ošetření chodidel můžete na vlastní nohy vyzkoušet v pražském salonu Illegal Beauty (Plátnéřská 7, Praha 1, tel. 222 314 316). Při tzv. „rybí“ pedikúře ponoříte nohy do nádoby plné malých rybiček, které rychle a bezbolestně (nemají zuby) odstraní suchou, odumřelou kůži tak, že ji uždibnou a snědí.

Speciální hýčkání

Chodidla tvoří 26 kostí, 107 šlach a 19 svalů, o které je nutno pečovat, posilovat a procvičovat je. A na to stačí jen chvilka denně.

Zábal - Chcete nožky jako nové? Dopřejte jim zábal z parafínu, který má nejen kosmetický, ale také ozdravný a relaxační účinek: prohřeje ztuhlé klouby, zjemní, zklidní a hydratuje kůži, regeneruje oděrky i kůžičku kolem nehtů. Jedná se o speciální vosk, který se při vysoké teplotě nanese štětcem po vrstvách na chodidlo, následně se nohy zabalí do igelitu a teplého ručníku a zhruba 20 minut v klidu odpočíváte. V pražském salonu Boswellia (www.salon-boswellia.cz) stojí zábal 90 Kč, v ostravském salonu Vanessa (www.salon-vanessa.cz) zaplatíte za stejnou službu 145 Kč.

Reflexní masáž - Původním úkolem reflexní terapie byla prevence, dnes je používána především k léčbě nebo k urychlení rekonvalescence. Stlačováním a hlazením vybraných bodů na chodidle masér ovlivňuje svaly, klouby a vnitřní orgány celého těla. Hodinová stimulace nohou v pražském Thai Fit (www.thaifit.cz) stojí 600 Kč, za 45 minut v jabloneckém Studiu Fit (www.studiofit.cz) zaplatíte 340 Kč, ve zlínském Salonu TIP TOP (www.salontiptop.cz) dáte za hodinové potěšení nohou včetně zábalu 300 Kč.

Pohyb - Kdo sportuje, dobře ví, jak si v pohybu tělo libuje. Totéž platí pro nohy. Když je procvičíte, zbavíte se napětí a posílíte svaly. Příjemný je trénink pomocí chůze naboso po nerovném terénu, po kamenech, trávě či písku, které nutí nohy udržovat rovnováhu. Malým svalům prstů prospěje, když prsty stáhnete dohromady a vydržíte asi 15 vteřin, poté prsty co nejvíce narovnáte a napnete na 15 vteřin. Opakujte 5x každou nohou. Vhodné je také procvičování klenby nohy pomocí míčku nebo zvedání drobných předmětů.

Boty by měly mít hlavně správnou velikost, přirozený tvar, pružnou podešev a pevný opatek, ne vyšší než 4 cm, který nedovolí patě při chůzi ujíždět nebo vybočovat.

CO NOHY JEŠTĚ TRÁPÍ

PUCHÝŘE - Mohou za ně zejména nepohodlné boty. Pokud obtíže nezmiz ani po výměně obuvi, je nutné poradit se s odborníkem, protože dlouhodobě neošetřované puchýře mohou v konečném důsledku znamenat i nepříjemný chirurgický zákrok. Puchýře na chodidlech sami nepropichujte, ale přelepte přes ně náplast ihned, jak ucítíte, že vznikají. Důležité jsou rovněž ponožky bez zbytečných švů, které by mohly tlačit.

POCENÍ - Chodidla tvoří více než 90–250 000 potních žláz a jsou živnou půdou nejrůznějších bakterií, které způsobují nepříjemný zápach, a to zejména pokud nosíme neprodyšné boty či ponožky, nebo boty bez ponožek. Co pomůže? Samozřejmě hygiena. Boty měňte co nejčastěji, větrejte je, ponožky měňte třeba i dvakrát denně. Myjte nohy každý den a pořádně je osušte ručníkem. Ráno použijte speciální pudr nebo antiperspirant, které omezí pocení i následný zápach. Během dne jsou praktické spreje na nohy, jež neutralizují pach. Po náročném dni můžete končetiny ponořit do lázně se šalvějí.

KUŘÍ OKO - Vzniká po dlouhodobém působení příliš těsné obuvi. Kromě vhodných bot pomůže na zatvrdlou kůži speciální náplast nebo krém s kyselinou salicylovou, kterou lze koupit v lékárně. Denně nanášejte na postižené místo, pokud se ale po týdnu stav nezlepší, navštivte dermatologa.

MYKÓZA - Plíseň nohou poznáte podle svědění mezi prsty. V nejhorším případě se v těchto místech objeví popraskané rány. Často jsou zasažené také nehty na nohou. Pro zklidnění pomohou přípravky z lékárny (Canesten, Lamisil), pokud problém nezmizí během 10 dní, vyhledejte odborníka.

ZDRAVÁ VOLBA

Pro nohy je nejvhodnější samozřejmě tzv. zdravé obouvání ze specializovaných prodejen, které je jak prevencí, tak řešením mnoha problémů. Pokud však podobnou obuv nepovažujete za dostatečně módní, je dobré se řídit alespoň základními pravidly. „Boty by měly mít především správnou velikost, přirozený tvar, pružnou podešev a pevný opatek, který nedovolí patě při chůzi ujíždět nebo vybočovat. Jeho výška by měla být maximálně 4 centimetry,“ upozorňuje ortopedka Katarína Forgáčová. Boty s vyšším podpatkem noste jen příležitostně, chůzi v nich vám zpříjemní gelové polštářky. Nakupovat boty je nejlepší odpoledne, kdy jsou chodidla po celém dni větší. V ideálním případě by člověk měl své boty měnit 5x denně, zejména když jsou nové. S výběrem správné obuvi vám může poradit odborník na nohy – ortoped nebo podiatr, u kterého můžete absolvovat komplexní vyšetření včetně zatížení a svalové analýzy. Doporučí vám také individuální ortopedické vložky do běžné obuvi.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Vanessa, Krok, Speciální přípravek, Pevný opatek, Časté nošení, Sun, Komplexní vyšetření, Lýtkový sval, Dlouhodobé působení, Zdraví na Heureka.cz