Maminka.czVýživa a stravování

Krok za krokem: Připravte si beránka podle staročeského receptu

Eliška Bramborová 29.  3.  2013
Krok za krokem: Připravte si beránka podle staročeského receptu
Tato pochoutka, bez které už si snad ani neumíme představit velikonoční svátky, se dá připravit nejrůznějšími způsoby. U nás doma je nejoblíbenější voňavá verze ze žluťoučkého třeného těsta, která je ověřená již pěti generacemi!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U nás doma jsou tito dva beránci nedílnou součástí Velikonoc. Zkoušela jsem již mnohé recepty, ale nakonec jsem se vždy vrátila k tomuto. Ta úžasná vůně, která se line z trouby široko daleko, ve mně vždy probudí správnou sváteční atmosféru.

Pokud dostatečně vyšleháte žloutky s cukrem a opatrně zapracujete tuhý sníh, dosáhnete toho správného výsledku – jemné, ale plné chuti a nadýchané konzistence.

Uvedené množství vystačí přesně na jednoho beránka. Pokud máte také formu na malého beránka, zvyšte dávky o čtvrtinu.
Babiččin staročeský beránek

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť

  • 250 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu).

2. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší.

4. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali.

5. Formu důkladně vymažte sádlem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (a sádlo je k tomuto účelu skutečně bezkonkurenční).

ČTĚTE TAKÉ: Velikonoční pečení: Nejoblíbenější recepty

6.Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránek v troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu rovnou na začátku.

7. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.

8. Pokud máte jako my beránka i se zády, po upečení tento díl odklopte, aby mohl beránek chladnout. Až bude vlažný, vyklopte ho z formy úplně. Posypte cukrem a dozdobte podle fantazie tak, aby se co nejlépe vyjímal na sváteční tabuli.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Hrubá mouka, Krok, Recept, Řeč, Beránek, Tuhý sníh, Krok za krokem, Beran
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Martina Pártlová otevřeně o mateřství: Podívejte se na její rozkošnou Stellu ve videu!
Víchová Tereza
Časopis Maminka
Tímto gestem dojali svou maminku k slzám! Tři bratři vytvořili "remake" fotek z dětství, takové snímky by chtěl každý rodič
Formánková Simona
Galerie
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Bára Poláková a Pavel Liška mají dcery v neobvyklé střídavé péči. „Pro děti je to lepší varianta,” míní psycholog
Víchová Tereza
Slavní rodiče