Maminka.czČasopis Maminka

Kroužky a jejich (r)evoluce: Které aktivity jsou dnes moderní? Máme pro vás přehled

Dita Mrázková 25.  8.  2022
A je to tu: S novým školním rokem nastává čas přihlašování do kroužků. Jenže – který z té široké nabídky zvolit? Na výběr volnočasových aktivit si dnes děti ani rodiče stěžovat rozhodně nemusí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ty dnešní děti, ty mají tolik vyžití, až to pěkné není. Co kdyby je rodiče nechali třeba jen tak nudit? Nechat je, ať si najdou svoji zábavu, ne jen tu organizovanou a na podnosu!“ A pak by následoval ještě dovětek: „To my, když jsme byli malí…“

Tak nějak vypadá pohled našich babiček i maminek na dětské volnočasové aktivity. Když jsem se mamky ptala, jaké kroužky byly v osmdesátých letech, tedy v době mého dětství, zmínila pouhé tři: modelářský, fotografický a balet. Do toho posledního jsem (zřejmě z nedostatku perspektivnějšího výběru) chodila i já. No, chodila… Hodinu baletu jsem navštívila všeho všudy asi pětkrát. Neměla jsem totiž sukýnku ušitou ze závojoviny, nýbrž ze záclonoviny, a to už byl sakra velký handicap. „Jinak jste pořád lítali někde po venku, kroužků tehdy fakt nebylo jaksi potřeba,“ dodala mamka.

Letí cizí jazyky i lego robotika

To dnes si děti mohou vybírat z nabídky, která je víc než pestrá. Možná až zbytečně moc. Cizí jazyky, sportovní hry všeho druhu, bojové sporty, kurzy pro dívky, které chtějí být in, programování… „Aktuálně největší zájem evidujeme u kroužku anglického jazyka, který rodiče vnímají jako doplněk ke školní výuce. Dlouhodobě však u nás vedou pohybové kroužky, ať už se jedná o sporty všeho druhu, či tanec. Zaznamenáváme velký zájem o atletiku, florbal, badminton, míčové hry, ale taky o bojové sporty či různé typy tance. Tradičně jsou ale oblíbené také vědecké pokusy, které baví jak kluky, tak holky a je u nich opravdu zábava, či různé tvořivé kroužky typu keramika a výtvarka. V poslední době roste zájem i o kroužky z oblasti IT jako programování, lego robotika a podobně,“ vyjmenovává to nejoblíbenější z nabídky výkonný ředitel skupiny Kroužky Jakub Reindl.

Nesplněné rodičovské ambice páchají velké zlo

Vzpomínám si, jakou vlnu odporu ve mně vzbudilo video ruského krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka, který svého syna driloval v obýváku i na ledě. Co naplat, že na malém Saškovi byla vidět stejná vlna odporu, plakal a při prapodivném „natahování“ svého těla křičel bolestí.

V pokračování pro předplatitele také najdete

TOP kroužky, které táhnou

Rozhovor s ředitelem skupiny krouzky.cz

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Školák, Děti a sport, Rodiče, Sport, zábava, Kroužky, tanec, malování, Jevgenij Pljuščenko, Sašek, Pohroma, Neuroložka, Aktivita, Vyžití, Děti, Mód, Sportování, Evoluce, Keramika, Magdalena Danielová, Skauti, Programování, Klavír, Lego, Sport na Heureka.cz

Video