Suroviny na dort o průměru 20 cm
Na korpus:
4 vejce
100 g krupicového cukru
125 g změklého másla
150 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Na náplň:
4 banány
2 smetany na šlehání
50 g oblíbené čokolády
Jana Potužníková
30. srpna 2018
Postup:
1. Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 20 cm, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou moukou. (Pokud nemáte formu o průměru 20 cm, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen optimálně navyšte dávku surovin.) Troubu předehřejte na 100 °C.
2. Nyní si připravte těsto na dort. Vejce rozklepněte a oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Šlehejte je dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň 8 minut. Poté do žloutkové pěny zašlehejte po malých kouskách změklé máslo a opět chvíli šlehejte.
3. Bílky vyšlehejte ve druhé misce dotuha. Vyšlehané bílky opatrně přidejte do mísy k žloutkům, ke směsi prosijte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojte dohromady. Míchejte rychle, ale opatrně, aby vám těsto neslehlo. Nejlépe vám to půjde, když při míchání budete rukou opisovat pomyslnou osmičku.
4. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 100 °C. Po 10 minutách teplotu zvyšte na 140 °C a pečte dalších 50 minut. Dort před vyjmutím z trouby nezapomeňte zkontrolovat dřevěnou špejlí. Měla by z těsta vyjít čistá, bez drobečků. Korpus nechte ve formě zcela vystydnout.
5. Ve zchladlém korpusu vydlabte prostor pro banány. Nejprve si nožem nařízněte hranici kolem celého korpusu asi 1,5 cm od okraje. Dávejte pozor ať dort neproříznete až na dno, dno musí také zůstat 1,5 cm hluboké. Poté vidličkou korpus vydlabejte. Vydlabaný korpus ale nevyhazujte ani neujídejte. Prsty nadrolte těsto na drobky a dejte stranou, budete je potřebovat na dokončení krtkova dortu.
6. Nyní si připravte krém. Čokoládu nožem nasekejte na drobno. Obě smetany vyšlehejte do tuha a na závěr do tuhé šlehačky vmíchejte vařečkou nebo gumovou stěrkou připravené čokoládové kousky.
7. Přišel čas na finální složení celého veledíla. Vezměte si vydlabaný korpus a naplňte jej cca 2 cm vysokou vrstvou krému. Krém uhlaďte a na něj poskládejte oloupané banány. Banány jemně zamáčkněte a přikryjte je další vrstvou krému. zbytek krému navrstvěte do tvaru krtince a pěkně ho uhlaďte. Pokud vám zbyla šlehačka, můžete potřít trochu i boky dortu. Na závěr celý dort posypejte nadroleným korpusem a jemně drobky přimáčkneme, aby se vám nesypaly okolo.
8. Připravený dort nekrájejte hned, nechte ho v lednici zatuhnout, v ideálním případě několik hodin.
Není vám postup přípravy krtkova dortu jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak tento dezert připravit.
Erika Pilátová
11. listopadu 2017
Neplecha na plechu
Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.