Maminka.czRecepty

Krtkův dort děti milují. Připravíte ho doma i bez krabice, víme jak

Recepty.cz 16.  3.  2020
Čokoládový korpus, banány a pořádný kopec šlehačky. Také vaše děti milují krtkův dort? Naučte se připravit poctivý domácí, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice. Podle našeho video návodu to zvládne i začátečník.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Krtkův dort je dezert milovaný napříč všemi generacemi. Ten domácí se ale nedá s kupovanou instantní směsí srovnat. Přitom nezabere o moc víc času. O tom vás přesvědčí blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny na dort o průměru 20 cm

Na korpus:

4 vejce
100 g krupicového cukru
125 g změklého másla
150 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva

Na náplň: 

4 banány
2 smetany na šlehání
50 g oblíbené čokolády

Přistihlo vás dítě při zakazovaném mlsání? Zeptejte se, zda chce ochutnat

Postup:

1. Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 20 cm, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou moukou. (Pokud nemáte formu o průměru 20 cm, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen optimálně navyšte dávku surovin.) Troubu předehřejte na 100 °C. 

2. Nyní si připravte těsto na dort. Vejce rozklepněte a oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Šlehejte je dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň 8 minut. Poté do žloutkové pěny zašlehejte po malých kouskách změklé máslo a opět chvíli šlehejte.

3. Bílky vyšlehejte ve druhé misce dotuha. Vyšlehané bílky opatrně přidejte do mísy k žloutkům, ke směsi prosijte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojte dohromady. Míchejte rychle, ale opatrně, aby vám těsto neslehlo. Nejlépe vám to půjde, když při míchání budete rukou opisovat pomyslnou osmičku.

4. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 100 °C. Po 10 minutách teplotu zvyšte na 140 °C a pečte dalších 50 minut. Dort před vyjmutím z trouby nezapomeňte zkontrolovat dřevěnou špejlí. Měla by z těsta vyjít čistá, bez drobečků. Korpus nechte ve formě zcela vystydnout.

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny

5. Ve zchladlém korpusu vydlabte prostor pro banány. Nejprve si nožem nařízněte hranici kolem celého korpusu asi 1,5 cm od okraje. Dávejte pozor ať dort neproříznete až na dno, dno musí také zůstat 1,5 cm hluboké. Poté vidličkou korpus vydlabejte. Vydlabaný korpus ale nevyhazujte ani neujídejte. Prsty nadrolte těsto na drobky a dejte stranou, budete je potřebovat na dokončení krtkova dortu.

6. Nyní si připravte krém. Čokoládu nožem nasekejte na drobno. Obě smetany vyšlehejte do tuha a na závěr do tuhé šlehačky vmíchejte vařečkou nebo gumovou stěrkou připravené čokoládové kousky.

7. Přišel čas na finální složení celého veledíla. Vezměte si vydlabaný korpus a naplňte jej cca 2 cm vysokou vrstvou krému. Krém uhlaďte a na něj poskládejte oloupané banány. Banány jemně zamáčkněte a přikryjte je další vrstvou krému. zbytek krému navrstvěte do tvaru krtince a pěkně ho uhlaďte. Pokud vám zbyla šlehačka, můžete potřít trochu i boky dortu. Na závěr celý dort posypejte nadroleným korpusem a jemně drobky přimáčkneme, aby se vám nesypaly okolo.

8. Připravený dort nekrájejte hned, nechte ho v lednici zatuhnout, v ideálním případě několik hodin.

Není vám postup přípravy krtkova dortu jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak tento dezert připravit.

Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec

Neplecha na plechu

Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Témata: Recepty, Naše tipy, Výživa a stravování, dort, František Lorenc, Žloutek, Korpus, František, Poznávání, Dom, Lorenc, Krém, Banán, Šlehačka, Těsto, Františka
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily
Víchová Tereza
Porod
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie