Maminka.czTěhotenství

Krvácení v těhotenství

Dita Mrázková 29.  11.  2010
Krvácení v těhotenství
Ne vždy bývá průběh všech tří trimestrů hladký. Záněty, infekce nebo špatné uhnízdění oplodněného vajíčka – to vše může způsobovat krvácení, jež není radno podceňovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. trimestr

Mimoděložní gravidita

Způsobuje silné krvácení doprovázené bolestí v pánevní oblasti, většinou na jedné straně. Vajíčko se uchytí na nesprávném místě a embryo postupně odumírá. Velkým rizikem je prasknutí vejcovodu a následné vnitřní krvácení ohrožující život.

MUDr. Hourová: Jedná se o jeden z nejzáludnějších a nejobávanějších nálezů. Bolest či kolapsový stav mohou být až pozdním příznakem. Proto se při použití gravitestu a neprokázání těhotenství v děloze musí tato diagnóza vždy vyloučit!

Hrozící nebo probíhající potrat

Žena v tomto případě pociťuje silné křeče v podbřišku, které mají za následek odchod krevních sraženin z těla. I zde je potřeba ihned navštívit ordinaci lékaře.

MUDr. Hourová: Prvně je nutné provést ultrazvukové vyšetření a zjistit, zda plod stále prosperuje (ověřit velikost, srdeční akci, její přítomnost a frekvenci). Z vlastní praxe musím konstatovat, že určitě výrazně méně než v 50 % se skutečně jedná o hrozící potrat. Pacientka musí nastoupit klidový režim, dodržet alespoň dočasnou pohlavní abstinenci a užívat podpůrnou medikamentózní terapii. O abortu jinak hovoříme do 24. týdne gravidity, kdy vyvíjející se plod váží většinou kolem 500 g.

Molární těhotenství

Jde o stav, kdy se místo embrya v děloze vytvoří pouze shluk buněk hroznovitého tvaru a vysoký nárůst chloriového gonadotropního hormonu (hCG).

MUDr. Hourová: Tato gravidita vzniká již patologickým oplodněním, například jednoho vajíčka dvěma spermiemi. Jedná se o chorobu choria (placenty). Může při ní docházet i k nepravidelnému krvácení. Těhotenství se pak musí ukončit revizí a důkladným histologickým vyšetřením, neboť bohužel existuje i jeho zhoubná varianta, tzv. choriokarcinom.

Čtěte také: Zakalená plodová voda - důvod k panice?

Další možné příčiny

Může jít třeba o záněty děložního hrdla. Rozhodně nepodceňujte ani vaginální infekce a sexuálně přenosná onemocnění, jako jsou chlamydie, kapavka nebo herpes.

2.–3. trimestr

„Problémový“ chorion

Krvácení v tomto případě nastává, když se v děloze nepravidelně „ukotví“ placenta, nebo se naopak začne předčasně odlučovat. To celé doprovází silná ostrá bolest břicha.

MUDr. Hourová: Když se chorion dotýká vnitřní branky (tedy ústí kanálu děložního hrdla), mluvíme o vcestné placentě částečné, jestliže ji centrálně překrývá, hovoříme o centrální vcestné placentě, která je vždy velmi riziková, a porod ukončujeme císařským řezem. Nízko uložený chorion se často může růstem dělohy „vytáhnout“ do normální pozice na konci třetího trimestru. Když není krvácení tak silné, hradíme krevní ztráty, pečlivě kontrolujeme stav plodu a snažíme se těhotenství udržet.

Riziko abortu

Potrat je sice v období 2.–3. trimestru méně častý než v prvních třech měsících gravidity, i tak se ale bohužel může objevit.

MUDr. Hourová: Nejčastější příčinou bývá úraz, vysoký krev tlak, preeklampsie, choroby ledvin, onemocnění dělohy –myomatóza nebo její extrémní rozepnutí při výrazném zmnožení plodové vody. Terapie závisí na velikosti odloučené části, síle krvácení a také celkovém stavu nastávající maminky i plodu.

Předčasný porod

Krvácení v období mezi 24.–37. týdnem těhotenství způsobuje většinou předčasný porod plodu, ten se mimoto projeví obvykle také pravidelnými kontrakcemi, tupou bolestí zad nebo odtokem plodové vody.

MUDr. Hourová: V tomto případě je nutná hospitalizace, další postup závisí na stavu dítěte. Snahou je oddálit porod nezralého plodu. Každý den navíc je dobrý!

Odtok hlenové zátky

Ta uzavírá děložní hrdlo a chrání je tak před průnikem bakterií. Při jeho otevírání se před porodem se tato zátka uvolňuje a odchází pochvou ven. Obvykle má formu řidšího hlenu, který je bezbarvý nebo v sobě obsahuje malou příměs krve.

Jakékoli krvácení nebo špinění v těhotenství vždy raději konzultujte se svým lékařem. Předejdete tak ohrožení plodu i sebe. A kdo by si nechtěl očekávání přírůstku užít bez vážnějších komplikací?

Čtěte také: Zakalená plodová voda - důvod k panice?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Vaginální infekce, Kolapsový stav, Ohrožující život, Krvácení, Kapavka, Nepravidelné krvácení, Hrozící potrat