Maminka.czTěhotenství

Krvácení v těhotenství: Jaké jsou příčiny? A kdy se nechat vyšetřit? Zeptali jsme se gynekoložky

Michaela Láchová 14.  3.  2024
Těšíte se ze dvou čárek na testu, a najednou bum. Špinění, nebo dokonce krvácení je něco, co v křehkém období těhotenství na radosti z očekávaného miminka rozhodně nepřidá. Jak byste měla postupovat? Kdy navštívit lékaře neprodleně, a kdy naopak zvolit vyčkávací taktiku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Může to být v podstatě banalita. Ale taky nemusí. Důvodů, kvůli kterým můžete v těhotenství špinit nebo krvácet, je spousta. A jak potvrzuje gynekoložka MUDr. Martina Zachová, je to velmi častý důvod návštěvy nastávajících maminek v ordinaci gynekologa mimo plánované preventivní prohlídky.

VIDEO: Vyšetření v těhotenství

„Hodně záleží na tom, v jaké fázi těhotenství špinění nebo krvácení probíhá. Nemusí znamenat nic, ale i velký problém. Já sama jsem měla během těhotenství výhodu v tom, že jsem si v ordinaci mohla udělat ultrazvuk a v podstatě hned jsem zjistila příčinu. Ta se totiž bez vyšetření odhalit nedá,“ podotýká lékařka. I proto je podle jejích slov naprosto zásadní řešit každé špinění či krvácení s lékařem.

Hlavně nepanikařit!

Vzpomínám si na sebe. Špinila jsem v počátcích obou svých těhotenství a nervy byly na pochodu. Těžko se mi přijímaly rady typu, že pouze životaschopné embryo se udrží. Ať si vzpomenu na Darwinovu teorii a kdesi cosi a nechám to jednoduše osudu… Pravdou je, že stresování nepomůže ani vám, ani miminku. Vím, těžko se to v praxi uplatňuje. Ale někdy pomůžou ke zklidnění paniky čerstvý vzduch, hluboký nádech a výdech. „Plno maminek přichází do ordinace vyděšených. Mám pocit, že od té doby, co jsem sama mámou, to s nimi ještě více prožívám, ještě více se do nich dokážu vcítit,“ říká gynekoložka. Špatné zprávy se ani těm nejzkušenějším lékařům samozřejmě neoznamují snadno, ne při každém zašpinění nebo zakrvácení je to ale čeká.

Jste těhotná a krvácíte? Nepanikařte! Víme, co v takové chvíli dělat

Na trimestru záleží

V prvním trimestru můžou být případné potíže způsobené uhnizďováním embrya. Zakládá se placenta a všechny procesy, které v těle probíhají, se mohou na lehkém špinění nebo zakrvácení podílet. Lékař vás pak pravděpodobně uklidní, dá vám léky na podporu zpevnění cévní stěny, popřípadě na hormonální podporu.

Stejně tak ale může jít o počínající potrat, bohužel. Nezdržujte se absolutně žádným googlováním, protože na internetu rozhodně odpověď nenajdete, akorát vás to může ještě víc rozhodit. Odpověď vám dá jen váš lékař, jakmile vás vyšetří. A to je to zásadní, co byste měla udělat. Domluvit se s ním, ideálně předem po telefonu, kdy ho můžete navštívit.

Ani počínající potrat ale nemusí provázet bolesti v podbřišku, jak si mnohé ženy myslí. V prvním trimestru, na rozdíl od toho druhého nebo třetího, není většinou důvodem k tomu, abyste volala 155, protože potrat v počátcích těhotenství ženy v drtivé většině neohrožuje, i když je pro většinu z nich nesmírně smutným obdobím. Počátky těhotenství probíhají zkrátka v duchu „buď – nebo“.

Když jde o čas

S pokročilejším těhotenstvím už je situace jiná. I tady bohužel může špinění či krvácení přijít, i když není tak časté. Obzvlášť druhý trimestr bývá pro maminky vyloženě za odměnu. V ruce máte těhotenskou průkazku, konečně pominuly nevolnosti a bříško se vesele kulatí. Pokud vás v tomto období právě špinění nebo krvácení zastihne, je na místě vyhledat lékaře co nejrychleji, aby mohl případně přispět k záchraně vašeho nenarozeného miminka.

Velmi často může být příčinou odlučující se placenta. Obvykle pak nastávající maminky zůstávají na pozorování v nemocnici, kde jim pravidelně provádějí ultrazvuk. Pokud se děložní hrdlo už připravuje k porodu, může se objevit špinění nebo krvácení třeba po sexu či větší fyzické námaze. I v tomto případě je lepší konzultace s odborníkem, většinou se ale nemusíte zneklidňovat. Naordinujte si odpočinek a nechte se opečovávat, protože už zanedlouho budete držet v náručí svůj vytoužený poklad. A ten potřebuje hlavně klidnou a vyrovnanou mámu!

Když očistky překvapí. Co je ještě v normě? A na co se připravit po císařském řezu?

Jak poznám, o co jde?

  • Špiněním označujeme lehké krvácení z pochvy, které má ale spíš tmavší, nahnědlou barvu. Je velmi podobné počátkům menstruace.
  • V těhotenství vás může překvapit i silnější výtok. Pokud není svědivý, nepálí, nezapáchá nebo nezpůsobuje podráždění, není třeba ho nijak řešit. V opačném případě ale navštivte svého gynekologa, který případně vyloučí infekci.

ROZHOVOR:

MUDr. Michaela Benešová, gynekolog porodník, Oblastní nemocnice Příbram, nemocnicepribram.cz

Příčin, ze kterých může žena v těhotenství krvácet, je mnoho. Dá se říct, jaké jsou ty nejčastější?

Hodně záleží na tom, v jakém období těhotenství špinění či krvácení přichází. V časném těhotenství, tedy zhruba do 13. týdne, to nejčastěji bývá hrozící potrat nebo neprosperující těhotenství, třeba mimoděložní, což je závažná komplikace. Pak krvácení v pozdější graviditě, to se nejvíce obáváme předčasného odloučení placenty, což může skončit i fatálně. V pozdější fázi mohou být i další příčiny, které nejsou tak závažné.

Krvácení z otevírajícího se čípku může být prvním projevem hrozícího předčasného porodu. Žena v tomto případě nemusí vyloženě krvácet, spíš nenápadně špinit. I to může být prvním náznakem, že se otevírají porodní cesty. Vždy je potřeba ženu vyšetřit, protože možných příčin je opravdu mnoho.

Existuje nějaká prevence, jak špinění nebo krvácení zabránit?

Zásadní je nepodcenit žádné krvácení ani špinění. Pokud je těhotná riziková, musí být opatrnější, třeba ve sportu nebo při sexu. S každým špiněním je ale obecně lepší zajít ke gynekologovi, který stanoví konkrétní příčinu.

Když žena žádné potíže nemá, je zapotřebí se nějak výrazně omezovat třeba ve cvičení?

Určitě ne. Samozřejmě s ohledem na bříško, tedy v prvním trimestru je potřeba se vyhnout posilování břicha a vyloženě silovým sportům. Jinak obecně kardio a veškeré aktivity, které byla žena zvyklá dělat před těhotenstvím, jsou naopak prospěšné. Je ale dobré vyhýbat se sportům, u nichž by mohlo dojít k nějakým zraněním, jako jsou jízda na koni nebo lyžování.

Jednou z příčin krvácení může být i syndrom mizejícího dvojčete. Jak se řeší, když toto lékař diagnostikuje?

Jde o situaci, kdy dojde k zániku jednoho z původně dvou plodových vajíček v časných fázích těhotenství. Může se to projevit krvácením, ale taky vůbec nemusí. Ve valné většině případů dojde ke spontánní resorbci zaniklého dvojčete, přičemž druhé těhotenství pokračuje normálně dál. Situace většinou nevyžaduje lékařský zásah, jen pravidelnou kontrolu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Miminko, Mateřství, Rodiče, Tipy a rady v těhotenství, internet, Potrat, Příbram, Špinění v těhotenství, Gynekoložka, Trimestr, Příčina, Martina Zachová, Darwin, Gynekolog, Lékař, Špinění, Krvácení, Banalita, Zdraví na Heureka.cz