Maminka.czHry pro děti

Krvavé koleno, Honzo, vstávej, cukr, káva... Pamatujete si ještě pravidla těchto her? Naučte je vaše děti

Simona Procházková kog 2.  4.  2022
Pět slepičích, třetí hodina odbila, lampa ještě svítila… Že vám to nic neříká? Vašim ratolestem tutově také ne. Přitom některé z těchto her určitě mnozí jako malí hráli s kamarády pořád dokola. Ke štěstí tehdy stačily kus gumy, křída, balon nebo placaté kamínky. Schválně – vzpomínáte si na některou hru?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se vám vybaví, když se řekne krvavé koleno? Nebo cukr, káva, limonáda... Určitě si tyhle hry pamatujete z dětství (pokud jste vyrůstali v osmdesátkách, tak určitě), protože neodmyslitelně patřily snad ke všem dětským partám. Stačil plácek nebo dvorek a o zábavu na celé odpoledne bylo postaráno. Zkuste s nimi seznámit své potomky, je to skvělý tip na venkovní zábavu na zahradě nebo během procházky na louce někde u lesa. Pravidla jsou jednoduchá a nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky.

VIDEO: Maminka podcast: Jak učit děti vnímat své tělo zdravě? Psycholožka radí

Cukr, káva, limonáda

Šlo o velmi populární hru s jednoduchými pravidly. Možná ji vaše děti stále ještě hrají, schválně se jich zeptejte. A jak že se hrála? Tady byl důležitý hlavně prostor. Jeden z hráčů se k ostatním otočil zády a na poměrně velkou vzdálenost křičel: „Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum.“ Mezitím ostatní děti běžely směrem k němu. Při zvolání slova „bum“ se rychle otočil a pohlédl na spoluhráče. Ti museli ztuhnout a nehýbat se. Kdo se pohnul, musel zpátky na začátek. Pravdou je, že v této hře se mnohdy upřednostňovaly osobní sympatie.

Skákání gumy

Gumu budou znát především Husákovy děti, ale nevyhnula se ani mladším ročníkům. Princip byl jednoduchý – stačilo vzít kus jakékoli pevnější gumy, třeba od tepláků, a svázat ji dokola. Dva se postavili čelem proti sobě, gumu si natáhli kolem nohou a třetí měl za úkol skákat danou sestavu. Začínalo se s gumou u kotníků, postupně šla guma výš a výš, až skončila třeba i u pasu. Ti nejlepší si troufli i na výskoky v úrovni žeber. To byl, panečku, tělocvik.

Hry pro děti: 6 nápadů, jak se můžou doma vyřádit

Honzo, vstávej

Pět slepičích, tři sloní, osm mravenčích. Vybavujete si tuto hru? Hrála se tak, že jeden z hráčů si stoupl proti ostatním, otočil se zády a postupně je vyvolával hláškou: „Honzo, vstávej!“ Hráč naproti němu se zeptal: „Kolik je hodin?“ A on řekl právě například: „Čtyři čapí.“ Dotyčný pak musel předvést chůzi čápa a udělat tak čtyři kroky k němu. Povel „pět žabích“ zase znamenal předvést pět poctivých výskoků z podřepu. Kdo se první dostal k vyvolávači, vyhrál. Už tušíte, proč za našich mladých let nebylo zdaleka tolik školáků s nadváhou? Je to snadné, byli jsme pořád v pohybu. A bavilo nás to celé dny.

Skákání panáka

Další oblíbená skákací hra. Stačilo vyhledat rovný plácek před školou, nakreslit křídou panáka s očíslovanými políčky, najít kamínek na házení a mohlo se začít skákat. A jaká byla pravidla? Na první políčko hodit kamínek, to přeskočit a po jedné noze proskákat ostatní políčka. V místě, kde měl panák ruce, tedy dvě políčka vedle sebe, se skočilo roznožmo – oběma nohama současně. V hlavě totéž, ale s otočkou a skákalo se zpět. Políčko s kamínkem se přitom přeskočilo a kamínek se sebral. Kdo udělal chybu, tedy skočil na čáru nebo na políčko s kamínkem, musel pustit dalšího. A tak pořád dokola.

10 podomácku vyrobených hraček a her, které vás naladí na jaro

Házení žabek

Oblíbená zábava hlavně kluků a jejich tatínků. A o co vlastně šlo? Abyste mohli dělat žabky, museli jste nejdříve nasbírat spoustu placáků, tedy plochých kamenů. Pak stačilo zajít k rybníku nebo k řece a házet kameny ve správném úhlu do vody tak, aby se od hladiny opakovaně odrážely a skákaly jako žabky. Tyto skoky se pak počítaly. Většinou se daly spočítat na prstech jedné ruky. Větší machři se dostali i přes číslo pět. Světový rekord drží podle Guinnessovy knihy rekordů Američan Kurt Steiner, který jich hodil 88. Ten asi tatínkové nepřekonají, ale tuto hru by u vody oprášit mohli, co říkáte?

Školka

Pamatujete, milé maminky? Pokud házení žabek bylo oblíbenou klučičí hrou, školku hrály hlavně holky. Dlouhé chvíle jsme si krátily házením míče o stěnu domu. Mezi hozením a chycením míče se musely plnit různé úkoly. Začínalo se tak, že se míč hodil o zem, udělala se otočka a míč se zase chytil. Postupně se úkoly ztěžovaly. Házelo se pod levou i pravou nohou nebo se mezi chyty tleskalo před tělem i za tělem. Skvělý trénink pro budoucí basketbalistky či volejbalistky. Ovšem školka se hrála i se švihadlem.

Oblíbené RETRO hračky minulého století! Podívejte se, co bylo pod vánočními stromečky před rokem 1989

Krvavé koleno

Trochu bizarní hra s děsivým názvem, ale v podstatě šlo o klasickou hru na honěnou. Jen se u ní vyprávěl strašidelný příběh. Jedno z dětí bylo Krvavé koleno, s dalším kamarádem se domluvilo, v kolik hodin začne chytat ostatní děti. Pak začaly děti chodit dokola a odpočítávat čas slovy: „První hodina odbila, lampa ještě svítila, druhá hodina odbila, lampa ještě svítila.“ V domluvenou hodinu Krvavé koleno vykřikne: „Lampa zhasla!“ A začne honit ostatní děti, koho chytne, stane se novým Krvavým kolenem. Přiznejte se: hráli jste si na Krvavé koleno?

 

 

Témata: Děti, Rodina, Školák, Praktické rady, Děti a sport, Hry pro děti, Rodina a vy, Káva, Naše tipy, Cukr, Pohyb, pravidla, sloni, Gumy, Panák, Lampa, Políčko, Limonáda, Osmdesátka, Hon, Hazel, Guinness, Kamínek, Basketbal, PRÁV, Káva na Heureka.cz