Maminka.czDěti a jídlo

Kukuřičné lupínky by děti moc jíst neměly. V čem je zrada?

wall 21.  10.  2020
Dáváte dětem kukuřičné lupínky, protože vám přijdou ze všech cereálií skoro nejvhodnější, jelikož nejsou moc sladké? To je pravda. Bohužel, jsou moc slané. Obsahují více soli než kritizované tavené sýry nebo některé párky. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kukuřičné lupínky sice skutečně nejsou tak sladké jako třeba čokoládové snídaňové kuličky, ale bohužel platí, že aby měly nějakou chuť, o to více je v nich soli. Jak říká Karolína Hlavatá, odbornice na výživu z iniciativy Vím, co jím, právě kombinace sice menšího množství cukru, ale většího množství soli způsobí, že nám i dětem chutnají. 

"Běžně obsahují 2,2 gramu soli na 100 gramů výrobku, což je stejně jako nejslanější tavené sýry nebo párky," doplňuje odbornice na výživu s tím, že takové množství soli je pro děti nezdravé. Přímo zatěžuje ledviny, a navíc si kvůli tomu dítě odmalička zvyká na zbytečně vysoký příjem soli. Nové výzkumy přitom ukazují, že je to právě slaná chuť, která zvyšuje chuť k jídlu, a tak i sklony k obezitě. 

Na kukuřičné lupínky jsme se před časem zaměřili v rámci hodnocení snídaňových cereálií ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím. V čem ještě může být problém vedle příliš slaných lupínků? Například v plněných cereáliích, protože často obsahují množství tuku, často navíc ne příliš kvalitního. 

50 originálních svačin, které zaujmou i vytrvalé nejedlíky
Dejte miminku jídlo do ruky! Víte, co je BLW? A co na něj lékaři?
Témata: Video, Výživa a stravování, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Kukuřičný lupínek, Zrada, Odbornice, Moc, Chuť, Karolína Hlavatá, Sůl, Děti, Množství, Párky, Cereálie, Sýr