Maminka.czVýživa a stravování

Kulinářský výlet do Německa

Johana Křížková 27.  1.  2016
Kuchyně našich západních sousedů má mnoho společného s tou naší. Nechybí maso, kořenová zelenina ani kysané zelí. Nechte se inspirovat recepty z různých koutů Německa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Severoněmecká krevetová polévka 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 1 cibule, 2 mrkve, 2 brambory, 1 lžíce másla, 120 ml suchého bílého vína, 800 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, citronová šťáva, 300 g předvařených krevet, kerblík na ozdobu

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Mrkev a brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vínem.

Nechte krátce redukovat, přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte polovinu smetany, dochuťte solí a pepřem a zakápněte citronovou šťávou.

Zbylou smetanu vyšlehejte. Krevety orestujte na troše oleje, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s krevetami, šlehačkou a kerblíkem. 

Klepněte pro větší obrázek

Zelné závitky z Allgäu 

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky + na podsypání, 3 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, máslo na vymazání a na potření; Náplň: 1 cibule, 1 jablko, 1 lžíce másla, 200 ml suchého bílého vína, 600 g kysaného zelí, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 2 kuličky nového koření, 1 lžička mletého kmínu, sůl a pepř

Na vál odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce, přidejte olej a sůl. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat.

Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli. Jablko zbavte slupky a jádřince a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte jablka a chvíli restujte. Zalijte vínem a přidejte okapané zelí spolu s kořením. Dochuťte solí a pepřem a asi 30 minut duste na mírném plameni. Vyjměte bobkový list a kuličky koření a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Těsto vyválejte a nakrájejte na pruhy asi 30 x 50 cm. Na část každého naneste vyždímanou náplň, zarolujte, nakrájejte na špalíčky a skládejte do vymazané zapékací mísy. Nakonec potřete máslem a pečte 30 až 40 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Do náplně můžete pro zahuštění přidat dvě menší rozmačkané vařené brambory

Drážďanské tvarohové kobližky 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 50 g rozinek, 6 lžic tuzemáku, 800 g brambor typu B, C, sůl, 100 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 60 g krupicového cukru, 2 lžičky citronové kůry, 250 g měkkého tvarohu, 30 g másla skořicový cukr na posypání, jablečné pyré k podávání 

Rozinky namočte do vlažného tuzemáku. Brambory omyjte a ve slupce uvařte doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, vejce, špetku soli, cukr, citronovou kůru a tvaroh a nechte 20 minut odležet. Rozinky slijte (tuzemák použijte třeba do čaje) a vmíchejte do těsta.

Pomoučněnýma rukama tvarujte placičky, smažte je v oleji, nechte okapat na papírové utěrce a posypejte skořicovým cukrem. Podávejte ideálně s jablečným pyré. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí hrudí se zelenou frankfurtskou omáčkou 

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kg hovězího hrudí, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky, celého pepře, sůl a pepř, 500 g brambor typu B, 2 hrsti čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, kerblík, řeřicha, brutnák aj.), 3 vařená vejce, 1 šalotka, 250 g zakysané smetany, 150 g bílého smetanového jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, krupicový cukr

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Maso opláchněte a spolu se zeleninou a kořením vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené, osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu z hladiny a na mírném plameni vařte asi 2 hodiny.

Mezitím oloupejte brambory, překrájejte je a vařte v osolené vodě 20 až 25 minut doměkka. Bylinky operte, osušte a nasekejte najemno. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku očistěte a nasekejte najemno. Smíchejte v misce s vejci, bylinkami, kysanou smetanou a jogurtem. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Měkké maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými bramborami, bylinkovou omáčkou a trochou teplého vývaru. 

Klepněte pro větší obrázek

Zadělávané fava fazole s uzeným 

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 800 g uzeného bůčku, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky jalovce, 400 g mražených fava fazolí, sůl, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml masového vývaru, 2 lžíce zakysané smetany, pažitka na ozdobu 

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo zcela ponořené, přidejte bobkový list, hřebíček, pepř a jalovec a duste asi hodinu na mírném plameni. Fazole asi 4 minuty povařte v osolené vodě, sceďte a propláchněte. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a na másle orestujte dosklovata. Zaprašte moukou a chvíli restujte, zalijte chladným vývarem a asi 10 minut povařte.

Ke konci vmíchejte smetanu a fazole, dochuťte solí a pepřem. Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a pokrájejte. Podávejte se zadělávanými fazolemi posypané pažitkou.

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Místo zakysané smetany se dá do omáčky použít také smetana na vaření. 

Foto: Profimedia.cz, shutterstock.com

Témata: Výživa a stravování, Kam s dětmi, Časopis F.O.O.D., Maminka cestuje, Hřebíček, Citronová šťáva, Uzené maso, Pažitka, Kysané zelí, Šalotka, Kreveta, Kůl, Tuzemák, Vařený brambor, Frankfurt, Skořicový cukr, Nové koření, Výlet, Tyčový mixér, Jablečné pyré, Petrželka, Bobkový list