Maminka.czPlavání s dětmi

Kurz plavání s nejmenšími: Je dobré začít v zimě? Sladká, nebo slaná voda?

Simona Procházková 18.  11.  2018
Skupinové lekce plavání pro kojence a batolata jsou dnes hodně populární, a pokud přemýšlíte, zda se přihlásit, neváhejte. Pobyt ve vodě děti milují a přináší jim řadu zdravotních benefitů, například odolnější imunitu a lepší spánek. Co je dobré vědět a na co se vyplatí dávat pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výsledky vědeckých průzkumů z celého světa se shodují, že pravidelné plavání dětí přispívá k jejich lepšímu zdraví. Konkrétně podle australských vědců jsou tyto děti otužilejší, méně je trápí nemoci dýchacích cest, kožní choroby i záněty středního ucha.

Společný pobyt ve vodě bude navíc zábavným a úžasným zážitkem pro vás i vašeho drobečka. Budete si ještě blíž a posílíte hravou formou vzájemné pouto. Kromě dobré nálady, kterou miminkům přináší, jde do jejich prvních narozenin o jednu z mála komplexních pohybových aktivit, kterou můžete spolu podnikat. Dítě navíc získá přirozeným způsobem již v takto raném věku pozitivní vztah k vodě, a zvýšíte tím pravděpodobnost, že se naučí dříve plavat. „Cílem kurzů kojeneckého plavání není naučit miminka či batolata plavat, ale dopřát jim, aby získala pozitivní vztah k vodě, osvojila si správnou techniku dýchání a připravila se na budoucí výuku plavání, která obvykle začíná mezi čtvrtým a pátým rokem,” říká lektor Michal Červinka z týmu Aquaswim Aquapalace Praha.

Kdy můžete začít?

S pravidelným plaváním dětí můžete začít již po zahojení pupíku, tedy zhruba v osmi týdnech věku (v tomto případě jde o tzv. vaničkování, které probíhá buď v plaveckém klubu, nebo je možné také v domácím prostředí). Do skupinového kurzu v bazénu doporučují pediatři začít docházet s kojencem až od půl roku věku, kdy už má za sebou základní povinná očkování. Společné plavání přináší celou řadu výhod, mezi které patří zejména podpora psychomotorického vývoje, zlepšení koordinace i hrubé motoriky. Děti se navíc postupně otužují, takže se posiluje jejich imunitní, srdeční i cévní systém a zvyšuje celková odolnost organismu. „Díky plavání děti komplexně lépe prospívají, zlepšuje se jejich trávení, prohlubuje spánek a posiluje chuť k jídlu. Pohyb ve vodě napomáhá také k odstranění a prevenci nedostatků a vad držení těla,” vysvětluje Michal Červinka.

Utonout lze i v pár centimetrech vody: 10 zásad bezpečného koupání

Vyberte kvalitní klub

Čeho je důležité si všímat a jaké informace si předem zjistit, než investujete nemalou finanční částku a přihlásíte se do kurzu? „Doporučuji vyzkoušet si ukázkovou lekci zdarma nebo využít výhodné storno podmínky prvních lekcí. Množství dětí by mělo vždy odpovídat velikosti bazénu. Aby se instruktorka mohla plně věnovat každému, měla by mít skupinka dětí maximálně osm účastníků. O úrovni plaveckého klubu hodně napoví i pomůcky, které se při výuce používají. Měly by být rozmanité a neopotřebované, aby dětem dobře sloužily a zároveň se jim i líbily,“ zdůrazňuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Plavecký klub by měl mít také dostatečně širokou nabídku náhradních hodin a změn. Zjistěte si, zda ve vámi vybraném zařízení je případně možný přesun termínu lekce i v průběhu kurzu.

Slaná, nebo sladká voda?

Tuto otázku řeší spousta rodičů. Bazény určené pro kojenecké plavání podléhají přísným hygienickým normám, a pokud se provozovatel pečlivě a zodpovědně stará o kvalitu vody, obě varianty jsou pro mrňousky vhodné. „Normy nepřipouští v České republice bezchlorovou úpravu vody. Ve slané vodě se sůl elektrolýzou rozkládá na chlor a vzniká tak dezinfekce. Velmi zjednodušeně napsáno: Na anodě elektrického článku se vylučuje chlor a na katodě sodík, který se rozpouští do vody. Ve výsledku je situace stejná jako při dávkování jakéhokoli chlorového přípravku, kdy vzniklý volný chlor reaguje s nečistotami a vzniká chlor vázaný se všemi nepříjemnými jevy,“ uvádí Štěpánka Štrougalová.

„Plena při plavání děti omezuje,“ říká instruktorka kojeneckého plavání

Jak probíhá lekce?

Speciálně vyškolení instruktoři se s dětmi a rodiči zpravidla v úvodu hodiny přivítají říkankami či písničkami, které průběžně provázejí a zpestřují celou lekci. Následně se trénují a opakují známé plavecké polohy. Po správném zvládnutí základních dovedností přichází na řadu další cvičení a výuka nových prvků, případně základy potápění. V kurzech pro batolata se již zařazují například i skoky ze sedu a ze stoje. Lekce probíhají formou hry, aby byly zábavné a pestré pro děti i jejich dospělý doprovod.

Plavat i v zimě? Rozhodně!

„Plavání v podzimních a zimních měsících vřele doporučuji. Pokud si ovšem budete vybírat kurz, určitě se ubezpečte, že nedílnou součástí bazénu je i herna pro děti – ta je totiž nezbytná kvůli správné aklimatizaci po lekci plavání. Pokud po plavání dodržíte nutné rituály, přesvědčíte se, že plavání je velmi příjemnou formou otužování právě v období nejčastějších nachlazení,“ říká MUDr. Karel Bečka.

Po plavání nepospíchejte s dítětem hned ven, dopřejte si půlhodinku až hodinku na aklimatizaci. Součástí většiny plaveckých klubů bývá kavárnička s herničkou pro nejmenší. Dejte si čaj nebo kávu, potomkovi nabídněte svačinku a nechte ho pohrát si v příjemně vyhřátém prostoru. Jeho organismus tak bude mít čas přizpůsobit se teplotním změnám a přechod do venkovního prostředí pro něj nebude představovat takový šok. A pozor, dbejte také na správné vysušení uší. Postačí lehce vysušit zevní ucho okrajem látkové plínky nebo smotkem buničiny. Odcházet byste neměli bez čepičky.

Jak manipulovat s miminkem a neublížit mu? A už jste zkoušeli vaničky?
Vaničkování: Plavejte už s miminkem
Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

 

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Sport, Psychomotorický vývoj, Plavání s dětmi, kurz, Kojenecké plavání (poradna), Dýchací cesta, Instruktorka, Dobrý spánek, Raný věk, Dobré zdraví, Sla, Štěpánka Štrougalová, Úžasný zážitek, Čtvrtý rok, Mrňous, Střední ucho, Společný pobyt, Praha, Plavecký klub, Celková odolnost, Zac, Nedílná součást, Sport na Heureka.cz