Maminka.czZdraví

Kvasinkovou infekcí mohou trpět i malé holčičky. Jak ji poznáte a kdy jít k lékaři?

S vaginální kvasinkovou infekcí se většina žen potká alespoň jednou, spíše však vícekrát za život. Věděli jste však, že tato nepříjemná infekce může trápit také úplně malé holčičky, a dokonce batolata? Přečtěte si, jak se projevuje a jaká je její léčba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Onemocnění kvasinkovou infekcí není v dětském věku úplně časté, ale také není výjimečné. Objevit se může například po léčbě antibiotiky, při zánětu močových cest, ale také při cukrovce.

VIDEO: Podcast Maminka - Alergie na pyl

Občas se může stát, že si dítě při utírání stolice stěžuje na štípání. Původcem může být plísňové onemocnění, které se šíří z trávicího traktu na genitálie. Pokud ještě dítě nemá zvládnuté utírání po stolici, nezapomínejte ho po vykonání potřeby zkontrolovat a pomoct mu.

Nejčastějším původcem onemocnění je Candida albicans. V pochvě se přirozeně vyskytují různé druhy bakterií, které jsou v rovnováze. Občas se může stát, že dojde k přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek, které mohou způsobit nepříjemné projevy a vyvolat infekci.

Jak se kvasinková infekce projevuje?

Mezi nejčastější projevy kvasinkové infekce patří pálení, štípání a opruzeniny v oblasti genitálií. U malých děvčátek vám může napovědět to, že budou mít větší potřebu se na intimních partiích poškrábat nebo jim bude nepříjemná plena. Kvasinkovou infekci  provází poševní výtok a vedle něj se mezi velkými a malými stydkými pysky objevují bělavé povlaky. Kvasinkový výtok je většinou bez zápachu. 

Strašák jménem vaginální mykóza. Víme, jak s ní zatočit

Jak se kvasinková infekce u dívek léčí?

V případě, že máte podezření na kvasinkovou infekci, obraťte se na dětského gynekologa, který děvčátku provede stěr. Podle výsledků se nasadí vhodná léčba. Někdy stačí jen mastička, jindy je třeba nechat připravit čípky, které se vyrábí "na míru". Vyšetření je šetrné, takže nemusíte mít obavy, že by jím holčička trpěla.

Pozor na plenky i prací prášek

U dětí, které ještě nosí plenky, je třeba dbát na jejich pravidelnou výměnu.  V případě, že používáte látkové pleny, je třeba přemýšlet i nad vhodným pracím prostředkem. Plenky by měly být dostatečně vymáchány.

Pokud chodíte s holčičkou plavat, nezapomeňte ji po plavání v chlorované vodě opláchnout. Schnoucí plavky přispívají k zapařování, pocení, mění přirozené pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. Mokré plavky rovněž svědčí kvasinkám, proto svou holčičku po koupání vždy převlékněte.

Nevhodné je také spodní prádlo z umělých vláken. Každé dítě by také mělo mít vlastní ručník, do kterého se utírá.

Může kvasinková infekce na počátku těhotenství ohrozit zárodek?

Proti kvasinkám pomůže i úprava jídelníčku

Kvasinky se živí sacharidy, proto je dobré také upravit jídelníček. Zejména vynechat jednoduché cukry, bílé pečivo a dopřát si více zeleniny. Pomoct může také zařazení probiotik a prebiotik. Pokud navíc dítě užívá antibiotika, doporučuje se jejich užívání právě s probiotiky. Vhodné jsou také jogurty s probiotickou kulturou.

Případ, že se infekce vrací, může upozorňovat na vážnější onemocnění. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, je třeba o nich informovat lékaře, který provede další podrobnější vyšetření.

Témata: Zdraví, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Děti a nemoci, Gynekologie a porodnictví (poradna), Nemoc, Dětské nemoci, Běla, Antibiotika, Holčička, Výtok, Onemocnění, Malá holčička, Původce, Lékař, Jak, Utírání, Kvasinka, Kvas, Petri, Plenka, Kvasinková infekce, Zárodek, Zdraví na Heureka.cz