Maminka.czTrojčata

Kvůli endometrióze se vzdala naděje na děti, pak přirozeně otěhotněla a porodila trojčata

Vanda Stöckbauerová 4.  5.  2023
Endometrióza je jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti. Že tato diagnóza ale neznamená konec nadějí na vlastní děti, dokazuje brazilská maminka, která ve 42 letech přirozeně otěhotněla. A aby toho štěstí nebylo málo, narodila se jí rovnou trojčata!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřství vstupuje do života žen různými způsoby a někdy hodně nečekaně. Pro Gisele Macedo, account manažerku, která pracuje v oblasti zahraničního obchodu, přišlo překvapení rovnou trojnásobné. Gisele vždycky snila o tom, že bude matkou, ale protože jí bylo už přes čtyřicet a trpěla endometriózou, myslela si, že otěhotnět přirozenou cestou je nemožné. "Už jsem to vzdala," řekla v rozhovoru pro CRESCER.

VIDEO: To jsme my! Pětičlenná rodinka s trojčaty „Základem je domácí řád,“ říká maminka Míša (33)

Operace a za tři měsíce pozitivní test

Tři měsíce předtím, než otěhotněla, podstoupila operaci endometriózy. A její mateřský sen se začal plnit... Začátkem loňského roku překvapeně zjistila, že je těhotná. "V lednu se mi opozdila menstruace a já si udělala test, který byl pozitivní. Nejdřív jsem byla zaskočená, ale řekla jsem to manželovi a měl velkou radost," vzpomíná. V pátém týdnu těhotenství údajně podstoupila první vyšetření. Na ultrazvuku byl viditelný gestační váček a lékař doporučil šťastnému páru, aby se vrátil po dvou týdnech. Během dalšího vyšetření se dozvěděli, že jsou tam srdíčka dvě. "Měla jsem strach, snila jsem o tom, že budu matkou, ale nikdy ne o dvojčatech," svěřila se. Aby těch překvapení nebylo málo, při další kontrole se dozvěděli, že čekají dokonce trojčata!  

Gisele prý měla velmi pečlivou prenatální péči, a to hlavně kvůli diagnostikované trombofilii. Během těhotenství si musela neustále píchat injekce. V závěrečné fázi gravidity musela kvůli zvýšenému tlaku podstoupit císařský řez. Trojčata přišla na svět v 31. týdnu těhotenství. 

První týdny strávily děti v inkubátoru

„Bůh mi ve své nekonečné dobrotě dovolil být v tomto životě matkou a za to jsem mu vděčná. Naslouchal mi a chránil mě, když jsem si myslela, že mě opustil. Vyslyšel všechny mé prosby a dovolil mi, abych ve 42 letech porodila 3 zdravé děti,“ sdílela šťastná maminka na svém Instagramu první dojmy po porodu.

Trojčata, která se narodila 20. července 2022, dostala krásná jména: Giovana, Gabriel a Guilherme. Protože se narodila předčasně, putovala rovnou do inkubátoru. "Když se narodili, ani jsem si je nepochovala," lituje maminka. Stav malého Gabriela byl v té době nejvážnější, protože nebyl schopen dýchat bez přístrojů. Trojčata strávila 48 dní na novorozenecké jednotce intenzivní péče. Pro Gisele to bylo velmi náročné období. "Bylo bolestné vidět své malé děti plné hadiček," svěřila se. Nicméně i toto těžké období se jim podařilo překonat.

Náročná péče o tři děti

Co se týče běžného každodenního života, snaží se trojnásobná maminka zvládat potřeby svých ratolestí a dělí se o své zkušenosti se svými sledujícími. "Jako pro matku trojčat je pro mě největší výzvou postarat se o všechny děti a dát jim to, co potřebují.“

Ačkoli trojnásobná maminka vypadá úžasně, připouští, že je často hodně vyčerpaná. "Ale když vidím, jak se moje děti vyvíjejí, jak s námi komunikují a jak se na nás dívají, vynahradí mi to všechnu únavu. Cítím spoustu lásky," dojímá se. 

Žen s endometriózou stále přibývá. Existuje prevence? Zeptali jsme se gynekologa

Co je endometrióza?

Endometrióza je nejčastější gynekologické onemocnění žen v reprodukčním věku. Buňky endometria (sliznice dutiny děložní) se u nemocných žen nacházejí i mimo dutinu děložní, např. ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní (dokonce mohou být nalezeny i na plicích či mozkových obalech). Endometrium uložené kdekoliv v lidském těle reaguje na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Tyto tkáňové změny pak jsou jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti.

Příznaky: bolesti v podbřišku, bolestivá menstruace, bolestivý pohlavní styk, neschopnost otěhotnění.

Další komplikace: mimoděložní těhotenství, krev v moči, případně ve stolici, pokud se tkáň endometria objeví ve střevě či močovém měchýři, méně často pak pobolívání orgánů umístěných mimo dutinu břišní.

Léčba: v současné době není možné endometriózu plně vyléčit. Díky různým metodám léčby však je možné zmírnit bolesti, chirurgicky odstranit endometriotická ložiska, zabránit návratu příznaků a rovněž zachovat plodnost.

Metody léčby:

konzervativní – ke zmírnění bolesti a redukci či případné regresi ložisek endometriózy jsou obvykle podávány hormonální přípravky a analgetika.

operační – prostřednictvím laparoskopického zákroku lze odstranit endometriotická ložiska, případně rozrušit vzniklé srůsty. Mnohdy se jedná o náročný operační výkon, který by měl být prováděn na specializovaném pracovišti.

Zdroj: Iscare

Témata: Těhotenství, Příběhy, Instagram, Matka, Životní příběh, Plodnost, Menstruace, Trojčata, Endometrióza, Injekce, Míša, Gisela, Diagnóza, Maminka, Bolestné, Nejčastější příčina, Menstruační kalhotky na Heureka.cz