Maminka.czSamoživitelky

Kvůli nedostatku peněz si připadám mnohem víc zranitelná, říká samoživitelka Hanka. Přečtěte si její příběh

Radka Wallerová 20.  5.  2022
Hanka Stuchlíková má tři syny, dva z nich už jsou čerstvě dospělí, nejmladšímu Konrádovi je šest. A říká, že i když má slušný plat, stejně musí mít i druhou práci, aby utáhla výdaje navíc, jako jsou třeba oprava auta nebo návštěva zubaře. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Byla jsem vždycky naivně přesvědčená o tom, že jedeme vše dohromady, ať už jsem vydělávala míň nebo víc než partner. Přišla jsem tím o spoustu peněz, ale nedá se říct, že bych to příště dělala jinak. Šla jsem do dalších vztahů vždycky s důvěrou. Byla to z ekonomického pohledu katastrofa, to nebudu lhát,“ říká s odstupem žena, která za sebou má tři rozvody. A doufá, že stát si časem konečně došlápne na rodiče, kteří se vyhýbají placení alimentů.

Video: Maminka roku 2019 Marie: Chci povzbudit samoživitelky

Když došlo na rozvod, opakovaně ji překvapilo, že skutečné majetkové poměry rodičů vlastně nikdo nezjišťuje, a druhému rodiči tak stačí, aby doložil daňové přiznání, že nevydělává skoro nic. „Soudkyně nad ním zvedne obočí, okomentuje to, že tomuhle nemůže nikdo věřit, ale nic se nestane. Nikdo nechce vidět skutečné náklady na dítě a skutečné příjmy a majetek rodičů. Chápu, že je to těžké a komplikované, ale ztratíte naprosto důvěru v to, že funguje právo a jeho dodržování,“ popisuje ze zkušenosti.

Hanka kvůli rozvodu podobně jako spousta jiných rodičů přišla o čas, který by měla sama pro sebe. Buď u sebe měla děti a snažila se stihnout všechno na ose školka–práce–škola–kroužky–úkoly–domácnost, nebo byly děti u táty a ona doháněla resty v práci nebo domácnosti. Podle ní se běžně stává, že když matka nemá čas ani peníze na to, se o sebe starat, děti nakonec vyrostou a ona bude, s trochu nadsázky, „tlustá, stará šmudla, která o chlapa nezavadí, protože nemá kdy a protože nemůže konkurovat ženám bez závazků“.

Jeden čas doháněla práci po nocích, kdy měla konečně klid nejen na práci, ale třeba i na čtení. Ale velký zápřah se podepsal na jejím zdraví, přišly velké bolesti hlavy, zablokovaná krční páteř, rozjely se jí alergie, jedla buď moc, nebo zase málo, nemohla se soustředit v práci. 

Neblbni, jsi na děti sama 

Podle ní jsou to právě peníze, respektive jejich nedostatek, které do velké míry mohou za to, že si rodiče, kteří zůstali s dětmi sami, připadají tak zranitelní. Doléhá na ně zodpovědnost, mají pocit ohrožení. „Při slučování firmy s jinou, ve které jsem pracovala, s námi nezacházeli dobře.

Příběh tatínka samoživitele: Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO

Kolegové založili odbory, chtěla jsem do toho jít taky, ale jejich šéf mi dal přátelskou radu ,neblbni, jsi na děti sama', což mi sice zachránilo místo, ale měla jsem pocit, že jsem musela udělat kompromis, že jsem se vzdala svých zásad ze strachu z toho, že děti neuživím,“ svěřuje se a dodává: „I když mám slušný plat, musím mít i druhou práci nebo vedlejšáky, abych mohla platit všechny nadvýdaje – za opravu auta, právníka kvůli soudům, zubní implantát.“

Ale těžké je to i s výchovou, protože nemáte s kým sdílet radosti ani starosti. „A není dobré to všechno navalit na případného nového partnera,“ upozorňuje Hanka. Jenže jakmile dítě střídá dvě domácnosti, brzy mu dojde, že každý rodič má jiný přístup. „Co s tím, když například vy s dětmi děláte úkoly, chodíte na logopedii, k zubaři, kopete je do učení a tréninků, ale táta je nechá pařit celé dny na počítači, ke škole se staví laxně? Není fér mít na sobě všechnu dřinu, konflikty, starání se a pak poslouchat, že u táty je to lepší, protože je nechává hrát hry a jíst pizzu.“ 

Pyšná na to nejsem 

Poprvé se Hanka rozváděla, když její dva nejstarší synové sotva začali chodit do školy. Vycítili, že se rodiče rozcházejí, a starost měli třeba o to, s kým zůstane kočka. Hance s sebou rozvod přinesl pocit strašného selhání, který ze sebe nedokázala už nikdy setřást.

„Když to přeženu – víte, že jste dětem zničili dětství a podkopali jim základy do života, jistotu, pocit domova, bezpečí. I když se snažíte být spravedliví, nepomlouvat druhého rodiče, je to rána, která dětem i vám zůstane navždycky. Tahle snaha je zatraceně těžká, a ne vždycky jsem to zvládla tak, že bych na sebe mohla být pyšná. Občas mi ujely emoce, ječela jsem na otce dětí jako hysterka,“ není tahle trojnásobná máma na všechno hrdá.

Rozhodně si ale myslí, že je dobré děti do partnerských vztahů nezatahovat, o druhém rodiči mluvit dobře, chystat dítě v pozitivním duchu, že se s ním uvidí, nevyzvídat, jaké to u táty je. A nevyřizovat si věci přes dítě – někteří rodiče se bojí říct druhému rodiči třeba to, že jedou na dovolenou a chtějí si vzít dítě dřív, tak to nechají na vyřízení dítěti, které se tak stává poslem špatných zpráv.

GALERIE: Byli na dítě sami a jsou na to hrdí! Těchto 5 slavných otců vzalo výchovu do vlastních rukou

„Skvělý byl edukační seminář, na který nám přišla pozvánka od soudu – byla to přednáška pro asi třicet rodičů o tom, co to pro dítě znamená, když se rozvedeme. Psychicky, fyzicky, prakticky. Poslali nám k tomu pak rodičovský plán, který pomůže v tom, aby si rodiče dali dohromady věci, na které budou narážet a ve kterých mohou vznikat konflikty,“ doporučuje všem párům v podobné situaci. 

Některé věci nezměníte 

Ženy podle ní dělají chybu, když se snaží všechno zvládnout samy. „Nebuďte hrdinka. Zkuste poprosit někoho o hlídání, což já sama pořád neumím. Poproste tátu o pomoc s elektřinou, opravami, i když jste hrdá. Půjčte si auto, domluvte si s kamarádkou výlet na chatu, prostě se snažte vystrčit hlavu z toho bahna, ve kterém máte pocit, že jste. Starejte se o sebe. Nepijte a nežerte, a pokud to děláte, dělejte něco pro to, abyste to dělat nemusela,“ radí mámám v podobné situaci.

Sama je vděčná, že ji opakovaně podpořili rodiče, i když s nimi měla občas napjaté vztahy, a nikdy nezapomene kamarádce, že ji u sebe nechala pár měsíců bydlet a pomohla jí oběhat úřady. „Rozvod je podle mých zkušeností válka a boj. Nemusí být, slyšela jsem o tom, ale to musí být oba zenoví mistři a Rothschildové. 

Nedělejte rychlé pohyby, všechno si rozmyslete a proberte to s několika různými lidmi. Každý váš krok má dalekosáhlé následky. A naučte se pracovat s tím, že některé věci nezměníte, že některé věci jsou nespravedlivé a že nad některými nebudete mít kontrolu. Choďte k psychologovi a netvařte se, že jste to dávno překonala,“ říká. Je si jistá svým pohledem – podle ní má smysl zvážit i společnou terapii s bývalým partnerem. 

Témata: Časopis Maminka, Psychika, Ošetřovné, Domácnost, Rodiče, Mateřská, Peníze, Finance, Sam, Rodičovský příspěvek, Alimenty, Přídavek na dítě, Bydlení, Samoživitelky, Příspěvky na děti, odbory, Oprava, Marie, Zubař, Rozvod, Samoživitelka, Konrád, Děti