Maminka.czŠtítná žláza

Kvůli štítné žláze jsem mohla přijít o miminko. Lékařka na problém přišla v těhotenství

Simona Procházková 25.  5.  2021
Vůbec žádné potíže ani podezřelé zdravotní komplikace, přesto se Zuzaně ze dne na den změnil život a závažná diagnóza přišla jako blesk z čistého nebe. Byla zrovna poprvé těhotná, když se dozvěděla, že špatně fungující štítná žláza může způsobit potrat nebo předčasný porod. Dnes je šťastnou mámou dvou synů a žije naplno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U Zuzany Podhajské (47) se nemoc štítné žlázy dlouho nijak neprojevovala. Na to, že s tímto životně důležitým orgánem není všechno úplně v pořádku, přišla úplně náhodou lékařka, kterou Zuzana pracovně navštívila. V té době už byla těhotná s prvním synem. Na dotaz všímavé a pečlivé lékařky, endokrinoložky, zda jí někdo v těhotenství zkontroloval štítnou žlázu, odpověděla, že ne. Lékařka se proto tohoto vyšetření hned sama ujala a zjistila, že Zuzaně štítná žláza ani zdaleka nefunguje tak, jak má.

VIDEO: Příběh pacienta s meningokokovou meningitidou

Těhotenství v ohrožení

„Nepociťovala jsem žádné potíže, ale diagnóza mě ani moc nepřekvapila, protože problémy se štítnou žlázou měla moje babička i maminka,“ popisuje Zuzana. To, že lékařka objevila problém během těhotenství, bylo obrovské štěstí. Protože snížená nebo naopak zvýšená funkce štítné žlázy u nastávajících maminek může způsobovat spontánní potraty, předčasné porody, vysoký tlak, cukrovku a další vážné komplikace. O tom Zuzana samozřejmě neměla ponětí.

Operaci se nevyhnula

„Od té chvíle jsem brala pravidelně léky na hypotyreózu neboli sníženou funkci štítné žlázy, kterou u mě testy odhalily a sledovali mě odborníci na endokrinologii,“ vzpomíná Zuzana. O dva roky později se jí na štítné žláze objevil dokonce uzel. Protože stále rostl, lékaři se rozhodli, že jej raději operativně odstraní, a tak se i před čtyřmi lety stalo. Zuzaně tak zůstala jen polovina žlázy, pravý lalok. „Léčbu mi po operaci lékaři nijak výrazně neupravili a já se cítím stále stejně, naštěstí dobře,“ říká Zuzana.

Komplikace po covidu

Minulý rok na konci září prodělala Zuzana onemocnění covid-19 – s mírnými příznaky, stěžovala si pouze na déletrvající doznívající únavu. „Měla jsem zvýšené teploty a bolela mě záda. Na PCR testech jsem vykazovala pozitivitu ještě dalších šest týdnů. Naštěstí jsem mohla pracovat z domu,“ popisuje. Na začátku listopadu pak ale šla na obvyklou kontrolu k endokrinologovi a vyšetření ukázalo naprosto „rozházené“ hodnoty hladin hormonů v těle. Hormon štítné žlázy, tzv. TSH, byl nižší, výrazně pod normou. Hodnoty v krvi se vrátily k normálu až zhruba za dalších pět měsíců. „Podle mě je rozházela infekce, naštěstí stačilo počkat a vše se srovnalo,“ říká Zuzana, která kromě své obvyklé práce chodí na víkendy vypomáhat jako zdravotní sestra na urgentní příjem jedné z pražských nemocnic.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Dvě děti a život na plný plyn

Zuzana má dva syny, ráda chodí pěšky delší trasy, zpívá ve sboru a před několika lety se rozhodla, že se naučí na fagot. „Tento nástroj jsem obdivovala už delší dobu, ale když jsem před třemi lety viděla, jak na něj hraje fagotista přímo přede mnou v orchestru, rozhodla jsem se si ho pořídit a učit se na něj,“ dodává s úsměvem. Nemoc štítné žlázy ji naštěstí v práci ani v koníčcích nijak neomezuje.

Jděte k lékaři včas

Víte, že právě dnes startuje mezinárodní Týden štítné žlázy? Letos již 13. ročník osvětové kampaně se zaměří na poruchy štítné žlázy a na vliv pandemie onemocnění covid-19. Dlouhodobým cílem kampaně je zvýšit povědomí veřejnosti o poruchách štítné žlázy. To může pomoci lépe a včas diagnostikovat pacienty, kteří o svém onemocnění dlouho nevěděli. Je třeba také opakovaně vyvracet mnohé omyly a mýty, které jsou ve společnosti ohledně štítné žlázy a její léčby zakořeněné. Onemocnění je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou vážným komplikacím. Více se dozvíte na tydenstitnezlazy.cz.

9 nejčastějších mýtů o chorobách štítné žlázy

  • Poruchy štítné žlázy a jejich léčba způsobují obezitu: Choroby štítné žlázy ani jejich léčba nikdy nejsou hlavní příčinou obezity.
  • Příznaky problémů lze lehce vypozorovat: Poruchy funkce štítné žlázy se mohou rozvíjet řadu let. Člověk může žít s nemocí dlouho, aniž by ho napadlo, že se ho týká. Je třeba odhalit nemoc co nejdříve. Experti odhadují, že o poruše funkce štítné žlázy neví v Česku desítky tisíc lidí.
  • Operace štítné žlázy je těžký chirurgický výkon, který má řadu komplikací: Pokud se operace provádí na pracovišti s dostatkem zkušeností, má minimum komplikací.
  • Těhotné a kojící ženy, které mají nemoc štítné žlázy, nesmí užívat jod: Pravý opak je pravdou, jen výjimečně u žen s Graves-Basedowovou chorobou či uzly se zvýšenou funkcí jod lékaři nedoporučují.
  • Po operaci štítné žlázy a po radiojodu je onemocnění vyřešeno a není potřeba žádná další léčba: Vždy je potřeba doživotní sledování a většinou i doživotní léčba hormonem tyroxinem.
  • Léčba radioaktivním jodem může způsobit rakovinu: U dospělých osob nebyl vzestup výskytu nádorů po léčbě radiojodem prokázán.
  • Punkce štítné žlázy je bolestivé vyšetření: Ve skutečnosti je bolest menší než při krevním odběru, protože se používá tenčí jehla a punkce trvá několik vteřin.
  • Punkce štítné žlázy může způsobit metastázování (vzdálený rozsev) nádoru: To je nesmysl. U pacientů, u kterých se po punkci zjistí metastázy, byly přítomny již před punkcí, jen se o nich nevědělo. Punkce naopak může vést k rychlé diagnóze a prognózu zlepšuje.
  • Některé příznaky jsou mylně přisuzovány poruše štítné žlázy, i když onemocnění je adekvátně léčeno: Když je onemocnění dobře léčeno, příznaky hyper či hypotyreózy postupně vymizí, třebaže to někdy může trvat i několik měsíců.
Štítná žláza může bránit otěhotnění. Jak se to projevuje a co s tím?
Kojence s poruchou štítné žlázy trápí suchá kůže, zácpa i nechutenství
Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Koronavirus, Než otěhotníte, Příběhy, Imunita, Nemoci, Nemoc, Potrat, Kampaň, Štítná žláza, Česká republika, Urgentní příjem, Orchestr, Zuzana, Léčba, Punk, Lékařka, Onemocnění, PCR, PCR test, Předčasný porod, Diagnóza, Ponětí, Zdraví na Heureka.cz