Maminka.czZdraví

Kýla není banalita! Jak poznáte, že se možná týká i vás?

Simona Procházková 13.  5.  2019
Vyklenutí v oblasti břicha, pupku nebo třísla bývá charakteristickým příznakem kýly. Lékaři varují, nepodceňujte ji, při zanedbání může totiž dokonce ohrozit život. Nemusí bolet, proto spousta lidí odkládá návštěvu ordinace, čímž si potíže obvykle ještě zhoršují. Čeho si tedy všímat, abyste problém poznali včas, a jak se léčí? Není třeba se ničeho bát ani v případě malých dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Objevila se vám na břiše měkká zduřelina nebo boule, která může, ale také nemusí bolet? Trpíte ochablými břišními svaly, „podezřele“ vyklenutým pupíkem, nahmatali jste podivný útvar? Obtěžují vás bolesti v podbřišku nebo pocit tíhy a plnosti v břiše? Pokud máte i sebemenší podezření, že je něco jinak než dříve, nečekejte příliš dlouho s návštěvou lékaře.

Kýla (hernia) může vzniknout v podstatě kdekoli v těle, nejčastěji se ale objeví v oblasti břišní stěny, pupku a třísel. Je vrozená nebo získaná a patří k poměrně rozšířeným, nijak výjimečným onemocněním. Podle údajů České herniologické společnosti je v Česku ročně operováno více než 35 tisíc nemocných právě s touto diagnózou. Stejně jako v celé Evropě se tak jedná o vůbec nejčastější chirurgický zákrok prováděný v celkové anestezii.

Boule pod kůží

Co tedy je pupeční kýla? V podstatě jde o defekt v břišní stěně, vyklenutí pobřišnice v oblasti pupku. Příčinou je obvykle oslabení určitého místa v břišní stěně a zvýšení nitrobřišního tlaku, která vznikají například při velké fyzické námaze, během těhotenství a porodu, při silném kašli a podobně. „Zjednodušeně řečeno, kýla vzniká nejčastěji tak, že orgán nebo tkáň „vycestuje“ ze svého přirozeného místa v tělní dutině někam jinam, což se navenek, jde-li o zevní kýlu, projeví jako boule pod kůží. Napravit tento stav pak lze jedině chirurgicky,“ vysvětluje MUDr. Roman Fraško, Ph.D., chirurg z Kliniky GHC Praha. Kýla postihuje ženy i muže a někdy může signalizovat jiné onemocnění, například poruchu vyprazdňování či nádor tlustého střeva či vaječníků.

Pupeční kýlu u miminka můžete rozcvičit. Operace je až krajní řešení

Pozor na kouření, zácpy i přísné diety!

Jak je možné se kýly vyvarovat? Existuje nějaká prevence? Jak se to vezme. Zdravým životním stylem ani cvičením ji podle lékařů příliš neovlivníte, ale pozor byste si měli dát na kouření. To totiž vede ke kašli a tím zvyšování nitrobřišního tlaku. Některé studie také prokazují, že kouření zhoršuje kvalitu kolagenní tkáně.  A právě kolagen je důležitý pro pevnost a pružnost břišní stěny. Je-li břišní stěna oslabená, stačí úporný kašel, dlouhodobá zácpa, těhotenství a problém je na světě. Dobré je též vyhýbat se nošení a zvedání těžkých břemen, případně cvičení s nadměrnou zátěží v posilovně, ke vzniku pupeční kýly přispívá také nadváha, na druhou stranu ale i rychlé hubnutí a drastické diety. Organismu pak chybí důležité bílkoviny, vitaminy a minerály, svaly jsou zesláblé, což se může opět neblaze projevit na stavu břišní stěny. „Pokud se kýla vyklenuje směrem ven, a dá se tedy většinou dobře zjistit při základním vyšetření pacienta pohmatem, hovoříme o zevní kýle. V případě, že se vyklenutí odehrává uvnitř dutiny břišní, hovoříme o kýlách vnitřních, které k diagnostice vyžadují použití zobrazovacích metod (rentgen, ultrazvuk, výpočetní tomografie a magnetická rezonance),“ říká MUDr. Roman Fraško.

Břišní kýla po těhotenství
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Břišní kýla po těhotenství

Řešením je jedině operace

Lékaři zastávají jednoznačný názor, že každá kýla by se měla řešit chirurgicky, tedy operačním zákrokem, který není nijak komplikovaný. A to pokud možno co nedříve, nejlépe hned v počátečním stadiu, kdy je řešení jednodušší a nepředstavuje pro pacienta velkou zátěž. Pokud budete otálet, může se rozsah kýly časem zvětšovat a léčba bude mnohem náročnější. Neléčená kýla se totiž může takzvaně uskřinout. To znamená, že orgánům obsaženým v kýle hrozí nedostatečné zásobování krví, začnou odumírat a může dojít až k zánětu pobřišnice. Okamžitá operace je pak životně důležitá. Principem operace kýly je vyprázdnění obsahu kýlního vaku zpět do břišní dutiny, po němž následuje odstranění neboli resekce vaku a plastika zeslabeného místa. Nekomplikovaná kýla se dnes řeší méně invazivní laparoskopickou operací. Její výhodou je menší operační rána, a tedy i jizva, nižší potřeba analgetik k utišení pooperační bolesti, kratší doba hospitalizace v nemocnici a také celkové rekonvalescence.

Vrozený defekt u novorozenců

Pupeční kýla je jednou z častých abnormalit v kojeneckém věku. Ta, která se vyskytuje u novorozenců, vzniká v oblasti pupku, kde dojde k oslabení v místě napojení cév pupeční šňůry. Příčinou je zejména nedokončený vývoj, konkrétně neuzavření břišní stěny v místě, kde je plod spojen s placentou. Pupeční kýly bez příznaků a obtíží se u kojenců neoperují, jelikož existuje velká pravděpodobnost, že se drobný defekt růstem dítěte a posilováním břišní stěny sám zacelí. U takto malých dětí může kýla samovolně vymizet do věku tří až čtyř let. Někdy však může oslabená břišní stěna přetrvávat do dospělosti a později způsobit vznik kýly v podstatě v jakémkoli věku. Proto je nutné při nálezu v každém případě navštívit pediatra, který dítě prohlédne a rozhodne o dalším postupu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Nemoc, Kašel, Břicho, Evropa, Boule, Dutina, Nemocný, Pupek, Česká republika, Kýla, Jak, Vaš, Rentgen, Banalita, Břišní stěna, Tříslo, Zdraví na Heureka.cz