Maminka.czNovorozenec

Kýla trápí každého pátého novorozence. Co s ní?

Až každé páté novorozeně trpí kýlou. Jak vzniká a jak ji léčit? A je to vůbec nutné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se nám narodila Ela, krátce po návratu z porodnice jsem si všimla, že začíná mít vystouplý pupíček,“ vypráví dvaatřicetiletá Martina. „Pokud je v klidu, tak to skoro není vidět, ale jakmile se rozpláče, a Elinka je bohužel hodně plačtivé miminko, boulička hned,vyleze‘. Stejně tak, když tlačí. Bylo mi jasné, že jde o pupeční kýlu, i když u starší dcerky jsem se s tímhle problémem nesetkala. Bojím se, že budeme muset na operaci…“

Pupeční kýla: Není důvod k obavám

Pediatrička Martině zatím doporučila, aby Ele pořídila kýlní pás. Zjednodušeně řečeno, jde o širší pruh látky s polštářkem z pěnové pryže, který pomáhá kýlu „zatlačovat“ zpět. „Elinka ho nosí prakticky nonstop, kromě koupání. Má ho už měsíc a zdá se mi, že se kýla trochu zmenšila. Kéž by to opravdu pomohlo,“ doufá Martina.

Ela se potýká s pupeční kýlou, která je v kojeneckém věku poměrně častá a obvykle vzniká brzy po narození. Pod pupeční jizvou totiž zůstává vazivový kruh, který může být více otevřený a při zvýšeném nitrobřišním tlaku (ten u miminek způsobuje hlavně pláč nebo tlačení, případně kombinace obojího: častý pláč v období novorozenecké koliky) se tlakem střevních kliček rozšiřuje. V místě pupeční jizvy se pak kůže vyklenuje, a když tam děťátku sáhnete, nahmatáte otvor. Jakmile se dítě utiší, na bříšku najednou není nic vidět. Proto se (nehezky) říká, že miminko si kýlu vyřvalo. Tak to ale je i není.

Čtyři rady při pupeční kýle

  1. Snažte se mírnit břišní koliky miminka, protože kýla se nejvíce objevuje (a zhoršuje) při pláči a při tlačení. Nahřívejte bříško polštářkem vycpaným peckami, kolébejte, chovejte děťátko v klubíčku, masírujte mu bříško po směru hodinových ručiček. To vše můžete kombinovat se sirupy či kapkami proti nadýmání (Sab Simplex, Lefax). 
  2. Jako podpůrný prostředek zkuste kýlní pás. Pořídíte ho ve zdravotnických potřebách a už u miminek máte na výběr ze dvou velikostí. 
  3. Cvičte s miminkem. Pediatr vám poradí jak. V některých případech velmi pomáhá i Vojtova metoda. 
  4. Nenechte svoje dítko spát na bříšku. 

I tady totiž hraje jistou roli vrozená dispozice. Potvrzuje to i Martina: „Když jsem o kýle řekla tchyni, prohlásila, že její syn, Elinčin tatínek, prý kýlu jako malý také měl a operovali ho.“ Jak upřesňuje doktorka Dana Nedělková, pediatrička působící v Praze 2: „Kýla sama o sobě dědičná není, ale dispozice k ní může být.“

Pupeční kýla se snadněji vytvoří u dětí s ochablou kůží i svalovinou (často bývá sdružena s rozestupem přímých břišních svalů), proto častěji postihuje předčasně narozené, u nichž bývá svalové napětí sníženo, a zároveň se často vyskytuje tzv. diastáza (rozestup) přímých břišních svalů, dále u hypotrofických kojenců s pomalým prospíváním a také u miminek s dalšími, vážnějšími zdravotními problémy. Přítomnost pupeční kýly však není vyloučena ani u zcela zdravého děťátka. „Obecně platí, že příčina vzniku kýly není známá. 

V případě pupeční kýly určitě připadá v úvahu souvislost s diastázou, nicméně ne každé dítě s diastázou má pupeční kýlu,“ podotýká zkušená dětská lékařka. 

Největší riziko? Uskřinutí 

Pupeční kýla, o které byla až dosud řeč, je běžnější typ. Kromě ní se u novorozenců může objevit, už méně často, tříselná kýla. „Ta je, na rozdíl od pupeční kýly, nebezpečná kvůli riziku uskřinutí, které má příznaky náhlé příhody břišní,“ upozorňuje pediatrička. „Proto se tříselná kýla většinou řeší hned. Jakmile se objeví, posílá pediatr miminko na vyšetření k chirurgovi, poté se co nejdříve operuje.“

Pupeční kýlu u miminka můžete rozcvičit. Operace je až krajní řešení

U donošených dětí se objevuje vzácně, jen v 3,5 až 5 %, u nedonošených asi v 10 % případů a u miminek s porodní hmotností pod 1 kg až ve 30 % případů. Až šestkrát častěji jí trpí chlapečkové, zvlášť pokud mají nesestouplé varlátko. Tříselná kýla může být patrná hned po narození, někdy se však objeví i později. A protože k 25 až 30 % uskřinutí dochází během prvního půlroku života, s operací rozhodně nelze otálet. Co se při uskřinutí děje a proč je tak nebezpečné? 

Při kýle se orgány z dutiny břišní, například tenké či tlusté střevo, ale i vaječníky nebo vejcovody, u chlapečků pak cévy varlátka a chámovodu, dostávají tříselným kanálem mimo tuto dutinu. Pokud se v něm zmáčknou, není možné je snadno vrátit zpět do dutiny břišní, a to je právě uskřinutí. Následný otok a špatné prokrvení mohou v krajním případě vést až k odumření příslušného orgánu. 

Příznaky uskřinutí nepřehlédnete: projevuje se vyklenutím v tříslu, bolestí a vzedmutím bříška a zvracením. Riziko uskřinutí pupeční kýly je však naštěstí „jen“ 12 až 17 %.

Se svou zkušeností s tříselnou kýlou u dcerky se na Facebooku Maminky svěřila Ilona Š.: „Byl jí přesně měsíc, když jí manžel při přebalování našel bouličku v podbřišku. Na ultrazvuku zjistili, že v kýle má vaječník, a kdyby se jí uskřinula, přišla by o něj, proto musela na operaci. Vše dobře dopadlo, jizvičku bych asi už ani nenašla.“

Operace se provádí v celkové anestezii a v zahraničí, například v USA, dokonce i ambulantně. Už z toho je zřejmé, že nejde o nijak náročný zákrok, takže se není čeho bát. U nedonošených dětí se kýla operuje ještě před propuštěním z novorozenecké jednotky intenzivní péče. 

Příroda si poradí! 

Oproti tomu u pupeční kýly je uskřinutí v dětském věku extrémně vzácné, proto není okamžitá operace nutná. Většina pupečních kýl, které se objeví před 6. měsícem věku miminka, se do prvních narozenin spontánně zahojí. To platí hlavně o malých kýlách, tedy o těch do dvou centimetrů. I velké kýly (mohou mít až pět centimetrů) však v některých případech zmizí, jen to trvá déle.

„Pupeční kýla může skutečně vymizet sama, a to obvykle do osmnáctého měsíce. Pak už zpravidla zůstává,“ konstatuje doktorka Nedělková. „Není nebezpečná, jde spíše o kosmetický defekt, který se operuje podle dohody rodičů s chirurgem.“ V každém případě je však třeba kýlu sledovat, hlavně to, jestli se nezvětšuje.

Jak je možné, že se kýla postupem času „sama od sebe“ uzavře? Jak dítě roste, jeho svalstvo i vazivo přirozeně zesiluje (a také se tvoří „zdravý“ tukový polštář). Příroda tedy tento problém velmi často vyřeší sama. Pokud však kýla přetrvává i v předškolním věku, je už namístě uvažovat o operaci, protože u větších dětí může způsobovat opakované bolesti břicha.

A co onen kýlní pás, který Martině, respektive její malé Elince doporučila pediatrička? „Kýlní pás, lepení náplastí a další podobná opatření mají pouze doplňkový význam. Neuškodí, ale ani nevyléčí. V některých případech však mohou stav zlepšit,“ říká odbornice.

Potvrzují to i maminky, které se k tématu vyjádřily na našem facebookovém profilu. Petra M. napsala: „Malý měl kýlu, když mu byly asi tři měsíce, a pediatrička mu předepsala kýlní pás. Ze začátku ho nosil nonstop a asi po měsíci už jen přes den.Kýla se zatáhla a už má víc než půl roku klid.“ Pokud se však přese všechno ukáže, že bude nejlepším řešením operace, ničeho se vy ani dítko neobávejte. 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Kojenec, Tříselný kanál, Elince, Intenzívní péče, První půlrok, Největší riziko, Podpůrný prostředek, Chámovod, Střevo, Častý pláč, Plačtivé miminko, Špatné prokrvení, Svalové napětí, Příčina vzniku, Elinka, Pupeční kýla, Tlusté střevo, Zdravý tuk, Pat, Kýla, Zdraví na Heureka.cz