Maminka.czRecepty

RECEPT: Kynuté buchty jako od babičky. Nebo ještě lepší?

Simona Procházková 12.  3.  2023
Nadýchané a voňavé kynuté buchty naplněné tvarohem, povidly nebo třeba mákem jsou nejlepší bohatě poprášené moučkovým cukrem. Naučte se tento skvost tradiční české kuchyně, není se čeho bát. S naším receptem to zvládne každý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

20 g droždí

100 g cukru krupice

250 ml teplého mléka

550 g polohrubé mouky + na pomoučnění

citronová kůra z 1 citronu

100 g rozpuštěného másla

25 g rozpuštěného másla do pekáče na obalení buchet

1 vejce

slunečnicový olej

sůl

Buchty a koláče Buchty a koláče
nabízí 23 obchodů za ceny od 84 Kč
POROVNAT CENY
Tak sladce voní domov - ŠMALCOVÁ Anna Tak sladce voní domov - ŠMALCOVÁ Anna
nabízí 28 obchodů za ceny od 138 Kč
POROVNAT CENY

Na tvarohovou náplň:

400 g měkkého tvarohu (v alobalu, ne ve vaničce)

2 žloutky

1 lžíce změklého másla

3 až 4 lžíce moučkového cukru

1 lžička citronové kůry

špetka soli

Na povidlovou náplň:

400 g tuhých švestkových povidel

2 lžíce tuzemáku

Na dokončení:

1 lžíce másla

1 lžíce tuzemáku

1 lžíce 12% smetany na vaření

moučkový cukr

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

V malé misce za pomoci lžíce rozetřete na hladkou kašičku rozdrobené droždí se lžící cukru. Přilijte polovinu teplého mléka (v mléce udržíte prst) a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 10 minut.

Do mísy kuchyňského robota nebo do velké mísy nasypejte zbylý cukr, mouku, citronovou kůru a špetku soli, vše promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Hákem za nízké rychlosti nebo vařečkou vypracujte hladké měkké těsto. Zpracovávejte ho alespoň 10 minut.

Jinou mísu vytřete olejem a přendejte do ní těsto a vytvořte z něj bochánek. Zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě kynout minimálně hodinu a půl. Povidla nechte v pokojové teplotě povolit a metlou promíchejte s tuzemákem. Pekáč vylijte rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 200 °C.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 12 (16 či 20) stejných dílů. Každý roztáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci povidel nebo tvarohové náplně. Okraje opatrně spojte tak, aby vznikla kulatá buchta. Obalte ji v másle v pekáči a pokračujte s ostatními kousky. Skládejte je těsně vedle sebe (3 x 4, 4 x 4 nebo 5 x 4). Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

Do předehřáté trouby vložte buchty, teplotu snižte na 180 °C a pečte dozlatova, asi 30 minut. Mezitím promíchejte rozpuštěné máslo s tuzemákem a smetanou. Hotové horké buchty směsí potřete a vychladlé pocukrujte.

Jak na tvarohovou náplň?

Tvaroh pečlivě utřete, stejně tak utřete změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidejte citronovou kůru a špetku soli, pak obě hmoty spojte a společně důkladně promíchejte.

Zdroj: F.O.O.D.

Sencor STM 3780GG Sencor STM 3780GG
nabízí 31 obchodů za ceny od 4 449 Kč
POROVNAT CENY
Lamart LT3075 pekáč 42 X 29 X 5CM Lamart LT3075 pekáč 42 X 29 X 5CM
nabízí 32 obchodů za ceny od 152 Kč
POROVNAT CENY
Mašlovačka s dózou Mašlovačka s dózou
nabízí za cenu 129 Kč
POROVNAT CENY
Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Cukr, pečení, dezert, Vaření pro rodinu, suroviny, Sůl, Tvaroh, Máslo, Alo, Buchta, Citronová kůra, Lžíce, Povidla, Mléko, Báb