[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
20 g droždí
100 g cukru krupice
250 ml teplého mléka
550 g polohrubé mouky + na pomoučnění
citronová kůra z 1 citronu
100 g rozpuštěného másla
25 g rozpuštěného másla do pekáče na obalení buchet
1 vejce
slunečnicový olej
sůl
Na tvarohovou náplň:
400 g měkkého tvarohu (v alobalu, ne ve vaničce)
2 žloutky
1 lžíce změklého másla
3 až 4 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové kůry
špetka soli
Na povidlovou náplň:
400 g tuhých švestkových povidel
2 lžíce tuzemáku
Na dokončení:
1 lžíce másla
1 lžíce tuzemáku
1 lžíce 12% smetany na vaření
moučkový cukr
Postup:
V malé misce za pomoci lžíce rozetřete na hladkou kašičku rozdrobené droždí se lžící cukru. Přilijte polovinu teplého mléka (v mléce udržíte prst) a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 10 minut.
Do mísy kuchyňského robota nebo do velké mísy nasypejte zbylý cukr, mouku, citronovou kůru a špetku soli, vše promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Hákem za nízké rychlosti nebo vařečkou vypracujte hladké měkké těsto. Zpracovávejte ho alespoň 10 minut.
Jinou mísu vytřete olejem a přendejte do ní těsto a vytvořte z něj bochánek. Zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě kynout minimálně hodinu a půl. Povidla nechte v pokojové teplotě povolit a metlou promíchejte s tuzemákem. Pekáč vylijte rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 200 °C.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a rozdělte na 12 (16 či 20) stejných dílů. Každý roztáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci povidel nebo tvarohové náplně. Okraje opatrně spojte tak, aby vznikla kulatá buchta. Obalte ji v másle v pekáči a pokračujte s ostatními kousky. Skládejte je těsně vedle sebe (3 x 4, 4 x 4 nebo 5 x 4). Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
Do předehřáté trouby vložte buchty, teplotu snižte na 180 °C a pečte dozlatova, asi 30 minut. Mezitím promíchejte rozpuštěné máslo s tuzemákem a smetanou. Hotové horké buchty směsí potřete a vychladlé pocukrujte.
Jak na tvarohovou náplň?
Tvaroh pečlivě utřete, stejně tak utřete změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidejte citronovou kůru a špetku soli, pak obě hmoty spojte a společně důkladně promíchejte.
Zdroj: F.O.O.D.