Maminka.czVýživa a stravování

Kynuté těsto krok za krokem - recept na šátečky s marmeládou

Jana Zbyňková 7.  9.  2013
Mnoho lidí se obává pustit do pečení z kynutého těsta, protože mají strach, že se nepovede. Ve skutečnosti na této klasice české kuchyně není nic záludného. Naše redaktorka Jana vás to naučí a přidá i skvělý recept.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní recept

2,5 dl plnotučného mléka, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 100 g másla, špetka soli, 2 žloutky

Ze 4 lžic vlažného mléka, cukru, 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí připravte řídký kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Přidejte zbytek mouky, rozehřáté máslo, špetku soli, zbytek vlažného mléka, v němž jste rozkvedlali žloutky. Vypracujte těsto a nechte kynout v míse zakryté utěrkou nejméně 30 minut. Těsto zpracujte podle konkrétního receptu.

1)Na fotografiích najdete postup nejen na těsto, ale také na přípravu šátečků s marmeládou (seznam surovin najdete na konci článku). Nejdříve si připravím kvásek tak, že dám do mísy cukr, mouku, droždí a vlažné mléko v množství podle základního receptu.

2) Vzniklý řídký kvásek zakryju čistou utěrkou a nechám vzejít v mírně teplé troubě. Ale stačí i jakékoli teplé místo v bytě.

3)Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, přendám ho do větší zadělávací mísy, přidám zbytek mouky, rozehřátý tuk, sůl, zbylé vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a pořádně zpracuji vařečkou.

4) Hotové těsto v míse lehce popráším hladkou moukou, překryju utěrkou a dám opět na teplé místo nejméně na půl hodiny kynout.

5)Pěkně vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na plát asi půl centimetru silný.

6) Takto připravený plát ostrým nožem rozkrájím na čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.

7)Doprostřed každého plátu dám lžíci marmelády.

8) Pak okraje potřu rozšlehaným vejcem.

9) Nakonec čtverce přehnu, aby vznikly šátečky, a v krajích těsto dobře stlačím.

10)Šátečky naskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou. V troubě předehřáté na 180 °C peču 10–15 minut.

VIDEO: Kvásek z droždí není nic složitého. Naučte se ho s námi

Šátečky s marmeládou

10–12 šátečků, příprava: 55 minut + kynutí

1 dávka základního těsta
sklenička džemu (300 g)

drobenka:
100 g hrubé mouky
100 g pískového cukru
100 g změklého másla + vejce na potření

Náš tip: V šátečcích vám bude chutnat domácí marmeláda, například blumová nebo meruňková. Zkuste třeba tu ze stran 74–75.

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 8/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Rozdrobené droždí, Kynuté těsto, Těsto, Vlažné mléko, Rozehřáté máslo, Vykynuté těsto, Domácí marmeláda, Recept, Krok, Drobenka, Krok za krokem, Řeč, Teplé místo, Test, Hotové těsto