Maminka.czVýživa a stravování

Kynuté těsto krok za krokem - recept na šátečky s marmeládou

, Časopis F.O.O.D.
7. 9. 2013
Kynuté těsto krok za krokem - recept na šátečky s marmeládou
Mnoho lidí se obává pustit do pečení z kynutého těsta, protože mají strach, že se nepovede. Ve skutečnosti na této klasice české kuchyně není nic záludného. Naše redaktorka Jana vás to naučí a přidá i skvělý recept.

Základní recept

2,5 dl plnotučného mléka, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 100 g másla, špetka soli, 2 žloutky

Ze 4 lžic vlažného mléka, cukru, 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí připravte řídký kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Přidejte zbytek mouky, rozehřáté máslo, špetku soli, zbytek vlažného mléka, v němž jste rozkvedlali žloutky. Vypracujte těsto a nechte kynout v míse zakryté utěrkou nejméně 30 minut. Těsto zpracujte podle konkrétního receptu.

1)Na fotografiích najdete postup nejen na těsto, ale také na přípravu šátečků s marmeládou (seznam surovin najdete na konci článku). Nejdříve si připravím kvásek tak, že dám do mísy cukr, mouku, droždí a vlažné mléko v množství podle základního receptu.

2) Vzniklý řídký kvásek zakryju čistou utěrkou a nechám vzejít v mírně teplé troubě. Ale stačí i jakékoli teplé místo v bytě.

3)Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, přendám ho do větší zadělávací mísy, přidám zbytek mouky, rozehřátý tuk, sůl, zbylé vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a pořádně zpracuji vařečkou.

4) Hotové těsto v míse lehce popráším hladkou moukou, překryju utěrkou a dám opět na teplé místo nejméně na půl hodiny kynout.

5)Pěkně vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na plát asi půl centimetru silný.

6) Takto připravený plát ostrým nožem rozkrájím na čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.

7)Doprostřed každého plátu dám lžíci marmelády.

8) Pak okraje potřu rozšlehaným vejcem.

9) Nakonec čtverce přehnu, aby vznikly šátečky, a v krajích těsto dobře stlačím.

10)Šátečky naskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou. V troubě předehřáté na 180 °C peču 10–15 minut.

Šátečky s marmeládou

10–12 šátečků, příprava: 55 minut + kynutí

1 dávka základního těsta
sklenička džemu (300 g)

drobenka:
100 g hrubé mouky
100 g pískového cukru
100 g změklého másla + vejce na potření

Náš tip: V šátečcích vám bude chutnat domácí marmeláda, například blumová nebo meruňková. Zkuste třeba tu ze stran 74–75.


Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 8/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Řeč, Teplé místo, Hotové těsto, Vykynuté těsto, Recept, Krok, Domácí marmeláda, Těsto, Test, Vlažné mléko, Kynuté těsto

Mohlo by vás zajímat
Lejla Abbasová předčasně porodila dva krásné chlapečky! Jak se jmenují?
Když dítě truchlí... Jak mu pomoci vyrovnat se se smrtí?
Hrozí vám nevěra? Odpovězte si pravdivě na tyto otázky
Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?

Horoskopy

Rak Hlavně po víkendu nepřepínejte svoje síly, co se pohybu týká. V tomto směru byste se dnes raději měli…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alan, Alen, Smil



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu