Maminka.czVýživa a stravování

Kynuté těsto krok za krokem - recept na šátečky s marmeládou

Jana ZbyňkováČasopis F.O.O.D. 7.  9.  2013
Kynuté těsto krok za krokem - recept na šátečky s marmeládou
Mnoho lidí se obává pustit do pečení z kynutého těsta, protože mají strach, že se nepovede. Ve skutečnosti na této klasice české kuchyně není nic záludného. Naše redaktorka Jana vás to naučí a přidá i skvělý recept.

Základní recept

2,5 dl plnotučného mléka, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 100 g másla, špetka soli, 2 žloutky

Ze 4 lžic vlažného mléka, cukru, 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí připravte řídký kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Přidejte zbytek mouky, rozehřáté máslo, špetku soli, zbytek vlažného mléka, v němž jste rozkvedlali žloutky. Vypracujte těsto a nechte kynout v míse zakryté utěrkou nejméně 30 minut. Těsto zpracujte podle konkrétního receptu.

1)Na fotografiích najdete postup nejen na těsto, ale také na přípravu šátečků s marmeládou (seznam surovin najdete na konci článku). Nejdříve si připravím kvásek tak, že dám do mísy cukr, mouku, droždí a vlažné mléko v množství podle základního receptu.

2) Vzniklý řídký kvásek zakryju čistou utěrkou a nechám vzejít v mírně teplé troubě. Ale stačí i jakékoli teplé místo v bytě.

3)Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, přendám ho do větší zadělávací mísy, přidám zbytek mouky, rozehřátý tuk, sůl, zbylé vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a pořádně zpracuji vařečkou.

4) Hotové těsto v míse lehce popráším hladkou moukou, překryju utěrkou a dám opět na teplé místo nejméně na půl hodiny kynout.

5)Pěkně vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na plát asi půl centimetru silný.

6) Takto připravený plát ostrým nožem rozkrájím na čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.

7)Doprostřed každého plátu dám lžíci marmelády.

8) Pak okraje potřu rozšlehaným vejcem.

9) Nakonec čtverce přehnu, aby vznikly šátečky, a v krajích těsto dobře stlačím.

10)Šátečky naskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou. V troubě předehřáté na 180 °C peču 10–15 minut.

VIDEO: Kvásek z droždí není nic složitého. Naučte se ho s námi

Šátečky s marmeládou

10–12 šátečků, příprava: 55 minut + kynutí

1 dávka základního těsta
sklenička džemu (300 g)

drobenka:
100 g hrubé mouky
100 g pískového cukru
100 g změklého másla + vejce na potření

Náš tip: V šátečcích vám bude chutnat domácí marmeláda, například blumová nebo meruňková. Zkuste třeba tu ze stran 74–75.

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 8/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Kynuté těsto, Teplé místo, Rozehřáté máslo, Řeč, Hotové těsto, Recept, Vlažné mléko, Krok za krokem, Drobenka, Vykynuté těsto, Test, Domácí marmeláda, Těsto, Krok, Rozdrobené droždí
Mohlo by vás zajímat
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Prachařová Kateřina
Vaše příběhy
Jaké to je pořídit si dítě ve 20 a ve 40? Rozdíly, které mě překvapily
Wallerová Radka
Rodičovství
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
wall
Porod
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí
Blesk pro ženy
Vaše příběhy
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
12 věcí, které vám nikdo neřekne, když čekáte druhé dítě
Prachařová Kateřina
Dítě je na světě
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova