[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
2,5 dl plnotučného mléka, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 100 g másla, špetka soli, 2 žloutky
Ze 4 lžic vlažného mléka, cukru, 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí připravte řídký kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Přidejte zbytek mouky, rozehřáté máslo, špetku soli, zbytek vlažného mléka, v němž jste rozkvedlali žloutky. Vypracujte těsto a nechte kynout v míse zakryté utěrkou nejméně 30 minut. Těsto zpracujte podle konkrétního receptu.
1)Na fotografiích najdete postup nejen na těsto, ale také na přípravu šátečků s marmeládou (seznam surovin najdete na konci článku). Nejdříve si připravím kvásek tak, že dám do mísy cukr, mouku, droždí a vlažné mléko v množství podle základního receptu.
2) Vzniklý řídký kvásek zakryju čistou utěrkou a nechám vzejít v mírně teplé troubě. Ale stačí i jakékoli teplé místo v bytě.
3)Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, přendám ho do větší zadělávací mísy, přidám zbytek mouky, rozehřátý tuk, sůl, zbylé vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a pořádně zpracuji vařečkou.
4) Hotové těsto v míse lehce popráším hladkou moukou, překryju utěrkou a dám opět na teplé místo nejméně na půl hodiny kynout.
5)Pěkně vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na plát asi půl centimetru silný.
6) Takto připravený plát ostrým nožem rozkrájím na čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm.
7)Doprostřed každého plátu dám lžíci marmelády.
8) Pak okraje potřu rozšlehaným vejcem.
9) Nakonec čtverce přehnu, aby vznikly šátečky, a v krajích těsto dobře stlačím.
10)Šátečky naskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou. V troubě předehřáté na 180 °C peču 10–15 minut.
VIDEO: Kvásek z droždí není nic složitého. Naučte se ho s námi
10–12 šátečků, příprava: 55 minut + kynutí
1 dávka základního těsta sklenička džemu (300 g)
drobenka: 100 g hrubé mouky 100 g pískového cukru 100 g změklého másla + vejce na potření
Náš tip: V šátečcích vám bude chutnat domácí marmeláda, například blumová nebo meruňková. Zkuste třeba tu ze stran 74–75.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 8/2013